Română | Italiano
AcasăŞtiri20163 Noiembrie: Primul pelerinaj anual al parohiilor greco-catolice române din Toscana: ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11642.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11642.jpg

Ştiri

Primul pelerinaj anual al parohiilor greco-catolice române din Toscana: Florenţa, Pisa şi Livorno, la Sanctuarul marian Montenero-Livorno

Primul pelerinaj anual al parohiilor greco-catolice române din Toscana:  Florenţa, Pisa şi Livorno, la Sanctuarul marian Montenero-Livorno

În duminica 30 octombrie 2016, a fost organizat primul pelerinaj al protopopiatul greco-catolic de Toscana, la Sanctuarul Montenero-Livorno. Sanctuarul Madonna delle Grazie este cunoscut şi sub numele de Sanctuarul Montenero, ce se află pe dealul Monte Nero, în Livorno. Complex, ridicat la statutul de basilică minoră de către Papa Pius al VII, în 1818, şi a fost organizat de către călugării de Vallombrosa, fiind dedicat Fecioarei Harurilor de Montenero, Protectoarea Toscanei (Mater Etruriae).
Prin acordurile întreprinse cu Rectorul acestui Sanctuar, s-a stabilit oportunitatea de a celebra o Liturghie bizantină a protopopiatul greco-catolic român din Toscana , în fiecare an, la acest Sanctuar.
Prin urmare, în baza acestui acord constituit s-a organizat primul pelerinaj foarte bine reuşit. Motiv pentru care exprimăm mulţumirea noastră sinceră lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria, pentru binecuvantarea revărsată asupra celor prezenţi.
Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost prezidată de părintele protopop Valer Sician, alături de preoţii concelebranţi, părintele Ioan Rodină de Pisa şi părintele Vasile Orghici de Livorno.
Celebrarea liturgica a început la ora 12, 30, şi s-a încheiat la ora 15. A participat un numar frumos de credincioşi, aproximativ, 100 de români, care au fost foarte mulţumiţi de atmosfera liturgică, la care, au asistat.
În cuvântul de învăţătură, părintele Vasile Orghici a subliniat bucuria şi nevoia semnificativă al acestui pelerinaj: ,,Am venit cu toţii pentru un anumit scop: am venit în acest loc binecuvântat pentru ai prezenta Preacuratei Fecioare Maria, nevoile noastre, suferinţele, sacrificiile şi dificultăţiile noastre. Şi, în acelaş timp, am venit cu toţii s-o veneram şi să-i mulţumim Preacuratei Fecioare Maria, pentru ocrotirea sa de Mamă. Biserica vede în Maica Domnului modelul ascultării şi al consacrării desăvârşite.
Dragi fraţi şi surori, rolul nostru de preoţi este de a aduce lumea la Hristos. Lumea trebuie să cunoască iubirea milostivă a lui Hristos. Şi noi, azi, am reuşit să venim împreună în faţa Icoanei Făcătoarei de Minuni. Să-i cerem Maicii Sfinte să ne înveţe să fim milostivi, să ne înveţe să trăim viaţa noastră în rugăciune şi în smerenie, în iubire, modestie, iertare şi milostivire. Să-i cerem Maicii Domnului să ne ajute să descoperim adevarata frumuseţe şi fericire ... care este Fiul sau, Isus Hristos ... şi cu certitudine, nu bunurile pământeşti, care, dacă nu sunt gestionate cumpatat, ne conduc la pierderea fericirii veşnice, asemenea, bogatului nemilostiv’’.
A urmat apoi predica părintele Ioan Rodina, care foarte entuziazmat de participarea desăvârşită a credincioşilor, a rostit următoarea învăţătură: ,,Iubiţi credincioşi, chiar dacă omul ar stapâni lumea, ca şi Alexandru Macedon, chiar daca, ar fi mai puternic decât Hercule şi Samson, mai înţelept decât Solomon ... mai frumos decat Narcis ... mai avut decât bogatul din Evanghelia de azi ... şi ar câştiga lumea întreagă însă, şi-ar pierde sufletul său, la ce folos? Totul trece, trece tinereţea, trece frumuseţea, trece bogăţia şi, rămân doar faptele noastre. Adevărata comoara nu este nici banul, nici puterea, nici faima, nici luxul ... ci adevărata comoară este să-l avem pe Isus în inima şi în familiile noastre.
A continuat părintele protopop Valer Sician, care a mulţumit tuturor, pentru prezenţa şi participarea lor. A menţionat faptul că: ,,această duminică reprezintă o zi de mare încărcătură istorică din viaţa protopopiatului nostru de Toscana. De faptul, că, acesta este primul pelerinaj din planul pastoral al Protopopiatului nostru regional, şi el este foarte reuşit. Sperăm că în anii viitori, pelerinajul nostru la acest Sanctuar, să adune o tot mai masivă participare a Românilor prezenţi în Toscana. Cu toţii avem nevoie de a ne ruga, de a merge în pelerinaje şi de - ai prezenta lui Dumnezeu viaţa, faptele, bucuriile şi succesele noastre, şi de a ne adresa Maicii Domnului, arătându-i insuccesele, neputinţele, păcatele şi problemele noastre. Dupa terminarea Sfintei Liturghi s-a continuat cu o rugăciune de consacrare la Preacurata Fecioară Maria,încredinţâdu-ne pe noi, familiile, parohiile, românii noştrii, România şi Italia. A urmat apoi ridicarea unui paus în memoria eroilor şi al martirilor neamului nostru românesc. Iar la sfârşit s-a recurs la ungerea cu undelemn sfinţit. Urmând prânzul la Restaurantul Conti.
P. Vasile Orghici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.