Română | Italiano
AcasăŞtiri201127 Ianuarie: "L'Osservatore Romano" anunţă Celebrarea Sfintei Liturghii ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11568.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11568.jpg

Ştiri

"L'Osservatore Romano" anunţă Celebrarea Sfintei Liturghii greco-catolice în Parohia "Sfânta Ana" din Vatican

"L'Osservatore Romano"  anunţă  Celebrarea Sfintei Liturghii greco-catolice în Parohia "Sfânta Ana" din Vatican

„Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una”. (Ioan 17,21)
În săptămâna în care întreaga Biserică Catolică înalţă rugăciuni pentru unitatea creştinilor, în Vatican a avut loc o Liturghie greco-catolică animată de seminariştii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Slujba s-a desfăşurat în data de 22 ianuarie de la ora 18 în Parohia Sfânta Ana (Sant'Anna in Vaticano), fiind celebrată de părintele Claudiu Pop – rectorul Colegiului Pontifical „Pio Romeno” – părintele Iulian Serafim Vescan – preot paroh în Roma-Nord (Euclide) – şi alţi preoţi din colegiu, bucurându-se şi de participarea unui episcop romano-catolic, E.S. Gioa Francesco, precum şi de cea a părintelui paroh, Bruno Silvestrini.
Liturghia s-a desfăşurat preponderent în limba italiană, răspunsurile date de corul seminariştilor fiind aproape singurele în română. În predica pe care a susţinut-o, episcopul şi-a mărturisit afinitatea pe care o are faţă de ritul bizantin, atrăgând atenţia asupra bogăţiei de sens şi asupra trăirii profunde care se regăseşte în rugăciunea de rit oriental. Acesta a mai spus că, întrucât e nevoie să cunoşti o persoană pentru a o putea iubi, liturghia din această seară a avut tocmai rolul de face cunoscută o altă înfăţişare a aceleiaşi substanţe, care este însăşi liturghia catolică, fie ea de rit latin ori bizantin. Frumuseţea unităţii stă tocmai în diversitate, e ceea ce afirma în urmă cu câteva luni Papa Benedict al XVI-lea în cadrul Sinodului Episcopilor pentru Orientul Mijlociu. Acelaşi lucru l-au constatat şi l-au aplaudat bucuroşi credincioşii de ambele rituri prezenţi la această celebrare liturgică.
Dincolo de asta, însăşi lectura evanghelică punctat dorinţa şi nevoia de unitate:
„Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem: Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine”. (Ioan 17,20-23)
De organizarea celebrării s-a ocupat comunitatea greco-catolică Roma-Nord, Euclide. Celebrarea a fost posibiliă datorită invitaţiei părintelui paroh al comunităţii "Sfânta Anna", Bruno Silvestrini şi a S.E. Mons. Francesco Gioa, încă din data de 5 decembrie 2010, când aceştia au participat la Sfânta Liturghie şi la Sărbătoarea Naţională a Românilor în comunitatea din Piazza Euclide, Roma.
La Sfânta Liturghie a participat şi Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Sora Ioana Irina Bota, împreuna cu Maica Vice-generală şi cu o altă Consilieră din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (care lucrează la Roma).
Au participat şi foarte mulţi credinciosi români ai parohiei, care au rămas profund emotionaţi de această onoare şi ocazie unică în istoria parohiei de a celebra în parohia din Vatian.
După predică şi mulţumirile de rigoare a urmat o agapa fraternă. Ambasadorul şi-a exprimat bucuria de a reîntâlni această comunitate românească şi a acceptat invitaţia de a face şi o conferinţă acestei comunităţi pe cât mai repede posibil.
Secretariatul parohiei mulţumeşte din inimă părintelui rector Pop Claudiu căci a reuşit să vină în mijlocul comunităţii noastre şi la toţi cei prezenţi şi care au ajutat la organizarea acestui eveniment.
Secretariatul Parohiei Roma-Nord, Euclide

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.