Română | Italiano
AcasăŞtiri201718 Ianuarie: "Evanghelia îi face pe oameni fraţi"
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11684.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11684.jpg

Ştiri

"Evanghelia îi face pe oameni fraţi"

"Evanghelia îi face pe oameni fraţi"

Şi în acest an, duminică 15 ianuarie 2017, în Dieceza de Livorno, împreună cu Bisericile din lumea întreagă, a fost celebrată cea dea 103-lea Zi Mondială a Migrantului, într-un moment în care, mulţi oameni sunt forţaţi să părăsească patria lor de origine.
Biserica Purificării, care, în trecut era Biserica Grecilor Uniţi, azi, a devenit Parohie Personală cu dublă denominaţie: Sfântul Vladimir şi Olga pentru greco-catolicii din Ucraina şi a Naşterii Fecioarei Maria pentru greco-catolici români, a fost gazda acestui eveniment internaţional, celebrându-se în ritul bizantin Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. Episcopul locului, Monsinior Simone Giusti, îmbrăcat cu veşmântul liturgic oriental a prezidat Liturghia, având ca şi concelebranţi pe preoţii parohi, părintele Peter Vytyskyi şi Vasile Orghici. De asemenea, au concelebrat părintele Gabriel Cornea din Castelnuovo della Misericordia, Don Emilio Colaczyk directorul Migrantis al Episcopiei de Livorno şi preoţii români din Firenţe, protopop de Toscana şi Umbria, Sician Valer şi părintele Ioan Rodina, paroh în Pisa. La acest eveniment important a participat un număr mare de credincioşi ucrainieni, români, la care, s-au adăugat şi corul comunităţii filipineze şi unii tineri din diferite ţări africane. Monsinior Giusti în timpul predicii tocmai referindu-se la prezenţa numeroasă şi variată a subliniat puterea agregatoare a Evangheliei: "Evanghelia transformă pe toţi oamenii într-o singură familie excluzând principiu de puterea şi de dominare; Ea determină popoarele, care ar putea fi duşmane între ele, să devină o comuniune frăţească, formându-se o singură familie ceea ce este de neconceput ca fii ai aceluiaşi Părinte, să nu trăiască ca fraţii. Evanghelia transformă pe cei străini în familiari şi ne determina să primim persoanele nu ca pe simpli muncitori, ci ca pe fraţi ".
Episcopul a menţionat, de asemenea, că nu este suficient schimbarea structurilor sau a formelor de guvernare pentru schimbarea lumii. Există corupţie fie în Occident că în Est, atât în comunism cât şi în alte forme de guvernare, mai mult sau mai puţin totalitare, şi în aceste realităţi numai Evanghelia are puterea de a schimba, nu numai mentalitatea şi ideologiile, ci şi de a transforma modalitatea de interacţiune interumană, ca pistoalele şi cuţitele să devină mângâieri.
Biserica este angajată de peste un secol pentru a arăta că suntem un popor unic în ciuda evenimentelor istoriei. Noi italienii de zeci de ani ne-am dus în ţinuturi îndepărtate, şi, astăzi ajung la noi grupuri etnice şi popoare diverse, şi nu sunt agenţiile sau asociaţiile, singurele care reuşesc să facă pe oameni să respecte legile, ci Evanghelia este cea care face ca popoare diverse să conveţuiască şi să se unească între ele: "Dacă ne uităm la istoria poporului italian constatăm că provine din latini, germanici, africani şi gali, ce într-o sinteză admirabilă a dat naştere la o comunitate şi un popor în care toţi oamenii sunt fraţi. În lumina Evangheliei trebuie să revendicam această unitate în Hristos în casa Parintelui, în care suntem regăsiţi pentru a ne ruga, pentru ai mulţumi, şi a trăi împreună în pace ca fraţi, şi nu ca simpli cetăţeni". După Liturghie preoţii şi comunităţile au mulţumit călduros Episcopului Simone pentru primirea şi ospitalitatea, care face mai puţin dureroasă distanţa faţă de tarile de origine, deoarece, acestea persoane au posibilitatea de a se regăsi împreună să se roage şi să celebreze în conformitate cu propriile lor tradiţii. Ucrainenii sunt de fapt încă în momentul de Crăciun, deoarece ei urmează calendarul iulian, şi au oferit un coş de gogosi pentru a îndulci puţin cerul gurii.
Monica Leonetti

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.