Română | Italiano
AcasăŞtiri20161 Noiembrie: Evenimente din parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11689.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11689.jpg

Ştiri

Evenimente din parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord

Evenimente din parohia Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord

Consiliul pastoral al parohiei şi consiliul director al Asociaţiei Sfinţii Trei Ierarhi din Roma Nord, s-au reunit în sesiunea ordinară, duminică 30 octombrie 2016 în parohia San Valentino, cu sediul pe Via Germania, nr 13. Situaţii concrete din parohie şi asociaţie, aspecte pastorale, administrative, spirituale au fost temele dezbătute de cele două organe directive.
Cu ocazia anului Jubiliar al Milostivirii, între 9 şi 11 septembrie, părintele Serafim s-a alăturat celor 500 de români veniţi din ţară. Vineri, 9 septembrie s-a pornit de la Castel Sant'Angelo, apoi s-a trecut prin Poarta Sfântă a Bazilicii Sfântul Petru iar la ora 11.00 s-a celebrat Sfânta Liturghie în ritul romano-catolic la altarul ''Della Cattedra'' din Bazilica Sfântul Petru. Sâmbătă, 10 septembrie, grupul de români a participat la audienţa generală din Piaţa Sfântul Petru. La ora 12.30 s-a celebrat Sfânta Liturghie greco-catolică în Bazilica Santo Spirito. Duminică, 11 septembrie, grupul de pelerini a participat la Sfânta Liturghie în ritul greco-catolic, iar apoi la Rugăciunea ''Angelus'' din Piaţa Sfântul Petru, unde Sfântul Părinte Papa Francisc a salutat grupul de pelerini români.
În data de 18 septembrie, duminica, după Sfânta Liturghie în curtea parohiei s-a ţinut o prezentare de carte românească de diferiţi autori (Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, Aldea Teodorovici, etc). Evenimentul a fost prezentat de membrii cenaclului ''Strigătul Diasporei'' din Roma. Şi ca totul să aibă importanţa şi aura unui eveniment pe cinste, a fost tăiată şi o panglică cu o zi înainte în parcul din faţa Academiei Române, de către Zâna Azamfiricăi, poeta şi membra cenaclului ''Strigatul Diasporei'', în timp ce fiecare şi-a exprimat din gândurile şi sentimentele trăite pentru astfel de momente de bun augur pentru viitorul proiectului (Youtube.com Cenaclul ''Strigătul Diasporei'' 2016).
Duminică, 25 septembrie 2016, un grup de 55 de români din parohie au fost în vizită pe insula Ischia. Sâmbătă noaptea la ora 24, s-a celebrat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Valentin din Roma, aici este şi casa parohială, oficiul asociaţiei şi capela greco-catolică în timpul săptămânii, de luni până sâmbătă. La orele 02.00 ne-am îndreptat spre oraşul Napoli, iar la 6.30 ne-am îmbarcat în vapor cu destinaţia Ischia. Acolo am vizitat monumente importante de pe insulă, precum: Castelul Aragonese, biserici şi locul apariţiei Madonnei de Zaro. Un rol important în acest pelerinaj l-au avut domnii cântăreţi de muzică populară: Rodica Chircu şi Marius Petrişor.
Ischia este o insulă a Italiei din Golful Napoli. Aceasta face parte dintr-o zonă vulcanică, astfel încât insula beneficiază de însemnate resurse de ape termale, minerale şi de noroi vulcanic care susţin principala industrie: turismul. Oraşul are două centre diferite: Ischia Porto şi Ischia Ponte. Ischia Porto este centrul comercial al insulei şi este numit după portul principal. Ischia Ponte (Ponte înseamnă pod în limba italiană) este numit după podul din apropiere construit pentru a conecta Castello Aragonese cu insula.
Ischia are şi câteva monumente importante precum: Grădinile La Mortella, Castelul Aragonese, Biserica Imaculatei (secolul XVIII), Conventul Clariselor (fondat în 1575), Cimitirul Clariselor (secolul XVI) şi Torre di Guevara. Pe lângă aceste locuri se află şi Maddona di Zaro. Zaro este o frumoasă zonă de pădure, situată pe această insulă.
Cu mulţi ani în urmă, în această pădure au mers două familii ischiene pentru a recita Sfântul Rozariu. În acel loc fetiţele celor două familii, Angela şi Simona au avut viziuni. În urma celor întâmplate a fost chiar şi papa Karol Wojtyla pentru a cerceta acest fenomen mistic. De atunci şi până în prezent a devenit loc de pelerinaj şi în fiecare zi de 8 şi 26 a fiecărei luni s-au stabilit zile de întâlnire dedicate rugăciunii.
În data de 30 septembrie la ora 18.00 părintele Serafim împreună cu membrii Asociaţiei au participat la Academia Română unde s-a ţinut o întâlnire cu toate Asociaţiile din Roma, întalnindu-se cu domnul George Bologan, ambasadorul României în Italia, şi doamna Igor Maria, ministru pentru românii din Diasporă.
Sâmbătă 23 octombrie a fost organizat un pelerinaj la Santuariu marian Divino Amore, plecînd pe jos la miezul nopţii din centrul Romei pentru a ajunge la destinaţie la ora 5 dimineaţa. S-a conclus cu Sacramentul Spovedaniei şi celebrarea Sfintei Liturghii în ritul latin.
În data de 14 octombrie, un cor de 60 copii de la Academia Santa Cecilia din Roma , au ţinut un Concert în parohia San Valentino. La sfîrşitul concertului şi părintele Serafim a sunat la harfa lui David.
În 29 octombrie, în colaborare cu Fundaţia ''Sapienza Mundi'' Roma, s-a participat împreună cu câteva persoane din parohie la o prezentare de produse agroalimentare şi artizanale italiene, aduse de unele primării din Calabria, discutându-se situaţia românilor care lucrează în zonă.
Duminică 30 octombrie, la parohia Sfinţii Trei Ierarhi a fost prezent părintele Bojor Claudiu Marian, părinte spiritual în cadrul Seminarului greco-catolic din Cluj-Napoca, care a prezidat Sfânta Liturghie, ţinând şi cuvântul de învăţătură, iar la scaunul de spovadă a fost prezent părintele Valentin Marcu.
P. Serafim Vescan Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.