Română | Italiano
AcasăŞtiri201724 Ianuarie: Hirotonire de preoţi în Catedrala din Oradea
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza » Titlu: 11601.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi, Roma Nord la Collevalenza

Titlu: 11601.jpg

Ştiri

Hirotonire de preoţi în Catedrala din Oradea

Hirotonire de preoţi în Catedrala din Oradea

«Nu fi nepăsător fată de harul care este întru tine, care ti s-a dat prin proorocie, cu punerea mâinilor preoţimii» (1 Tm. IV,14).
          
«Te îndemn să ţii aprins harul lui Dumnezeu, cel ce este în tine, prin punerea mâinilor mele» (2 Tim. I,6).
          
În Duminica a 32-a după Rusalii, când în Biserica de rit bizantin se citeşte Pericopa Evanghelică în care se vorbeşte despre vameşul Zaheu, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, a avut loc un moment spiritual deosebit, este vorba despre hirotonirea în treapta preoţească a doi noi preoţi, părintele Gheorghe Marius Coman şi părintele Ştefan Madarasi.
În cadrul Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, la momentul stabilit, după intratul cu Sfintele Daruri, cei doi neo-hirotoniţi au fost prezentaţi Preasfinţiei Sale Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea, de către părintele Anton Cioba, rectorul Seminarului Greco-Catolic din Oradea. După înconjurarea Sfintei Mese, prin punerea mâinilor şi prin rugăciune, Preasfinţia Sa a cerut asupra celor aleşi pentru treapta preoţiei: „Dumnezeiescul har, care pe cele neputincioase le vindecă si pe cele cu lipsă le împlineşte”, urmată de celelalte rugăciuni, după care a urmat înveşmântarea preoţilor.
După momentul consacrării Sfintelor Daruri, în Trupul şi Sângele Mântuitorului Isus Cristos, neo-hirotoniţii primesc din mâna episcopului o părticică din Sfântul Trup prin următoarea formulă: „Primeşte acest Odor şi-L păstrează pe El până la a doua venire a Domnului nostru Isus Cristos, când are să-L ceară de la tine înapoi”- prin acest act liturgic, se arată faptul că preotul este iconom al Tainelor lui Cristos.
În cuvântul de învăţătură Preasfinţia Sa Virgil a subliniat pocăinţa lui Zaheu, «cel care avea încrederea că „dacă îl vede pe Isus Cristos, ceva se va schimba în el, devenind un alt om”. Domnul nu întârzie să-i răspundă acestei dorinţe a lui: „Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân” ». Referitor la momentul hirotonirii celor doi noi preoţi, Preasfinţia Sa a amintit: «Cât de bine se potriveşte Sfânta Evanghelie de astăzi, preotului. Preotul este cel chemat să stea cu Isus Cristos, sa ni-L ofere pe Isus».
La sfârşitul Sfintei Liturghii, cei doi preoţi au oferit binecuvântarea lor Preasfinţiei Sale Virgil, preoţilor concelebranţi, familiilor şi tuturor celor prezenţi, împărţind iconiţe ca amintire a acestui moment plin de haruri pentru dânşii.
          
***
          
Părintele Gheorghe Marius Coman, este originar din Sighetu Marmaţiei. Este născut la 7 martie 1973. A absolvit Institutul Teologic Greco-Catolic „Episcop Dr. Alexandru Rusu” din Baia Mare, obţinând şi masterul în Teologie şi Spiritualitate. Gheorghe Marius Coman este căsătorit şi are doi copii, locuind în prezent în Imola, Italia. Va fi destinat noii comunităţi de la Ferrara (n.n.).
Părintele Ştefan Madarasi,este absolvent al Departamentului Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB Cluj-Napoca. Pleacă la Roma în anul 2014 pentru a continua studiile cu un Master la Institutul Spiritual din Cadrul Universităţii Pontificale Gregoriana. Aici se specializează în teologie spirituală, încununându-şi studiile cu teza „Drumul Damascului” – în care urmăreşte transformarea interioară şi exterioară a Sfântului Apostol Pavel. În anii de şedere la Roma, tânărul teolog devine şi alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno.
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea / L'Ufficio stampa del Vescovado di Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.