Română | Italiano
AcasăŞtiri201724 Mai: Sărbătoarea Popoarelor la Roma
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa » Titlu: 11578.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Biserica din Toscana reunită la Florenţa

Titlu: 11578.jpg

Ştiri

Sărbătoarea Popoarelor la Roma

Sărbătoarea Popoarelor la Roma

Duminică 21 Mai 2017 am participat cu un grup de credincioşi din parohia noastră Sfinţii Trei ierarhi, Vasile, Grigore şi Ioan, la Sărbătoarea Popoarelor, care a avut loc în Piazza San Giovanni Laterano. Evenimentul se desfăşoară în fiecare an, în cea de-a treia duminică a lunii mai, anul acesta fiind cea de-a 26- a ediţie, cu tema ,,Construim poduri nu ziduri,, - Papa Francesco. Sărbătoarea are ca scop scoaterea în evidenţă, prezenţa şi împărtăşirea caracterului multicultural şi multietnic al comunităţilor de emigranţi prezenţi la Roma.
Înainte de Sfânta liturghie s-a ţinut un program la Seminarul Pontifical Roman Major pe tema: ,,Comunitatea migranţilor, Biserica şi oraşul Roma: femeile în dialogul pentru integrarea între popoare”. Sfânta Liturghie din Basilica San Giovanni în Laterano a fost prezidată de S.E. Mons. Augusto Paolo Lojudice, iar răspunsurile au fost date de Comunitatea multietnică Catolică din Roma. Comunitatea noastră de rit bizantin, s-a făcut prezentă prin cântarea uni cântec religios înainte de evanghelie. După terminarea programului, în piazza din faţa bazilicii, la ora 14.30 a început sărbătoarea popoarelor, cu o prezentare de mâncăruri tradiţionale din mai multe tări, dansuri şi cantece. Şi parohia noastră a prezentat un mic program artistic constând în interpretarea unor cântece populare de către interpreta Steluţa Floriştean. Ne-am bucurat să putem arăta tuturor portul nostru tradiţional, fiind îmbrăcaţi în costume populare şi purtând tricolorul în piept. La final am avut parte şi de o masă bogată cu mâncăruri tradiţionale româneşti.
La parohia noastra a fost oficiată Sfânta Liturghie de părintele rector Gabriel Buboi de la Colegiul Pio Romeno, iar răspunsurile au fost date de un grup de seminarişti, deoarece părintele paroh Serafim Iulian Vescan a fost prezent la Liturghia arhierească de la bazilica San Giovanni Laterano.
Această întâlnire a fost o ocazie bună pentru o cunoaştere între credincioşii parohiei şi nu numai, pentru a lega noi prietenii, dar şi pentru a discuta problemele cu care se confruntă preoţii diverselor comunităţi, dar şi problemele cu care se confruntă românii din Italia.
P. Serafim Vescan Iulian

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.