Română | Italiano
AcasăŞtiri20176 Iulie: Ravenna: S. Giustina, între Oriente şi Occident
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11629.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11629.jpg

Ştiri

Ravenna: S. Giustina, între Oriente şi Occident

Ravenna: S. Giustina, între Oriente şi Occident

Sfânta Giustina, dar şi parohia greco-catolică “Sfinţii Petru şi Pavel”. Un alt pas concret de primire spirituală a imigranţilor se materializează în Eparhia noastră, prin dreptul de folosinţa bisericii “S. Giustina” de către comunitatea greco-catolică română. Încă de la Paşte, aproximativ 40 de familii catolice de rit bizantin, se reunesc în biserica din piaţa Duomo, împreună cu parohul Aron Adrian Coroian Fîrtaeş.
Duminica trecută au celebrat, împreună cu arhiepiscopul Lorenzo şi vicarul general don Alberto Graziani, hramul protectorilor spirituali ai bisericii, şi anume Sfinţii Petru şi Pavel, începând cu oficierea Sfintei Liturghii de la ora 10,00 urmată de un program artistic cu muzică populară şi o masă tradiţionala pregătită de către membrii comunităţii, în sala Seminarului. De acum încolo, în fiecare duminică comunitatea se va reuni pentru Sfânta Liturghie la biserica “Sf. Giustina”. “De ce această alegere? Am pus deja la dispoziţie biserici pentru comunităţile ortodoxe din oraş – explică arhiepiscopul Lorenzo – din acest motiv, am decis să o facem şi pentru această comunitate care împărtăşeşte pe deplin credinţa noastră catolică. Este un mod concret de a sprijini credinţa imigranţilor care vin să locuiască pe teritoriul ţării noastre.” “Este o modalitate de a recunoaşte unitatea credinţei în forme diverse – a adăugat vicarul general don Graziani. Deja există comunitatea ucraineană care celebrează liturghiile în rit oriental la Biserica “San Giovanni Battista”, iar acest pas suplimentar va ajuta să cultive credinţa în pofida greutăţilor întâlnite de imigranţi, subliniind unitatea prin diversitate a istoriei.
Biserica greco-catolică română este pe deplin în comuniune cu Roma (recunoaşte autoritatea Papei, ca succesor al lui Petru) şi din punct de vedere dogmatic nu există nici o diferenţă. Doar la nivel liturgic, Biserica recunoaşte această particularitate de celebrare în rit bizantin (cu cântece speciale şi rugăciuni) şi unii preoţi au dreptul de a se căsători. Părintele Aron, 35 de ani, lucrează ca muncitor necalificat în Imola şi este căsătorit cu Camelia Elena. Au împreună doi copii, de 5 şi respectiv 2 ani şi jumătate, David şi Sofia.
“De mult timp ne-am dorit deschiderea unei parohii, aici în Ravenna, care a marcat un punct cheie în dialogul dintre catolici şi ortodocşi, şi de care ne pasă foarte mult – a explicat părintele Aron – dar până acum câţiva ani, comunitatea noastră a avut putini preoţi. Eu am ajuns aici in 2007, iar astăzi avem posibilitatea de a oficia liturghiile intr-o biserica, care este mai mult decât ceea ce am cerut. Suntem recunoscători.” Pentru ca a avea propria biserica si celebrarea liturghiilor in propriul rit este fundamental pentru o comunitate, explica preotul Aron: “ Noi am putea participa si la liturghii in rit roman, ar fi la fel de “valabil” pentru noi. Dar noi suntem străini intr-o ţară străina, şi chiar dacă vă simţim ca fraţii, dacă nu am celebra în modul nostru, tradiţia şi multe din cântecele noastre ar risca să se piardă. Predica în limba română, regăsirea ca comunitate greco-catolica oferă mai multe oportunităţi credincioşilor de a “creste in credinţa”, a mai spus părintele Aron. “Aceasta este o modalitate de a fi o biserica “in ieşire” – susţine pr. Aron – venim de departe, cu comunitatea, ca să ne rugăm aici. Si ne-aţi primit, nu doar în biserica “S. Giustina” dar şi în familia Eparhială.

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.