Română | Italiano
AcasăŞtiri20163 Octombrie: Pe urmele milostivirii. Pelerinajul parohiilor din Villafranca de Verona, ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11613.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11613.jpg

Ştiri

Pe urmele milostivirii. Pelerinajul parohiilor din Villafranca de Verona, Vicenza şi Udine la Medjugorje

Pe urmele milostivirii. Pelerinajul parohiilor din Villafranca de Verona, Vicenza şi Udine la Medjugorje

Pelerinajul este printre semnele care caracterizează Anul Milostivirii, proclamat de Papa Francisc la 13 martie 2015.
Pelerinajul este un simbol care a îmbogăţit tradiţia jubilară şi reprezintă icoana drumului pe care fiecare persoană îl face în viaţă. Viaţa însăşi, subliniază Papa Francisc, este un pelerinaj iar fiinţa umană este un „pelerin care parcurge un drum până la ţinta râvnită. Şi pentru a ajunge la poarta sfântă la Roma şi în orice alt loc, fiecare va trebui să facă, după propriile forţe, un pelerinaj” (Misericordiae vultus, n. 14).
În acest context, credincioşi din mai multe parohii din nordul Italiei au participat la pelerinajul de la Medjugorje, organizat în perioada 30 septembrie-2 octombrie 2016.
Medjugorje este o localitate din Bosnia-Herţegovina, devenită cunoscută în urmă cu 35 de ani când şase tineri - Ivanka Ivankovic, Mirjana Dragicevic, Vicka Ivankovic, Ivan Dragicevic, Jakov Colo şi Marija Pavlovic -, începând cu 24 iunie 1981, au început să aibă viziuni ale Sfintei Fecioare Maria. În mesajele Mariei, transmise vizionarilor, Maica Domnului îndeamnă credincioşii la pace, dragoste, credinţă, conversie, rugăciune şi post. Pelerinul este provocat să răspundă la apelul Fecioarei pentru a-şi îndrepta viaţa şi inima spre Dumnezeu.
De la prima apariţie, în 1981, Fecioara din Medjugorje a atras nenumăraţi credincioşi din toate colţurile lumii, veniţi aici pentru a căuta liniştea şi pacea sufletească. Cu aceleaşi gânduri a pornit şi grupul nostru, format din enoriaşi din Parohiile din Villafranca de Verona, Vicenza şi Udine.
La sosire, primul loc vizitat de pelerini a fost biserica „Sf. Iacob”, în faţa căreia se află statuia Reginei Păcii. Altarul în aer liber din spatele bazilicii permite miilor de credincioşi să asiste la slujbele care se desfăşoară în mai multe limbi, pentru a putea fi înţeleasă de toţi; în confesionalele de lângă biserică pelerinii au ocazia să-şi deschidă sufletele în taina Sfintei Spovedanii; iar locul amenajat în faţa Statuii lui Isus Înviat aflat lângă biserică este un spaţiu ideal pentru rugăciune şi reculegere.
Drumul Crucii („Via Crucis”) pe “Muntele Calvarului” (Krizevac) pe care, în semn de participare la suferinţele Mântuitorului, mulţi pelerini îl parcurg desculţi, vizita comunităţii Surorilor Misionare, care actualmente adăposteşte 105 copii ai străzii, a reprezentat agenda dimineţii zilei următoare, sâmbătă 1 octombrie. După masă, semnificativă a fost mărturia lui Ivo şi cea a responsabilei comunităţii Jahve.
În zorii zilei de 2 octombrie, grupul a urcat pe „Colina Apariţiilor”, locul unde Fecioara Maria a apărut pentru prima dată. Aici pelerinii au recitat Sf. Rozariu în faţa basoreliefurilor pe care sunt reprezentate misterele Rozariului. Pe vârful colinei se află o statuie a Fecioarei şi un crucifix, amplasate într-un loc destinat meditaţiei, rugăciunii şi odihnei, iar la poalele colinei se află Crucea Albastră unde s-a petrecut Apariţia vizionarei Mirijana.
Putem spune, fără să greşim, că Medjugorje este un spaţiu renumit şi din cauza miracolelor, motiv pentru care a devenit un loc unde omul îl poate întâlni pe Dumnezeu. La un astfel de miracol a avut parte şi grupul nostru după apariţie: o doamnă coreeancă adusă în cărucior a fost vindecată plecând acasă pe picioarele proprii.
Multe au fost mărturiile personale ale credincioşilor făcute la întoarcere în autocar. Ca de obicei, la început au fost timizi, apoi, încurajaţi unul de celălalt, şi-au exprimat opiniile personale în privinţa pelerinajului.
Suntem siguri că fiecare dintre participanţi s-a întors acasă mai liniştit şi mai bogat sufleteşte după această experienţă.
          
P. Raimondo Salanschi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.