Română | Italiano
AcasăŞtiri20173 Mai: Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi din Roma la mormântul Sfântului ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11586.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11586.jpg

Ştiri

Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi din Roma la mormântul Sfântului Francisc de Assisi

Pelerinajul parohiei Sfinţii Trei Ierarhi din Roma la mormântul Sfântului Francisc de Assisi

Francisc din Assisi, pe numele său laic Giovanni Bernardone (născut la 1182, Assisi, Umbria, Italia – decedat pe 3 octombrie 1226, Portiuncula, lângă Assisi) este întemeietorul Ordinului Fraţilor Minori (Ordo Fratrum Minorum, OFM), ordin călugăresc cunoscut sub numele de Ordinul Franciscan. Francisc este fiul lui Pietro Bernardone şi a doamnei Pica. La botez, mama sa Pica şi-a numit pruncul Ioan, însă tatăl, abia întors dintr-o călătorie de afaceri din Franţa, cum era negustor de stofe, obiecte de artă şi de bijuterii, îşi renumeşte pruncul Francisc.
La vârsta de 24 de ani, Francisc a început o viaţă mai intensă în rugăciune, convertindu-se şi fiindu-le ajutor leproşilor, auzind apoi vocea lui Christos care-i vorbise din Răstignitul din bisericuţa San Damiano urmează pelerinajul la Roma, o prima experienţă de sărăcie voluntară.
În septembrie 1224, pe muntele Verna, în Casentino, Francisc a primit stigmatele. A murit doi ani mai târziu, epuizat de boală şi aproape orb. Înainte de a muri a lăsat lumii unul dintre cele mai profunde imnuri atât ale literaturii, cât şi ale religiei: Cântarea fratelui soare, sau cum mai este cunoscută Cântarea făpturilor. În anul 1228 este proclamat sfânt de către Papa Grigore al IX lea.
La Assisi s-au întâlnit reprezentanţii tuturor religiilor împreună cu câţiva Papi, deoarece Sfântul Francisc a fost un om al păcii, al liniştii, de aici şi salutul călugărilor franciscani este ,,Pax et bonum – Pace şi bine”.
Din dorinţa de a vizita aceste locuri sfinte, am decis să organizăm împreună cu credincioşii din parohia Sfinţii Trei Ierarhi Roma Nord, un pelerinaj. Astfel, cu multă bucurie în data de 30 aprilie 2017, am plecat la ora 8 dimineaţa, din Flaminio, însoţiţi de un grup 45 de persoane. La Roma, în parohia noastră a rămas pr. Lucian Lechinţan pentru a celebra Sfânta Liturghie, iar un grup de 5 studenţi ai Colegiului Pio Romeno au dat răspunsurile.
După ce am ajuns, am celebrat Sfânta Liturghie în capela Sf. Chiara din Porziuncola, locul unde se află Crucea originală care i-a vorbit Sfântului Francisc. Am fost întâmpinaţi de un preot călugăr franciscan român, Andrei Ficău, care ne-a explicat în limba română, istoricul acestor locuri. Aici am vizitat grădina trandafirilor, o mostră cu petale de trandafiri, obiecte din ceramică, icoane si tablouri din viaţa sfântului. Am vizitat mormântul Sfântului unde ne-am unit în rugăciune. De asemenea am vizitat biserica San Damiano, care este locul unde se afla Sfânta Cruce care i-a vorbit Sfântului Francisc, apoi am vizitat şi Biserica Santa Maria degli Angeli.
Au luat prazul împreună, împărţind frăţeşte tot ce aveam fiecare. La final, părintele paroh Serafim Iulian Vescan a făcut anunţul anual al Sărbătorii Popoarelor din data de 21 mai, la Biserica San Giovanni in Laterano, Roma, urându-ne ca această lună de Mai să o petrecem în pace şi rugăciune.
La finalul acestei zile pline de încărcătură spirituală, ne-am întors fericiţi la Roma, aşteptând cu mare entuziasm următorul pelerinaj.
P. Vescan Serafim Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.