Română | Italiano
AcasăŞtiri201713 Martie: Pelerinajul credincioşilor greco-catolici la Padova
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11642.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11642.jpg

Ştiri

Pelerinajul credincioşilor greco-catolici la Padova

Pelerinajul credincioşilor greco-catolici la Padova

De la Roma şi până la Veneţia, de la Bologna şi până la Bolzano, credincioşii români greco-catolici din Italia s-au adunat duminică, 12 martie 2017, la Padova, pentru a participa la pelerinajul anual la Bazilica Sfântul Anton, ajuns la cea de a XI-a ediţie. Anul acesta în mijlocul lor s-a aflat, din partea Sinodului episcopilor greco-catolici din România, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla.
Cu păstorii lor sufleteşti în frunte, credincioşii români din Italia au început să sosească la Padova încă de la primele ore ale dimineţii, unii pentru prima dată, alţii fără a mai şti pentru a câta oară. Astfel, încet cu încet, sanctuarul în care se află înmormântat sfântul minunilor s-a transformat într-o mică Românie, portul popular şi graiul românesc făcând să dispară pentru o jumătate de zi miile de kilometri distanţă faţă de patria mamă. Încurajaţi de razele blânde ale unui soare de primăvară şi cu inima plină de bucurie, credincioşii s-au reunit într-o sală de lângă bazilică pentru a lua parte la activităţile propuse de organizatori. Astfel, de la ora 10 au avut loc o serie de conferinţe şi mărturii cu scopul de a-i introduce mai adânc în spiritualitatea pelerinajului şi a locului în care se aflau. În acest timp, preoţii greco-catolici din diaspora italiană au avut bucuria de a participa la o întâlnire cu Preasfinţitul Florentin. Momentul a debutat cu o scurtă rugăciune şi cu o meditaţie despre Postul Mare propusă de eparhul de Cluj-Gherla. După aceasta, s-au discutat o serie de probleme cu care se confruntă preoţii greco-catolici din Italia. La rândul său, episcopul a spus că misiunea preoţilor din Italia este foarte importantă şi i-a încurajat în desfăşurarea activităţii lor pastoral misionare. De asemenea, ierarhul a amintit de întâlnirea episcopilor orientali de la Fatima, subliniind că păstrarea identităţii şi a tradiţiei orientale este foarte importantă întrucât există riscul asimilării.
După aceste momente a urmat punctul culminant al pelerinajului, Sfânta Liturghie arhierească celebrată la altarul central al Bazilicii Sfântul Anton, începând cu ora 13. Ceremonia a început cu o procesiune în fruntea căreia se afla Sfânta Cruce şi prapurii, urmând cei peste treizeci de preoţi prezenţi, diaconii şi ierarhul. Alături de Preasfinţitul Florentin la masa Altarului s-au aflat mons. Ioan-Alexandru Pop, coordonator naţional al comunităţilor greco-catolice, preoţii sinceli drd. Vasile-Alexandru Barbolovici şi Marinel Mureşan, părinţii protopopi Mihai David, Robert Romulus Popa, dr. Raimondo Rudolf Salanschi, Valer Sician şi ceilalţi preoţi din Italia şi nu numai. Cântările Sfintei Liturghii au fost animate de Corul preoţilor ,,Iuliu Maniuʺ al protopopiatului Şimleu Silvaniei, prin grija şi cheltuiala pr. Ioan Mărginean-Cociş cu Misiunea Română Unită "Sf. Cristofor" din Friuli la Udine. Bucuria acestui moment a fost întregită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a ambasadorului României pe lângă Sfântul Scaun, Excelenţa Sa prof. dr. Liviu Petru Zăpîrţan, consulul general al României la Trieste, domnul dr. Cosmin Dumitrescu, şi consulul onorific la Trento, domnul Maurizio Passerotti. În cadrul omiliei, episcopul de Cluj-Gherla i-a îndemnat pe preoţii şi pe credincioşii prezenţi în Italia să fie ambasadori ai României pe aceste meleaguri şi să se comporte ca atare. Ierarhul i-a încurajat pe cei prezenţi spunându-le că cei de acasă se mândresc cu ei. Tot în cadrul ceremoniei religioase a fost citit mesajul rectorului sanctuarului, părintele Oliviero Svanerra, gazda evenimentului, căruia îi mulţumim şi pe această cale.
La încheierea Sfintei şi Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu a oferit mai multe diplome şi distincţii pentru merite deosebite unor preoţi şi credincioşi. Astfel, s-au citit decretele semnate de Preasfinţitul Virgil Bercea, responsabil pentru diaspora, iar episcopul Florentin a oferit crucea pectorală următorilor preoţi: Valer Sician, protopop de Firenze, Tiberiu Septimiu Sîrbu, paroh de Imola, Aron Coroian Fârtăeş, paroh de Ravenna. De asemenea, ierarhul a oferit câte o diplomă şi Crucea eparhială Excelenţei Sale prof. dr. Liviu Petru Zăpîrţan pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Eparhiei de Cluj-Gherla şi părintelui Ioan Mărginean-Cociş pentru contribuţia adusă la traducerea în italiană a Volumului "Credinţa noastră este viaţa noastră" a cardinalului Iuliu Hossu. Episcopul de Cluj-Gherla a oferit câte o diplomă şi celor doi consuli prezenţi, dar şi părintelui Aetius Enrico Pop, paroh de Padova, pentru contribuţia adusă de-a lungul timpului la organizarea pelerinajelor de la Padova. La fel, au fost recompensaţi pentru contribuţia adusă la organizarea bisericii in diaspora italiana pr. sincel Vasile-Alexandru Barbolovici şi mons. coordonator Ioan-Alexandru Pop. În fine, ierarhul a transmis salutul şi binecuvântarea Arhiepiscopului major al Bisericii Române Unite cu Roma, Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan.
Cum asemenea momente înălţătoare şi de întâlnire aduc tot timpul bucurie şi armonie, după celebrare toţi cei prezenţi s-au reunit în claustrul bazilicii pentru o agapă fraternă, moment de socializare şi o mai bună cunoaştere.
P. Ionuţ Ursuleac

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.