Română | Italiano
AcasăŞtiri201129 Ianuarie: Conferinţă la Ostiglia pentru săptămâna de rugăciune pentru unitatea ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11678.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11678.jpg

Ştiri

Conferinţă la Ostiglia pentru săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor

În seara zilei de joi 20 ianuarie 2011, a avut loc o conferiţă cu ocazia săptamanii unităţii creştinilor, care s-a ţinut ȋn oratoriul parohiei din Ostiglia.
Tema conferinţei “A fi crestini aici… si acolo unde există frica de moarte“ a fost prezentată de către părintele Claudio Bratti , director adjunct al Institutului de Ştiinţe Religioase din Mantova.
Conferiţa a ȋnceput cu salutul părintelui Andrei Meseşan, reprezentantul comunităţii greco-catolice din Ostiglia, care a facut un rezumat al evenimentelor organizate cu ocazia săptămânii unităţii creştinilor, ȋn decursul primilor trei ani de viaţă de când răspunde de această comunitate.
În anul 2009, Virgil Bercea episcop de Oradea a deschis tradiţia acestor conferinţe vorbind despre Biserica Greco-Catolică şi martiriul acesteia pentru apărarea unităţii creştinilor.
În 2010 a fost invitat profesorul Franco Pedrotti care a vorbit despre martiriul episcopului Ioan Suciu. În acest an preotul Bratti a prezentat mărturia de credinţă a preotului italian, Clemente Gatti, care ȋn 1950 a refuzat reântoarcerea ȋn Italia (erau anii persecuţiei religioase ȋn Romania). A apărat bisericile ȋn comuniune cu Roma, sacrificându-se pentru unitatea lor şi pentu comunitatea italiană prezentă ȋn România.
Acesta a fost arestat şi dus ȋn faţa Tribunalului Militar din Bucureşti , care l-a condamnat cu temniţa.
La sfârşitul conferinţei părintele Andrei a mulţumit tuturor pentru participarea ȋn număr mare şi a scos ȋn evidenţă două aspecte importante al ecumenismului adevărat, care ar putea să ducă la unitatea creştinilor. Primul aspect este acela de a ne ruga ȋmpreună pentru unitate, iar al doilea este de a mărturisi această unitate.
Într-o atmosferă familiară, părintele Bratti a presentat realitatea cultural-religioasă din trecutul şi prezentul României fără a acuza pe nimeni.
Un alt aspect subliniat, a fost necesitatea cunoasterii trecutului respectându-ne ȋntre noi, dar ȋn acelaşi timp, păstrându-şi fiecare identitatea religiosă şi culturală.
Unitatea nu ȋnseamnă a dispreţui diversitatea ritului sau diferitele interpretări dogmatice!
Conferinţa s-a ȋncheiat cu speranţa ȋmplinirii unităţii creştinilor.
Laura Stanescu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.