Română | Italiano
AcasăŞtiri201722 Iunie: Misiunea Română din Friuli: Pelerinaj la Sanctuarul de pe Insula Barbana
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11622.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11622.jpg

Ştiri

Misiunea Română din Friuli: Pelerinaj la Sanctuarul de pe Insula Barbana

Misiunea Română din Friuli: Pelerinaj la Sanctuarul de pe Insula Barbana

A venit vara, spiritul se bucură de căldura şi lumina soarelui, încercând să-şi adune energie pentru perioadele mai reci ale anului . Într-o perioadă a vieţii mai tumultuosă şi agitată din cauza fugii după un trai mai bun sau după o bunăstare materială mai bună, un număr tot mai consistent de români din Friuli Venezia Giulia descoperă frumuseţea vieţii în Hristos. Participarea la Sfintele Slujbe Liturgice şi primirea Sfint ei Împărtăşanii spre iertarea păcatelor ş spre viaţa veşnică. Primirea binecuvântării cel puţin o dată la şapte zile în mod constant, este foarte importantă pentru sănătatea trupească şi sufletească. Au apărut multe alte forme moderne de training, sport sau meditaţie care pretind de fapt seriozitate, constanţă şi implicare trup şi suflet. Creştinismul respectă libertatea şi alegerea personală, viaţa trăită în prisma harului primit pe măsura darului lui Hristos.
Duminică 18 iunie 2017, un grup de credincioşi de la Misiunea Română “San Cristoforo” din Friuli la Udine, au participat la Pelerinajul pe Insula Barbana, la Sanctuarul marian îngrijit de fraţii franciscani. Fra Stefano, rectorul sanctuarului ne-a primit cu o căldură şi bucurie în suflet care ne-a uimit.
Drumul cu vaporaşul de la Grado la Barbana este extraordinar, câteva persoane au trăit experienţa abandonării stabilităţii pe care ne-o oferă pământul şi necesitatea încrederii în dimensiunea altor repere, plutind pe apă, ajutaţi de senzaţia primei călătorii cu barca.
Tema duminicii a II-a după Rusalii e tocmai “Chemarea primilor apostoli”, din simpli pescari, au fost chemaţi de Hristos Domnul spre o altă vocaţie tainică şi anevoioasă: “vă voi face pascari de oameni”. Prin Taina Sf. Boteaz am înţeles şi noi că suntem părtaşi la această vocaţie. Dintre cei chemaţi, unii sunt aleşi pentru diferite slujiri bisericeşti prin Diaconie, Preoţie şi Episcopat.
Prima cateheză sub un copac mare, pe malul mării, ne-a introdus într-o atmosferă asemănătoare chemării primilor apostoli. A urmat parcurgerea pe jos, pe insula Barbana, până la Capela din mijlocul parcului, apoi am intrat în biserica sanctuarului pentru Sf. Slujbă Euharistică. Biserica este primitoare, impunătoare şi totodată călduroasă, induce în suflet dorinţa de rugăciune. Are multe icoane şi picturi neobizantine, iar forma de cruce şi bolta centrală fac o uşoară trimitere la bazilica Sf. Sofia din Constantinopol .
Prin rugăciune ne-am încredinţat lui Dumnezeu noi înşine şi toată viaţa noastră, recunoştinţa, bucuriile, necazurile, cererile sau dorinţele. Ne-am rugat pentru cei bolnavi şi grav bolnavi, care acum trec prin grele încercări şi au nevoie de ajutorul dumnezeiesc, prin intermediul oamenilor de bunăvoinţă.
Ziua de Duminică fost încununată cu un program artistic realizat deMarian Tătaru, care ne-a cântat la chitară o piesă clasică de excepţie. El este elev în clasa maestrului Laurenţiu Stoica la Trieste şi la Udine, român de mulţi ani în Italia.
La terminarea Sfintei Slujbe, rectorul Sanctuarului, fra´ Stefano, a prezentat pe scurt pelerinilor istoricul insulei Barbana şi al bisericii sanctuarului.
Întoarcerea de pe insulă către stabilitatea obişnuită a locului unde trăieste fiecare, a fost un prilej de meditaţie cu privire la scopul vieţii şi sensul alegerilor pe care le facem în faţa misterului lui Dumnezeu.
Dorinţa repetării unei asemenea experienţe a fost manifestată de majoritatea participanţilor. Trăind noi în Friuli Venezia Giulia, o regiune pitorească şi extraordinară, care oferă multe posibilităţi la nivel artistic, peisagistic, cultural şi spiritual. Deasemenea este foarte important să ne cunoaştem mai bine şi noi românii între noi, cu o viziune pozitivă asupra generaţiei a II-a, care are nevoie de o identitate sigură, de păstrarea limbii materne şi de o cunoaştere a propriilor origini în relaţie cu realitatea din Italia, ţara de adopţie.
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.