Română | Italiano
AcasăŞtiri20176 Februarie: Momente de sărbătoare în parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Roma, cu ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11588.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11588.jpg

Ştiri

Momente de sărbătoare în parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Roma, cu participarea Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun

Momente de sărbătoare în parohia Sfinţii Trei Ierarhi din Roma, cu participarea Ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun

Parohia greco-catolică "Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan", a sărbătorit duminică, 5 februarie 2017, hramul bisericii, prilej cu care credincioşii i-au avut în mijlocul lor pe Preasfinţia Sa Mons. Guerino Di Tora, Episcop Auxiliar de Roma Nord, pe Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, prof. Liviu-Petru Zăpîrţan, precum şi doi reprezentanţi din partea Ambasadorului României în Italia.
După primirea festivă a Ierarhului, cu pâine şi sare, în sfântul locaş, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, de Preasfinţia Sa Mons. Guerino Di Tora, de directorul biroului pentru migranţi din Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, părintele Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, Gabriel Buboi, părintele Ionuţ Ursuleac, părintele Ioan Alexandru Pop, responsabil cu pastoraţia în Italia şi păstorul acestei parohii, părintele Serafim Iulian Vescan. La scaunul de spovadă a fost părintele Valentin Marcu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul studenţilor teologi, dirijaţi de Pupăză Radu Vlad, de la Colegiul mai sus amintit.
Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţia Sa, pe marginea pildei Vameşului şi a Fariseului. După predică, a urmat un moment important şi emoţionant pentru o familie italiană care a primit binecuvântarea din partea Preasfinţiei Sale, la aniversarea a 35 de ani de căsătorie.
Programul religios s-a încheiat cu celebrarea parastasului, după care părintele Serafim Iulian Vescan a oferit Preasfinţiei Sale din partea parohiei cartea ,,La nostra fede, è la nostra vita” îngrijită de Marco Dalla Torre, tradusă în limba italiană, şi tipărită la Edizioni Dehoniane Bologna 2016, despre Cardinalul de pie memorie Iuliu Hosu. De asemenea, părintele paroh oferit aceeaşi carte şi Ambasadorului Liviu-Petru Zăpîrţan Mons. Pierpaolo Felicolo, şi reprezentantului din partea Ambasadorului României, mulţumindu-le în acelaşi timp pentru prezenţa lor în mijlocul nostru. Nu în ultimul rând a mulţumit şi întregii parohii care s-a implicat în organizarea acestui eveniment. Tot în încheiere, reprezentantul Ambasadei Române în Italia, ne-a dat o mărturie de credinţă, apoi Preasfinţia Sa a împărţit la toţi cei prezenţi o iconiţă şi un rozariu.
Prima partea a zilei s-a încheiat cu o agapă fraternă pentru toată comunitatea prezentă, după care a urmat pogramul artistic ce s-a desfăşurat în teatrul parohiei, cu ocazia Zilei Unirii, sărbătorită în 24 ianuarie. Atât domnul Ambasador, cât şi Preasfinţia Sa, au jucat Hora Unirii împreună cu întreaga comunitate. După hora Unirii, Ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la Ziua Unirii, amintind şi de centenarul care se apropie, 1918-2018.
Am avut partea şi de un mic program din partea unui grup de copii, însoţiţi de doamna prof. Luduşan, care ne-au prezentat costumele tradiţionale pe care le purtau, au recitat poezii şi au cântat cântece cu tematica Unirii. A urmat apoi corul parohiei care a interpretat o serie de cantece populare cu aceaşi tematică, şi au recitat poezii. A fost prezenţi grupul ,,Arţăraş” din Republica Moldova, însoţit de doamna deputat Tatiana Ciobanu, care ne-a prezentat un program artistic. Ca la fiecare eveniment, şi de data aceasta, i-am avut în mijlocul nostru pe interpreţii de muzică populară Steluţa Floreştean, care a condus întregul program, împreună cu Marius Petrişor. Tot în cadrul programului, preşedintele Centrului Român, Cultural şi Spiritual Bizantin ”Sfinţii Trei Ierarhi”, a prezentat şi un raport de activitate pentru anul 2016.
În incheierea acestei zile de mare bucurie pentru întreaga parohie, părintele paroh a acordat diplome de merit pentru persoanele care au depus activitate în cadrul acestei parohii, anunţându-se apoi pelerinajul anual de la Padova din 12 martie a.c.
P. Vescan Serafim Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.