Română | Italiano
AcasăŞtiri201617 Octombrie: Eveniment cultural italo-român şi vizita Ambasadorului la comunităţile ...
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: Botez în comunitatea din Padova » Titlu: 11698.jpg

Anul: 2021

Eveniment: Botez în comunitatea din Padova

Titlu: 11698.jpg

Ştiri

Eveniment cultural italo-român şi vizita Ambasadorului la comunităţile religioase din Bologna

Eveniment cultural italo-român şi vizita Ambasadorului la comunităţile religioase din Bologna

La 16 octombrie 2016 ambasadorul României în Italia, George Bologan, alături de consulul general al României la Bologna, Eugen Şerbănescu, au răspuns invitaţiei pr. Marinel Mureşan de a vizita comunitatea românească greco-catolică din Bologna.
La sfârşitul slujbei, şeful misiunii diplomatice a României în Italia a subliniat importanţa implicării bisericii în conservarea valorilor culturale româneşti şi în clădirea unui element de unitate spirituală în cadrul comunităţii. De asemenea, ambasadorul a accentuat rolul dialogului între societatea civilă şi autorităţile statului român, pentru a construi o coeziune şi un sentiment de solidaritate în ceea ce priveşte cea mai mare comunitate românească din diaspora. Referindu-se la modul în care este interpretat patriotismul, G Bologan a menţionat că ”pe lângă sentimentul emoţional al intonării imnului naţional sau al respectului faţă de drapel sau susţinerii echipelor sportive care reprezintă ţara în competiţii internaţionale, este necesar să dovedim un puternic sentiment de responsabilitate faţă de afirmarea elementului estetic şi cultural şi nu în ultimul rând al demnităţii de neam în fiecare zi şi în fiecare familie”.
La rândul său, preotul Marinel Mureşan a ţinut să evidenţieze excelenta colaborare cu oficiul consular de la Bologna şi a menţionat disponibilitatea bisericii de a participa activ la demararea unor proiecte culturale care au la bază păstrarea identităţii româneşti.
A doua parte a zilei a fost marcată de un eveniment cultural, al cărui protagonist a fost consulul general la Bologna, Eugen Şerbănescu, în calitate de scenarist al piesei de teatru „Ricatto” (în traducere „Şantaj”).
Opera dramatică a fost pusă în scenă la teatrul Alemanni din Bologna, în prezenţa ambasadorului George Bologan, a altor diplomaţi români, a regizorului Dominic Dembinski şi a unui public numeros care a aplaudat această colaborare italo-română. În avanpremiera de gală a reprezentaţiei care s-a ţinut pe 14 octombrie, a fost prezent inclusiv primarul oraşului Bologna, Virginio Merola. Piesa scrisă de către Eugen Şerbănescu are la baza relaţia dintre societatea occidentală şi cea a Europei de Est, şi reprezintă un succes de conlucrare şi de schimb cultural între Italia şi România.
În seara zilei de 16 octombrie ambasadorul G. Bologan şi consulul general E. Şerbănescu au vizitat parohia ortodoxă din Bologna Vest - Casalecchio di Reno, pr. Trandafir Vid, unde a avut loc un moment de socializare cu membrii din comunitate.
          

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.