Română | Italiano
AcasăŞtiri20165 Decembrie: Ziua Naţională a României şi sărbătoarea Sfântului Nicolae în Parohia ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11635.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11635.jpg

Ştiri

Ziua Naţională a României şi sărbătoarea Sfântului Nicolae în Parohia San Rocco din Venezia Mestre

Ziua Naţională a României şi sărbătoarea Sfântului Nicolae în Parohia San Rocco din Venezia Mestre

Ca în fiecare an, în comunitatea noastră parohială greco catolică "San Rocco" din Venezia Mestre Sărbătoarea Zilei Naţională a României de 1 Decembrie şi a Sf. Nicolae, sunt aşteptate cu multă nerăbdare şi bucurie. De mai bine de zece ani, evenimentele cu aceste ocazii sunt celebrate în colaborare cu Asociaţia Culturală Decebal Traian din San Donà di Piave. În acest an colaborarea noastră s-a făcut în parteneriat cu "Institutul Eudoxiu Hurmuzachi" a românilor de pretutindeni, din Bucureşti, fiind prezent chiar Directorul General, domnul Nicolae Brânzea si domnul coordonator de proiecte Mirea Dan. Mulţumiri se aduce doamnei Ministru delegat pentru românii de pretutindeni Maria Gligor, sub a cărui coordonare se află Institutul Hurmuzachi. Din acest parteneriat au mai făcut parte şi Consulatul General al României din Trieste, reprezentat de către Excelenţa Sa, Domnul Consul General Cosmin Dumitrescu, însoţit de alţi membri ai Consulatului, şi de Institutul Cultural Român din Bucureşti, reprezentat de către un membru din conducere.
În mijlocul nostru, în acest an, am avut oaspeţi de excelenţă precum, Orchestra Lăutarii din Chişinău, condus de maestrul Bot Gros, care au interpretat cântece din toate zonele folcloristice din Romania cu o măiestrie de neegalat; renumita solistă de muzică populară ce reprezintă tradiţia şi folclorul bucovinean, Viorica Macovei; binecunoscutul artist ce reprezintă de mulţi ani folclorul şi cântecul din sudul României, solistul Petrică Mîţu Stoian. Şi pentru a ne descreţi frunţile şi încălzi inimile, am invitat perechea de actori şi comici mult îndrăgiţi de către publicul român, Vasile Muraru şi Valentina Fătu. Umorul lor a adus ropote de aplauze şi de râs publicului prezent la teatrul Metropolitan Astra, din San Dona de Piave, ce conţine 500 de locuri. Îmbucurător a fost şi prezenţa Primarului din această localitate, care în discursul său, a subliniat importanţa prezenţei cetăţenilor romani in oraş, nu numai din punct de vedere economic, cât şi cultural şi a tradiţiilor româneşi, foarte apreciată de către cetăţenii oraşului.
Duminică dimineaţa în biserica noastră San Rocco din Venezia Mestre a poposit si Moşul Nicolae, aducând copiilor comunităţii noastre, multe daruri, după ce ei, împreună cu doamna profesoara Corina au prezentat în faţa Moşului, un program de poezii, cântece şi colinzi frumoase din tradiţia noastră atât de bogată. În momentul înmânării cadourilor copii au fost foarte emoţionaţi şi plini de bucurie, iar părinţii lor au dorit să imortalizeze acest moment atât de frumos si nobil, făcând numeroase poze şi mici filmuleţe, căci Moşul, a fost unul special, actorul Vasile Muraru.
Şi pentru ca aceste manifestări sa nu rămână izolate, am avut în mijlocul nostru şi pe binecunoscutul realizator de emisiuni culturale si jurnalist religios al Televiziunii Romane, domnul Răzvan Bucuroiu, care va pregăti un reportaj ce va fi transmis la emisiunea cu specific religios al TVR1, Universul Credinţei de duminica 18 decembrie.
Mulţumesc pe această cale părinţilor, copiilor şi tuturor ce s-au implicat în prima persoana pentru ca totul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
P. Vasile Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.