Română | Italiano
AcasăŞtiri20165 Decembrie: Vizita Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu -Petru ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11631.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11631.jpg

Ştiri

Vizita Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu -Petru ZĂPÎRŢAN, în parohia greco-catolică SfinţiiTrei Ierarhi, Roma Nord

Vizita Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu -Petru ZĂPÎRŢAN, în parohia greco-catolică SfinţiiTrei Ierarhi, Roma Nord

Duminică, 4 decembrie 2016, ne-am bucurat nespus de mult să sărbătorim în parohia noastră, Sfinţii Trei Ierarhi Vasile Grigore şi Ioan, Ziua Naţională a României şi Sărbătorile de Crăciun.
Evenimentul nostru a avut însemnate şi mai mare prin prezenţa în mijlocul nostru a Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta: Prof. univ. dr. Liviu -Petru ZĂPÎRŢAN alături de soţia sa, reprezentanţilor din partea Ambasadei României în Italia, Mons. Dott. Prof. Enrico DAL COVOLO, S.D.B., episcop titular de Eraclea, rectorul Universităţii Pontificale Lateranense, reprezentanţilor de la Primăria din Roma, precum şi a preoţilor: Sabo Sorin, parohul de la Deva, pr. Lucian Lechinţan, căulugăr Iezuit, pr. Valentin Marcu care a stat la scaunul de spovadă, diaconul Dan Pisuc şi nu în ultimul rând păstorul acestei comunităţi, părintele Serafim Iulian Vescan. Programul a început cu o Sfântă Liturghie, în cadrul căreia răspunsurile au fost date de studenţii de la Colegiul Pio Romeno din Roma.
La momentul predicii, Preasfinţia Sa Enrico Dal Covolo a rostit câteva cuvinte de învăţătură afirmând că trebuie să fim tari în credinţă şi a mulţumit apoi părintelui paroh pentru invitaţia făcută, mărturisind că este foarte fericit că se află în mijlocul nostru, amintind că de curând a vizitat România (Iaşi, Bucureşti, Alba Iulia), rămânând plăcut impresionat de frumoasa noastră ţară. Nu în ultimul rând şi-a manifestat bucuri de a fi întâlnit printre teologii Colegiului Pio Romeno şi studenţi ai Universităţii Lateranese. După aceste cuvinte ale Preasfinţiei Sale, părintele Serafim şi-a exprimat bucuria de a avea la acest eveniment important pentru comunitatea noastră, atâtea persoane care au răspuns afirmativ invitaţiei şi s-au implicat la organizarea sărbătorii; de asemenea a mulţumit şi Asociaţiei religioase Centrul Român cultural şi spiritual bizantin, Vasile Grigore şi Ioan, care s-a implicat cu multă responsabilitate şi entuziasm în organizarea acestui eveniment.
La finalul celebrării liturgice, părintele paroh a oferit o icoană cu Sfânta Fecioară Maria, Ambasadorului României care a mărturisit că este foarte bucuros şi impresionat de activităţile din comunitatea noastră, apoi a dăruit o icoană pictată pe sticlă şi Preasfinţiei Sale care s-a bucurat mult de această icoană spunând că în această perioadă se face novena la Imaculata Fecioara Maria.
Înainte de încheierea primei părţi a programului, corul studenţilor teologi de la Colegiul Pontifical Pio Romeno, dirijat de Radu Vlad Pupăză, ne-a încântat auzul cu o serie de colinde tradiţionale româneşti precum: Trei crai, Mare minune, Seara Crăciunului nost', O ce veste minunată, Dumnezeu Preasfântul ş.a.
Cea de-a doua parte a sărbătorii a continuat în teatrul parohiei cu un frumos program artistic deschis prin citirea scisoarei Preasfinţiei Sale Cardinal Lucian Mureşan cu referire la Ziua Unirii, de către părintele paroh Serafim Iulian Vescan, apoi domnul Georghe Cristescu a citit cele 5 puncte din declaraţia Unirii de la Alba Iulia rostite de Cardinalul Iuliu Hosu.
Cu ocazia Zilei de 1 Decembrie, copiii au recitat poezii, au cântat cântece patriotice, apoi au colindat, şi-au prezentat costumele naţionale, iar în cele din urmă a venit şi mult aşteptatul Moş Crăciun. Bucuria a fost nu doar a copiilor ci şi a parohienilor care s-au implicat în cadrul programului. Cenaclul Strigătul Diasporei a prezentat sceneta tradiţională cu Naşterea pruncului Isus, apoi au colindat. De asemenea a fost şi un grup din Republica Moldova care a colindat. Au fost prezenţi şi cei doi cântăreţi renumiti în Italia: Steluţa Floreştean şi Marius Petrişor, care ne-au înveselit sufletele şi ne-au încântat auzul cu colindele lor. A fost şi un concurs de costume tradiţionale, iar la final s-au înmânat diplome câştigătorilor.
Aproape până la finalul programului, care s-a incheiat la ora 17 dupămasă, ne-au onorat cu prezenţa atât Ambasadorul României, cât şi Preasfinţia Sa Enrico dal COVOLO.
La final, părintele Serafim a mulţumit tuturor partecipanţilor, aducând aminte de următoarele două evenimente din viaţa parohială: pelerinajul la Bari, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Nicolae din 6 decembrie, şi participarea din 14 decembrie la Audienţa Generală din Piaţa San Petro, cu ocazia căruia credincioşii prezenţi îl vor colinda pe Sfântul Părinte Papa Francisc.
Programul s-a încheiat cu Hora Unirii şi cu o masă bogată cu produse tradiţionale româneşti pentru toţi cei prezenţi.
P. Vescan Serafim Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.