Română | Italiano
AcasăŞtiri201725 Ianuarie: Pelerinajul comunităţii Roma Nord - Euclide la moaştele Sfântului Nicolae ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11557.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11557.jpg

Ştiri

Pelerinajul comunităţii Roma Nord - Euclide la moaştele Sfântului Nicolae de la Bari

Pelerinajul comunităţii Roma Nord - Euclide la moaştele Sfântului Nicolae de la Bari

Oraşul Bari este o punte între Occident şi Orient şi prin prezenţa moaştelor Sfântului Nicolae, născut în jurul anului 280 d. Hr. la Patara, un orăşel vechi din regiunea Mira Lichiei în Asia Minor, în acel timp un oraş păgân. Nicolae a fost ales episcop la Mira Lichiei, mai apoi a fost numit făcători de minuni. Era iubit de copii pentru binefacerile sale, iar cel mai mare gest al său fusese făcut cu cele trei fete pe care Sfântul le-a salvat de la desfrânare dându-le bani pe ascuns pentru căsătorie. Astfel a salvat curăţia trupească dar şi sufletească pentru o căsătorie demnă.
Sfântul Nicolae este patronul spiritual a Ţărilor din Răsărit, al Rusiei, al provinciei Lorena, precum şi al mai multor oraşe vest-europene, între care Bari şi altele. Sfântul Nicolae este cunoscut ca protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, al fetelor nemăritate, al mireselor şi, în special, al copiilor.
În anul 325 în oraşul Niceea, a fost convocat Primul Sinod Ecumenic, de către Împăratul Constantin Cel Mare. Sinodul I Ecumenic, prima adunare a episcopilor din întreaga Biserică, a rămas în istorie ca un model privind adoptarea deciziilor majore care privesc dreapta credinţă şi unitatea Bisericii. La acest Sinod au fost combătute ereziile vremii, printre care şi învăţătură greşită a lui Arie care se raporta cu o înţelegere pur omenească la Taina Întrupării Mântuitorului, ştirbindu-i acestuia calitatea dumnezeirii Sale. De asemenea la acest Sinod au fost formulate primele articole ale Simbolului de Credinţă. Printre cei prezenţi s-a aflat şi Sfântul Nicolae, care era episcop de Mira.
În luna mai se sărbătoreşte Aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae, sărbătoare menţionată şi în calendarul liturgic. Cu această ocazie, în fiecare an, din mormântul Sfântului Nicolae de la Bari este extrasă mana, un lichid incolor care izvorăşte din oasele sfântului, în cadrul unei slujbe care îi reuneşte pe credincioşii catolici dar şi pe cei ortodocşi.
Cu puţin timp în urmă, ne-am întâlnit cu toţii în spirit de rugăciune, fraternitate şi bucurie pentru a merge împreună într-un pelerinaj la Sfântul Nicolae, la Bari. Înainte de a pleca însă, la biserica parohială am adus laudă şi am cântat Pruncului care vine să ne mântuiască. La miezul nopţii am celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pentru a gusta din masa euharistică. Astfel pregătiţi sufleteşte am pornit spre destinaţia noastră. Dimineaţa, ajungând la Bari, am avut o masă agapică, fiecare împărţind cu aproapele său.
La mormântul Sfântului aflat în Bazilica Pontificală “San Nicola”, ne-am rugat ”Acatistul Sfântului Nicolae”, înălţând fiecare gândul şi cerând mijlocirea Sfântului. Am reusit să vizităm şi alte biserici importante cum ar fi “Cattedrale di San Sabino”, edificiu cu vestigii din perioada romană, paleocreştină şi medievală. La întoarcere s-au cântat pricesne, s-au recitat poezii şi ne-am rugat Mamei noastre cereşti, rugăciunea rozarului.
(Mărturia studentului teolog Vlad Pupăză)
Mi-a plăcut sa văd o comunitate de români unită şi în afara ţării, aici la Roma, unde nu s-a ţinut cont de apartenenţe religioase ci credincioşii şi-au arătat adevărata natură de creştini, de a fi pentru aproapele mai mult decât pentru sine. Am văzut acest lucru când a fost vorba de agapa frăţească când, fiecare din ceea ce a adus a împărţit şi fraţilor săi. A fost frumos să văd o comunitate de români, fie ea cât de mică, unită în rugăciune mai ales la Sf. Liturghie din ziua premergătoare pelerinajului culminând cu Acatistul Sfântului Nicolae din faţa mormântului. Aş mai adaugă aici frumuseţea cântecelor şi a poeziilor rostite de credincioşi la întoarcere. Cu bucurie aş zice că harul de "a dărui" l-am văzut mereu prezent în acel grup fumos de români. Ţin să mulţumesc atât pentru prilejul pe care l-am avut de a participa la acest pelerinaj interconfesional la mormântul Sfântului Nicolae din Bari, cât şi tuturor care s-au implicat în realizarea pelerinajului care cu siguranţă a schimbat ceva în inima fiecăruia.
(Mărturia studentului teolog Emanuel Gavrilaş)
Argumentul acestui articol este bunătatea şi sfinţenia. Obiectivele însemnate, ţelurile mari, faptele bune se realizează prin trudă, osteneală, jertfă asemenea credincioşilor care l-au urmat pe Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Jertfele şi suferinţele Fiului lui Dumnezeu duc la mântuire, la sfinţenie.
P. Vescan Serafim Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.