Română | Italiano
AcasăŞtiri201726 Ianuarie: În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, ...
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11717.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11717.jpg

Ştiri

În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, comunitatea românească din Bologna a sărbătorit 158 de ani de la Mica Unire

În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor, comunitatea românească din Bologna  a sărbătorit 158 de ani de la Mica Unire

Cei 158 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri care a avut loc pe 24 ianuarie 1859, au fost sărbătoriţi şi în comunitatea româneasca de la Bologna.
Anul acesta, sarbatorirea Micii Uniri a fost organizata, marţi 24 ianuarie, de către Biserica greco-catolică "Sfanta Cruce a Românilor" sub conducerea Parintelui-Vicar Marinel Mureşan care a invitat şi prea-cucernicii preoţi parohi ai celor doua biserici ortodoxe din Bolognia: Parohia Sf. Luca, din Bologna Vest, sub oblăduirea părintelui-paroh Trandafir Vid si biserica „Sf. Nicolae” alături de părintele paroh Ioan Ramboi.
Ca de fiecare dată de când şi-a început misiunea în Italia, a semnat prezenţa şi Excelenta Sa, Consulul general al României la Bologna, dl. Eugen Serbanescu
Festivitatea a început cu rugăciuni de unire şi alocuţiuniile parintelui-Vicar Marinel Muresan şi a celorlalţi preoţi despre însemătatea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.
Apoi s-a subliniat importanţa zile istorice 24 ianuarie 1859, în care după atâtea secole sub talpa Imperiului Otoman s-a putut înfaptui Unirea românilor într-un singur glas şi o singură "inima" dar şi despre unirea comunităţilor religioase ortodoxe si greco-catolice din cadrul diasporei. A fost omagiata personalitatea celor care au ajutat şi au luptat pentru ca ţara să se întregească, începând cu paşoptiştii, unioniştii şi urmând cu Mihail Kogălniceanu şi Alexandru Ioan Cuza cel care a fost înscăunat la cârma Principatelor Române.
Un moment deosebit a fost şi alocuţiunea consului general Eugen Şerbănescu despre acest mare moment istoric pe care îl serbăm cu aceaşi intensitate în fiecare an chiar si în Diaspora unde sentimentele de iubire de ţară şi patrie sunt mult mai accentuate din cauza dorului de casa. El a îndemnat întreaga comunitate să fie mai unită exact ca pe vremea unioniştilor carora i s-a alăturat întreg poporul pentru a înfăptui Unirea nu numai de la 24 ianuarie 1859 ci şi pe cea de la 1918 când s-a reântregit fiind adăugată şi Transilvania într-o singura ţară, Romania.
Festivitatea a continuat cu un scurt moment artistic organizat de Şcoala românească "Betania" din cadrul Bisericii greco-catolice "Sfanta Cruce a Românilor" a cărei îndrumătoare este dna învăţătoare Maria Naum. S-au recitat câteva poezii a unor poeţi ai acelor vremuri iar in final doi dintre elevii mai mari au fost actori pentru câteva minute interpretănd sceneta " Cuza şi ocaua mică" care a fost aplaudată îndelung de către românii din comunitate prezenţi la această manifestare.
Prea-cucernicii părinţi alaturi de Execenta Sa Eugen Serbanescu au dat tonul prinderii într-o Hora a Unirii a întregii comunităţii prezente care a stârnit emoţii de la mic la mare.
Seara s-a încheiat cu o agapă tradiţională pregătită de către femeile din comunitate.
Roxana Dima

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.