Română | Italiano
AcasăŞtiri201721 Mai: Expoziţie fotografică la Udine: INCURSIUNE ÎN RELIGIOZITATEA ROMÂNĂ ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza » Titlu: 11566.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Taina Sfântului Maslu în Parohia Araceli Vicenza

Titlu: 11566.jpg

Ştiri

Expoziţie fotografică la Udine: INCURSIUNE ÎN RELIGIOZITATEA ROMÂNĂ [Libreria Feltrinelli, Udine centru]

Expoziţie fotografică la Udine: INCURSIUNE ÎN RELIGIOZITATEA ROMÂNĂ [Libreria Feltrinelli, Udine centru]

Sâmbătă 20 mai 2017, la ora 16.00 a avut loc inaugurarea unei expoziţii fotografice cu titlul: Incursiune în religiozitatea românească, în Sala Librăriei Feltrinelli din Udine.
Promovată de către Asociaţia de voluntariat „L’Arcobaleno dei Bambini” împreună cu Misiunea Română Unită „San Cristoforo” din Friuli la Udine.
Corrado della Mea, preşedintele Asociaţiei împreună cu Massimo Colledà [cel care a făcut fotografiile cu ocazia unei călătorii în România] au avut ca invitaţi ca relatori, români şi italieni, în vederea de a prezenta publicului, un cadru istoric, social, cultural, religios şi politic legat de situaţia din România, trecut şi prezent, aflându-se într-un proces de profunde schimbări.
Pentru partea istorică şi culturală a intervenit doamna prof. Cristina Marginean Cocis, licenţiată în istorie, limba engleză, limba şi literatura română, autoarea unui recent roman intitulat Zero Positivo, lansat chiar în această sală la Feltrinelli în luna octombire 2016 şi vineri 19 mai a fost prezentat la Salonul Internaţional de Carte de la Torino 2017, [Sala Romania] Tema Salonului de carte Oltre il confine este strâns legat de tema cărţii Zero Positivo care prezintă situaţii de viaţă “oltre il confine”, de natură autobiografică [vedi http://www.cristinamarginean.it].
Pentru partea lingvistică, din perspecctiva unui cercetător italian, a intervenit prof. Alessandro Zuliani, în prezent ţine lecţiile de limbă română la Universitatea din Udine, Secţiunea de limbă, cultură şi civilizaţie română, în trecut a predat şi la Universitatea din Oradea. A vorbit despre latinitatea limbii române şi despre poporul român, despre unicitatea limbii române ca limbă romanică în plan filologic, insulă de latinitate într-o mare slavă.
Guido Barella, jurnalist de la Il Piccolo din Trieste şi autorul cărţii La tortura del silenzio, Ed. San Paolo, 2014, a vorbit despre experienţa puternică şi dramatică a României din vremea lui Ceauşescu, apoi despre situaţia actuală referitoare la cercetările unor jurnalişti, arheologi, cu e cazul lui Marius Oprea, personajul cheie al cărţii sale, unde atinge aspecte cu privire la misterul martirilor fără mormânt, a trupurilor fară indentitate, existenţa gropilor comune. Ce s-a întâmplat cu adevărat? Ce poate face azi ştiinţa pentru a descoperi adevărul asupra unor aspecte atât de dramatice?
Un scurt cadru istorico-religios şi ecumenic legat de spiritualitatea românească, cu existenţa diferitor realităţi, în special a celei ortodoxe şi catolice (romano-catolică şi greco-catolică) a fost prezentat de către pr. Ioan Marginean Cocis, rector al Misiunii Române “San Cristoforo” în Friuli la Udine din 2002, la Biserica San Cristoforo. Ha raspuns pentru ascultători, unor întrebări puse de către moderator: de ce România este, în Italia, atât de puţin cunoscută în profunzime? O părere despre aspectele negative accentuate în mass-media din Italia asupra românilor şi imansa bogăţie care trebuie încă descoperită referitor la România? Sunt importante relaţiile bilaterale între Italia şi România, cu prezenţa unui număr atât de mare de români în Italia (peste un milion) şi a unui număr de ordinul zecilor de mii de italieni în România (reprezentaţi şi în Parlament). Vorbind despre bogăţia Bisericii Catolice de azi, despre această “unitate în diversitate”, pr. Ioan a amintit pe scurt despre martiriul primului Cardinal al României, a cărui memorii au fost traduse în italiană şi publicate de către editura EDB din Bologna sub îngrijirea prof. Marco Dalla Torre. Cartea, care prezintă aspcete puţin cunoscute din vremea dictaturii comuniste are titlul Credinţa noastră este viaţa nostră, de Iuliu Hossu, EDB, Bologna, 2016. Este distribuită în cele mai importante librării la nivel naţional. [Traducerea în italiană după originalul în limba română a fost făcută de prof. Giuseppe Munarini, pr. Cristian F. Sabău şi pr. Ioan Mărginean-Cociş].
Pentru partea de iconografie şi specificul renumitelor afresce de pe pereţii mănăstirilor din Bucovina, patrimoniu UNESCO, a intervenit prof. Iulia Tarciniu Bălan [http://bottegabizantina.com], pictor de icoane şi restaurator de icnane vechi, licenţiată în teologie ortodoxă la Bucureşti, azi trăind lângă Veneţia. Dânsa, a explicat pe scurt publicului prezent câteva particularităţi ale picturii bizantine în cadrul ortodoxiei din România, simboluri, simbologii şi semnificaţii, dincolo de ceea ce se observă la prima vedere.
Întrebările unor persoane din public au stimulat relatorii, pentru a da eplicaţii cât mai clare şi de folos strâns legate de tema expoziţiei [… spiritualitatea română] şi pentru a constitui totodată o invitaţie în România, cu generozitate şi interes tot mai mare. Numai aşa România şi bogăţiile sale, unitatea sa în diversitate, vor fi cunoscute şi apreciate tot mai mult.
În ultimii ani, România, se află printre primele locuri ca obiective turistice internaţionale, în spacial Transilvania, mănăstirile din nordul Moldovei şi Bucovina, Delta Dunării, dar şi Carpaţii, Transfăgărăşanul, lacurile minunate, baile termale, Mara Neagră, mariel şi micile oraşe şi Universităţile renumite în care studiaţă din ce în ce mai mulţi italieni.
Mulţumim organizatorilor, responsabililor Librăriei Feltrinelli pentru că au primit cu generozitate această expoziţie, într-una dintre cele mai frumoasă şi încăpătoare săli în cadrul unei librării în centru.
Mulţumim lui Massimo Colledà pentru impostanta sa călătorie, plină de mister, în România, care a permis realizarea prezentei expoziţii cu clişeele făcute cu sensibilitatea sa şi din perspectiva unui călător italian.
Expoziţia respectă orarul de deschidere al Librăriei Feltrinelli, Galleria Bardelli, Udine, din 20 mai până în 3 iunie 2017.
Iată link-ul cu unele fotografii de la inaugurare:
https://www.facebook.com/pg/parohiaudine2002/photos/?tab=album&album_id=1669195943382928
p. Ioan Marginean Cocis

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.