Română | Italiano
AcasăŞtiri20161 Noiembrie: Reculegere spirituală la Mentorella – locul de rugăciune al papilor
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11628.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11628.jpg

Ştiri

Reculegere spirituală la Mentorella – locul de rugăciune al papilor

Reculegere spirituală la Mentorella – locul de rugăciune al papilor

Credincioşii din cele două comunităţi greco – catolice române din Roma s-au retras pentru trei zile, din 30 octombrie până în 1 noiembrie 2016, la Sanctuarul “Madre delle Grazie” de la Mentorella pentru a participa la o reculegere spirituală.
Sanctuarul de la Mentorella era unul dintre locurile preferate de pelerinaj ale cardinalului Karol Wojtyla. A vizitat acest loc de mai multe ori, ultima oară, ca şi cardinal, cu trei zile înainte de conclavul în care a devenit papă. Cea dintâi vizită oficială în afara Vaticanului a fost la Sanctuarul de la Mentorella, unde a consacrat Sfintei Fecioare pontificatul său. Ca şi papă s-a întors, în privat, de alte şapte ori. Succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a vizitat acest loc sfânt în 29 octombrie 2005.
Reculegerea spirituală a fost organizată de către Asociaţia “Inocenţiu Micu – Klein” a credincioşilor greco-catolici români din Italia. Meditaţiile au fost ţinute de către Pr. Marian Bojor, părinte spiritual în cadrul Seminarului greco – catolic “Ioan Evanghelistul” din Cluj – Napoca. Itinerarul meditaţiilor a condus pe tărâmul rugăciunii, pornind de la referinţe spirituale şi ajungând până la lucruri practice. Părintele predicator a îndemnat toţi participanţii să cultive pacea în inimi prin abandonarea la picioarele Crucii a tuturor preocupărilor, problemelor, suferinţelor; de-a deschide uşile inimii acţiunii Spiritului Sfânt şi de-a încerca să traiască zilele destinate reculegerii spirituale în bucuria Evangheliei.
Sfântul Pavel pune rugăciunea deasupra tuturor lucrurilor: “Te îndemn mai ales să te rogi” (1Tim 2, 1).
Rugăciunea este înainte de toate dialogul cu Dumnezeu care ne conduce spre a avea un raport personal cu El de tipul “tată-fiu” conform cuvintelor Mântuitorului nostru. Rugăciunea este de asemenea o adoraţie, o binecuvântare, dătătoare de har ce se poate realiza în diferite moduri: public sau privat, vocal (recitată ori cântată) sau mentală, făcută cu cuvintele noastre sau citită din cărţile de rugăciune.
Părintele Marian ne-a vorbit şi de diferitele tipuri de rugăciuni, de la rugăciunea domnească, Tatăl nostru, până la Sfântul Rozar subliniind: “Chiar dacă avem impresia că ne rugăm doar cu buzele, o rugăciune vocală ferventă şi repetată va deveni pe termen lung rugăciunea interioară a inimii”.
Fiecare meditaţie a fost urmată de un dialog între participanţi şi părintele predicator asupra diferitelor aspecte tratate. Sacramentul Spovedaniei, Sfintele Liturghii, rugăciunile private şi comunitare au făcut parte din programul zilnic al şederii la Sanctuarul de la Mentorella.
La o înălţime de peste 1200 de metri, între cer şi pământ, marţi 1 noiembrie 2016, am intrat în comuniune cu strămoşii noştri, făcându-ne mijlocitori prin celebrarea Sfintei Liturghii pentru toţi cei adormiţi.
Mulţumim părintelui Marian pentru disponibilitatea sa, pentru zilele bogate de har trăite împreună, cât şi pentru darul păcii, transmis fiecăruia dintre noi. Suntem recunoscători în acelaşi timp şi părintelui Adam, rectorul Sanctuarului “Maria Madre delle Grazie” de la Mentorella pentru ospitalitatea şi momentele de bucurie trăite împreună.
“Cine învaţă să se roage, învaţă să trăiască!” (Sfântul Augustin)
Ioan – Ştefan Dumitraş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.