Română | Italiano
AcasăŞtiri201630 Noiembrie: Lacrimi, cântece şi rugăciuni la comemorarea Cristinei, românca ucisă cu ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11669.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11669.jpg

Ştiri

Lacrimi, cântece şi rugăciuni la comemorarea Cristinei, românca ucisă cu bestialitate la Bologna

Lacrimi, cântece şi rugăciuni la comemorarea Cristinei, românca ucisă cu bestialitate la Bologna

Cristina Ionela Tepuru, tânăra care a fost ucisă de un client acum 7 ani cu zece lovituri de cuţit şi abandonată pe strada Via delle Sere, cartierul Borgo Panigale, a fost omagiată aseară la Bologna.
          
Aseară, de la ora 21.00, voluntari ai proiectului Non sei Sola (Nu eşti singură), de la Asociaţia Albero di Cirene, au organizat o slujbă exact în locul unde Cristina, tânăra româncă şi-a dat ultima suflare. Cu lumânări în mână, români şi italieni de toate vârstele au venit pentru a-i aduce un omagiu. Îngheţaţi de frig, dar şi de durere, cei prezenţi s-au rugat şi au cântat pentru Cristina şi pentru toate victimile violenţei.
„Am întâlnit-o pe Cristina de multe ori. Am încercat să o convingem să plece, i-am atras atenţia că prostituţia poate fi periculoasă pentru viaţa ei. Într-o zi am aflat că a murit. La început am fost copleşiţi de furie şi ne-am zis, Stop, nu se poate muri pentru prostituţie! Pentru noi, 16 noiembrie a devenit o zi de comemorare a victimelor exploatării sexuale. Dar cel mai imprtant este că atunci când Cristina nu mai era, ne-am întrebat ce am fi putut face pentru ea. Singurul lucru care ne-a rămas este să ne rugăm. Şi am făcut-o în fiecare an, pentru 7 ani", ne-a spus Marco Bruno, de la Asociaţia Albero di Cirene.
Asociaţia Albero di Cirene oferă sprijin femeilor obligate să se prostitueze. De câţiva ani, voluntarii merg periodic în trei cartiere din Bologna, Borgo Panigale, San Lazzaro şi Corticella pentru a le întâlni pe victimele abuzului sexual.
La eveniment a fost prezent şi Arhiepiscul din Bologna, Matteo Zuppi.
"Astăzi, am adus aici inimile noastre căci ne simţim familiari Cristinei pentru a aprinde lumina în locul în care lumina Cristinei s-a stins la doar 22 de ani, lasând în urmă un copil de numai doi ani.
Multe tinere fac munca pe stradă pentru că speră la o viaţă mai bună. Aşa cum spunea şi părintele Marinel Mureşan, trebuie să facem cu toţii, mai mult. Fetele nu trebuiesc consolate, ci eliberate, răul nu trebui reglementat, ci combătut. Papa Francesco şi-a exprimat dorinţa ca noi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le ajuta, adevăratul motiv pentru care suntem aici şi de altfel şi testamentul Cristinei, pentru că sângele ei inocent urlă pentru a ajuta multitudinea de femei ca ea. Cristina odihneşte-te în pace, alături de singurul bărbat care te-a iubit cu adevărat până la sfârşit!", ni s-a confesat părintele Zuppi.
Slujba a durat aproximativ o oră şi a cuprins şi rugăciuni în limba română rostite de către tineri români din Bologna, dar şi de preotul Marinel Mureşan.
"Ne rugăm la Maica Domnului să nu se mai întâmple niciodată ceea ce s-a întâmplat. Multe tinere românce sunt exploatate, înşelate cu promisiuni deşarte şi aduse în Italia, mare parte din ele provenind din familii sărace, din sate îndepărtate. Din păcate, pe multe dintre străzile unde sunt aceste fete se vorbeşte încă limba română. Să ne rugăm pentru ele", a conchis preotul Mureşan de la Biserica Greco-Catolică din Bologna.
Pe 16 noiembrie 2009, în urma unei neînţelegeri în privinţa banilor cu un client italian, originar din Catalnissetta, Cristina a fost înjughiată în spate cu 10 lovituri de cuţit. Abandonată, întinsă pe pâmânt, sângerând, a reuşit să găsească forţa ca să se salveze. Nu a sunat la poliţie, a apelat un client, care cuprins de frică nu a venit aşa cum o făcea în toate serile, dar a sunat la serviciile de urgenţă. Era ceaţă, iar operatorul nu reuşea să o găsească pe tânăra care zăcea în şanţ. Cu o voce care se stingea cu fiecare cuvânt pronunţat, Cristina şi-a dat ultima suflare la telefon, cu operatorul de pe ambulanţă:
- Unde eşti?
- Nu ştiu!
- Mă vezi?
- Nu pot, sunt moartă!
- M-ai văzut trecând?
- Sunt aici, în fund!
- Trebuie să mă întorc înapoi?
- Da?
Judecătorul, ţinând cont de lipsa premeditării şi a antecendentelor penale l-a condamnat pe călăul Cristinei, Francesco Stagnitto, la doar 11 ani de închisoare şi la plata unei daune de 45.000 de euro, bani care nu au intrat nici până astăzi în posesia familiei victimei.
          
Cornelia Crîşmaru

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.