Română | Italiano
AcasăŞtiri201712 Mai: Lecţie deschisă pentru elevii a două Scoli la Misiunea Română Unită cu ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord » Titlu: 11660.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua IEI în Parohia Greco- Catolică Sfinţi Trei Ierarhi din Roma Nord

Titlu: 11660.jpg

Ştiri

Lecţie deschisă pentru elevii a două Scoli la Misiunea Română Unită cu Roma "Sf. Hristofor" din Friuli la Udine

Lecţie deschisă pentru elevii a două Scoli la Misiunea Română Unită cu Roma "Sf. Hristofor" din Friuli la Udine

În cadrul proiectului care are drept scop o mai bună cunoaştere a unor aspecte ale credinţei creştine existente în oraşul Udine şi pe teritoriul nostru, vineri 12 mai 2017, s-a organizat o vizită ghidată urmată de o lecţie deschisă de două ore, ţinută de pr. Ioan Marginean Cocis, profesor de religie la Ciclul liceal.
Mai mult de 100 de elevi: două clase de la „Scuola Media Statale Ellero” şi trei clase de la "Scuola Elementare I. Nievo” din Udine, au venit cu doamnele profesoare la Biserica San Cristoforo tot la Udine, în biserica în care din anul 2002 se află sediul Misiunii Române Unite cu Roma în Friuli.
Lecţia a început cu prezentarea părţilor principale ale unei biserici, mobilierul şi simbolurile importante, explicându-se câte ceva legat de adaptarea unei biserici catolice latine romane pentru folosinţa acesteia conform tradiţiei catolice orientale de rit bizantin.
Relatorul a prezentat un cadru general al Creştinismului, diferitele confesiuni, Biserici, tradiţii, comunităţi şi mici explicaţii despre sectele creştine şi necreştine, dar care fac referinţă într-un fel sau altul la Hristos. Câteva exemple scurte referitor la relaţia cu celelalte religii, aspecte analizate cu implicarea elevilor în formă dialogică. În grupul celor prezenţi se aflau deja copii de diferite religii, de diverse confesiuni creştine sau de alte convingeri religioase.
Elevii în general au fost foarte atenţi şi pregătiţi, dând răspunsuri precise şi potrivite temelor prezentate.
S-a vorbit şi de cele patru puncte care ajută cât de cât la înţelegerea „unităţii în diversitate” creştină (religie, confesiune, tradiţie şi rit) şi în special o mai bună cunoaştere a comuniunii catolice în diversitatea de tradiţii şi rituri, uniţi prin aceeaşi credinţă.
Elevii şi doamnele profesoare au fost implicaţi cu toţii în desfăşurarea lecţiei prin intermediul activităţilor realizate împreună, ascultarea unui instrument de lemn tipic tradiţiei ortodoxe, o simplă dar intensă probă de canto prin realizarea unei baze la unison, pe care elevii au realizat-o peste aşteptări.
Pentru aproape două ore elevii au rămas lipiţi de bănci, atenţi şi activi la desfăşurarea lecţiei deschise realizată de pr. Ioan, rector al Misiunii Române Unite cu Roma „Sf. Hristofor” din Friuli la Udine.
Părintele Ioan, preot greco-catolic, a arătat elevilor prezenţi elementele veşmintelor sacre şi, pe scurt, semnificaţia acestora, la fel şi pentru vasele sacre.
Lecţia deschisă a decurs foarte bine şi a fost apreciată de către elevi.
Cântarea finală intonată de preot şi implicarea tuturor celor de faţă a fost un moment care le va rămâne în amintire. Majoritatea elevilor au o cunoaştere parţială asupra aspectelor concrete ale spiritualităţii creştine care se manifestă prin diversitatea tradiţiilor şi riturilor. Lecţia de azi a fost o oportunitate concretă pentru a-şi pune întrebări şi pentru a căuta raspunsuri ajungând la maturitatea umană şi în acest sens.
În următoarele lecţii, în clasă, doamnele profesoare vor aduna părerile elevilor şi va fi util pentru o frumoasă confruntare pe baza temelor discutate.
          
          Traducere din italiană: Ioana Marginean Cocis
Corpo docenti

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.