Română | Italiano
AcasăŞtiri20174 Iulie: Protopopiatul Greco-Catolic de Toscana şi Umbria pe urmele Mariei la Lourdes
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11592.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11592.jpg

Ştiri

Protopopiatul Greco-Catolic de Toscana şi Umbria pe urmele Mariei la Lourdes

Protopopiatul Greco-Catolic de Toscana şi Umbria pe urmele Mariei la Lourdes

În perioada 29 iunie - 4 iulie 2017, Protopopiatul Greco-Catolic de Toscana şi Umbria a organizat un pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Lourdes. Responsabil cu organizarea acestui pelerinaj a fost pr. dr. Vasile Orghici.
A participat un număr frumos de credincioşi, însoţiţi fiind de pr. Valer Sician, responsabil cu pastoraţia la Firenze şi protopop al acestui protopopiat; pr. Ioan Rodina, responsabil cu pastoraţia la Pisa, şi pr. dr. Vasile Orghici, parohul Parohiei Personale ”Naşterea Maicii Domnului – Livorno”. Pe parcursul călătoriei s-a efectuat un dens şi amplu program de cateheza, abordându-se temele despre Taina Sfântului Botez, Taina Sfintei Spovezi şi Sfânta Taină a Împărtăşaniei.
Ce înseamnă a fi botezat? Cum trebuie să te spovedeşti şi care sunt precondiţiile prioritare pentru o Spovadă eficace? Ce înseamnă Sfânta Liturghie? Ce conţine Sfânta Împărtăşanie şi cum trebuie să fie statutul vieţii interioare pentru o bună împărtăşanie?
Răspunsurile la aceste teme s-au sintetizat prin următoarele propoziţii-bază: Botezul ne renaşte la o viaţă nouă. Euharistia ne asimilează lui Hristos şi Bisericii. Spovada ne deschide sufletul spre iertare şi împăcare. S-au abordat aceste teme, însoţite de o varietate de rugăciuni şi pricesne. De asemenea, s-a recitat sfântul rozariu meditat.
S-a ajuns la Lourdes vineri la orele 15, iar la ora 18 s-a celebrat Sfânta Liturghie în capela Sf. Arh. Gabriel. După cină, la orele 21 în comun cu toţi pelerinii prezenţi în această perioadă la Lourdes, s-a continuat rozariul şi alte rugăciuni şi cântări la grota Massabielle.
Sâmbătă, Sfânta Spovadă la ora 9. De remarcat: S-au spovedit toţi credincioşii noştri. A urmat Sfânta Liturghie la ora 10 în Capela Sf. Ioana de Arc. Apoi, s-a servit prânzul la hotelul unde am fost cazaţi la orele 12. După care s-au vizitat locurile unde a locuit Sf. Bernadeta, iar începând cu orele 14 s-a făcut baie în apa de la Piscina miraculoasă. După cină, la fel ca vineri, la orele 21 s-a recitat rozariul în comun, împreună cu alte rugăciuni la grota Massabielle.
Duminică la ora 9:30 am celebrat Sfânta Liturghie internaţională în Bazilica Sf. Pius al X-lea. Împreună apoi cu tot grupul nostru am făcut rugăciunea Calea Crucii pe dealul de lângă Bazilică. A urmat pe urmă prânzul şi îmbarcarea la ora 14, ajungându-se la Livorno la 6 dimineaţa. Seara, la reîntoarcere, pr. Vasile Orghici a oferit fiecăruia dintre participanţi în cinstea Maicii Domnului un rozar şi s-a servit pizza, ca semn de comuniune şi prietenie. Un miracol al solidarităţii, al comuniunii şi al prieteniei.
Acest prim pelerinaj la Lourdes al Protopopiatul nostru a avut un real succes. Aşa cum mărturiseau credincioşii noştri cu profundă recunoştintă, bucurie şi satisfacţie la reîntoarcere: ”A fost un pelerinaj de credinţă, de speranţă, de caritate, o profundă experienţă de bucurie şi de prietenie”; "Sperăm să mai putem organiza împreună multe pelerinaje de acum înainte”.
Prin urmare, scopul acestui pelerinaj a avut ca obiectiv de a face cunoscut mesajul şi locul unde Preasfânta Fecioară Maria s-a arătat Sf. Bernadeta. Mulţumim lui Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria pentru harurile primite în acest pelerinaj şi pentru harul reuşitei acestui pelerinaj.
Următorul pelerinaj al protopopiatului nostru va avea loc la Mănăstirea Montenero în ultima duminică a lunii octombrie, anul acesta 29 octombrie, şi pregătim cu ajutorul lui Dumnezeu şi a Preacuratei Fecioare Maria un pelerinaj la Fatima, probabil în cursul lunii noiembrie.
P. Vasile Orghici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.