Română | Italiano
AcasăŞtiri201729 Mai: Udine: Sărbătoarea diecezană Migrantes 2017
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului » Titlu: 11632.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Religii şi provocări ale viitorului

Titlu: 11632.jpg

Ştiri

Udine: Sărbătoarea diecezană Migrantes 2017

Udine: Sărbătoarea diecezană Migrantes 2017

Sărbătoarea diecezană Migrantes
Oaspeţi de seamă: Mons. Perego şi demograful Blangiardo.
"Străinii emigraţi, fraţii noştri în Hristos" a fost tema Sărbătorii Migrantes la nivel diecezan a credincioşilor catolici emigraţi, care s-a ţinut ieri, duminică 28 mai de la ora 10.30 cu Sf. Liturghie arhierească în prezenţa Arhiepiscopului MItropolit de Udine. După amiază s-a ţinut o confernţa cu tema "O privire atentă la prezent pentru a întrevedea viitorul emigraţiei".
Anul acesta s-a ajuns la cea de a IV-a ediţie consecutivă cu un program uşor schimbat după prânz, deoarece ne-am gândit cu Comisia Migrantes să propunem o după amiază de jocuri, de anima'ie pentru copii şi tineri şi o conferinţă despre un argument care are de a face direct cu noi, emigraţia, cei care vin şi cei care pleacă, în prezenţa unor experţi de excepţie.
Parohia de români cunoscută în Dieceză ca Misiunea Română "San Cristoforo" în Friuli la Udine la Biserica SAn Cristoforo, a participat în mod activ la pregătirea sărbătorii şi la partea liturgică câţica membri din Parohie au citit cea de a doua Letură în limba română şi o rugăciune la momentul rugăciunii credincioşilor. Preotul responsabil pr. Ioan Mărginean-Cociş a slujit la Sf. Altar împreună cu Arhiepiscopul de Udine şi preoţii responsabili ai celorlaltor comunităţi prezente oficial în dieceză. Câteva doamne din Comunitatea noastră parohială s-au îmbrăcat în costume populare tipice diferitor zone, mai ales din zona Făgăraşului din Transilavnia.
Pentru oraşul Udine şi pentru ceilalţi participaţni la manifestare, îndeosebi pentru copii şi pentru tineri, importantă şi semnificativă a fost procesiunea de la Catedrală la Fundaţia Renati. FIecare şi-a manifestat bucuria la această întâlnire anuală, arătându-şi steagul naţional şi praporii conform propriei tradiţii. Apoi sărbătoarea a continuat cu un prânz oferit de Arhiepiscopul Mitropolit de Udine E. S. Mons. Andrea Bruno, continuând imediat cu conferinţa.
Tema propusă era foarte interensantă O privire atentă la prezent pentru a întrevedea viitorul emigraţiei, intervenind Mons. Giancarlo Perego, de puţin timp numit de către Sf. Părinte Papa Francesco Episcop de Ferrara Comacchio, până nu demult director general al Fundaţiei Migrantes şi prof. univ. Gian CArlo Blangisrdo, profesor titular de demografie la Universitatea Bicocca din Milano.
Aducem mulţumiri tuturor participanţilor. A fost o zi frumoasă de sărbătoare şi de comuniune.
A.V.

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.