Română | Italiano
AcasăŞtiri201730 Ianuarie: Preoţi din Italia recompensaţi cu diferite distincţii pentru merite deosebite
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11646.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11646.jpg

Ştiri

Preoţi din Italia recompensaţi cu diferite distincţii pentru merite deosebite

Preoţi din Italia recompensaţi cu diferite distincţii pentru merite deosebite

Eveniment de o importanţă deosebită, atât pentru Biserica noastră cât şi pentru societate, JUBILEUL aniversar al celor 225 de ani de existenţă a Seminarului nostru, a fost inaugurat prin celebrările din seara zilei de sâmbătă, 28 ianuarie şi din ziua de duminică, 29 ianuarie 2017.
Se aniversează 225 de ani de când începea să funcţioneze la Oradea instituţia teologică de învăţământ superior unde urmau să se formeze atât viitorii preoţi ai Eparhiei de Oradea cât şi viitorii dascăli din Oradea şi împrejurimi.
Este o obligaţie a noastră, a tuturor, aceea de a nu uita ceea ce au făcut înaintaşii noştri. Este o obligaţie a Bisericii, aceea de a continua opera evanghelizatoare a Mântuitorului pe pământ. Este datoria Bisericii aceea de a forma păstori pentru ca, prin intermediul lor, să transmită tezaurul său de credinţă.
Celebrările de sâmbătă seara s-au desfăşurat în Biserica Seminarului, pentru început, acolo unde s-a celebrat Slujba Vecerniei de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, episcopul nostru. La începutul celebrării, doi seminarişti au fost înveşmântaţi cu reverenda, haina specifică clerului, de către însuşi ierarhul locului. Apoi, în cadru solemn, Preasfinţia Sa Virgil a oferit diferite distincţii unor preoţi cu merite deosebite pentru activitatea desfăşurată în Biserică, dar şi unor laici merituoşi. Monseniorul Ioan Alexandru POP, Capelan al Sanctităţii Sale Papa Francisc, responsabilul cu pastoraţia în Italia, a primit bederniţa. Au primit distincţia de Econom Stavrofor cu dreptul de a purta crucea pectorală trei preoţi din Italia, preoţi care, prin activitatea lor susţin acţiunea de formare a viitorilor preoţi. Laicii care au primit Crucea Eparhială pentru Laici sunt: Dl. Ionuţ Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, Sr. Ligia Man şi D-na Mihaela Goţia profesor, respectiv secretară ale aceluiaşi departament. La finalul Vecerniei, Preasfinţia Sa Virgil a oferit Diploma Omagială Sfinţii „Vasile, Grigore şi Ioan”, unor preoţi şi laici, care au avut merite deosebite, în special în procesul de formare a seminariştilor şi a viitorilor preoţi. Printre aceştia se numără şi foştii rectori ai seminarului.
După încheierea Slujbei Vecerniei, s-a plecat apoi în procesiune spre Capela „Sfinţii Trei Ierarhi”, a seminarului nostru. A fost resfinţită în urma instalării noului iconostas şi a lucrărilor de reamenajare, prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropirea cu apă sfinţită.
Evenimentul inaugural s-a desăvârşit duminică prin celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii în Catedrala „Sfântul Nicolae”, la ora 10.00. Soborul de preoţi împreună cu diaconii şi cu episcopii a pornit în procesiune de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” spre Catedrală. Biserica a fost plină de credincioşii care au vrut să se unească împreună cu noi în mulţumirea ce am adus-o Domnului pentru cei 225 de ani de existenţă a seminarului.
          
Oaspeţi de seamă
Ne-am bucurat să avem alături de noi pe Preasfinţia Sa Vasile Bizău, episcopul greco-catolic de Maramureş precum şi pe Preasfinţia Sa Lászlo Böcskei, episcopul romano-catolic de Oradea, delegaţiile seminarelor greco-catolice din Slovacia, Ucraina, Germania şi România (Cluj Napoca şi Blaj) dar şi a Institutului Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iaşi, în frunte cu rectorii lor. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către seminariştii celor trei seminare greco-catolice din România, respectiv: Blaj, Cluj Napoca şi Oradea.
În cadrul Sfintei Liturghii s-au oferit de asemenea diferite distincţii unor preoţi şi laici devotaţi. Pr. Vasile Alexandru Barbulovici, sincel în regiunile Liguria, Lombardia, Piemonte, Triveneto din Italia a primit bederniţa. Laicii care au primit Crucea Eparhială pentru laici se sunt Dl. Prof. Aurelian Andrei Cristea, fost director al Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea şi D-na Prof. Rodica Mureşan, directoarea aceluiaşi liceu, precum şi Dl. Alexandru Octavian Stoica şi dl. Martin Peter Miheller, directorul, respectiv managerul Liceului „Don Orione” Oradea. Aceeaşi distincţie a primit-o şi Sr. Maria Tereza Zăpodeanu şi D-na Laura Ologu.
Ne-am bucurat de asemenea de prezenţa oficialităţilor şi a reprezentanţilor diferitelor instituţii de învăţământ şi cultură din Oradea, precum Dl. Prefect Claudiu Adrian Pop, Dl. Rector Constantin Bungău, însoţit de diferiţi decani şi profesori de la Universitatea din Oradea, dar şi a altor oaspeţi din ţară şi din străinătate.
La finalul celor două celebrări, oaspeţii şi gazdele s-au bucurat de o agapă fraternă.
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea / L'Ufficio stampa del Vescovado di Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.