Română | Italiano
AcasăŞtiri20175 August: „Doamne, bine ne este nouă să fim aici!..."
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11640.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11640.jpg

Ştiri

„Doamne, bine ne este nouă să fim aici!..."

„Doamne, bine ne este nouă să fim aici!..."

Sâmbătă, 5 august 2017, în Biserica „Santa Maria Assunta in cielo” din staţiunea maritimă Valverde de Cesenatico, credincioşi catolici de rit roman din toată Italia aflaţi în vacanţă în acest frumos loc de pe malul adriatic, au participat la Dumnezeiasca Liturghie în ritul bizantin celebrată în limba italiană de către preoţi din Protopopiatul Emilia-Romagna şi Marche. Sf. Liturghie Euharistică - la care au slujit pr. Protopop Mihai David, pr. Cristian Coste, pr. Tiberiu Sîrbu, pr. Aron Coroian, don Gian Piero Casadei –paroh de Cesenatico - şi diaconul Andrea Delvecchio - are menirea de a uni în rugăciune creştinii catolici de tradiţie latină de rit roman cu creştinii de tradiţie orientală de rit bizantin pentru a manifesta deplina unitate şi a invoca unitatea creştinilor cerând Bunului Dumnezeu să sporească dorinţa de unitate a tuturor creştinilor. Dincolo de orice diferenţe doctrinare, Sf. Liturghie, avânduşi originile în secolele creştinătăţii unite, este legătura cea mai semnificativă şi eficientă.
Ocazia acestei Sf. Liturghii mult participate şi trăite cu profundă intensitate spirituală, a fost prilejuită de "Întâlnirea preoţilor din Decanatul de Emilia-Romagna şi Marche" la Valverde de Cesenatico unde, deja de nouă ani, pr. Mihai David desfăşoară pe durata estivă o misiune pastorală de turism. Sfânta Liturghie celebrată după rânduiala ritului bizantin a reprezentat un prilej de a face cunoscută aceastâ Sf. Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur precum şi misiunea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice de a contribui la unitatea tuturor creştinilor.
Credincioşii de rit roman s-au lăsat transportaţi pe Taborul dumnezeieştii Liturghii şi implicaţi de frumuseţea mistică a liturghiei orientale, au dat răspunsurile, cântând antifoanele şi troparele alături de preoţii greco-catolici care au slujit într-o minunată armonie liturgică. Transfiguraţi de mărirea Domnului, încercând să oprească timpul interior în dorinţa de a continua să trăiască această experienţă de bucurie sufletească, participanţii au gustat starea sufletească a celor trei ucenici „Doamne, bine ne este nouă să fim aici!” (Mt 17,4).
Pr. Mihai a binecuvântat în final cu relicve din Sfânta Cruce a Domnului nostru Isus Cristos pe care le-a adus împreună cu relicve ale Sfântului Francisc şi ale Sfintei Ana de la Biserica Sfântului Francisc din Forli, biserică ce se află în grija Parohiei Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Forli. Cu multă evlavie credincioşi italieni veniţi din diferite regiuni, precum şi copiii de la Centrul estiv Cesenatico au îmbrăţişat şi sărutat moaştele Sfântului Francisc şi ale Sfintei Cruci a Mântuitorului cu prilejul „Iertării de la Assisi” din zilele de 1 – 2 august.
După Dumnezeiasca Liturghie preoţii slujitori şi enoriaşii parohiei „Santa Maria Assunta in cielo” Valverde şi ai parohiei „Santa Maria Madre della Chiesa” au participat la o agapă creştină cu bucate tradiţionale româneşti şi romagnole. Reuniţi, enoriaşii au pregătit ulterioarele evenimente liturgice premergătoare Sărbătoarii mariane a Bisericii „Santa Maria Assunta in cielo”: Sfânta Liturghie pentru şi cu operatorii turistici – 9 august, Liturghia Solemnă celebrată de Mons. Douglas, Episcopul diecezan, urmată de un bufet oferit tuturor participanţilor şi Procesiunea condusă de pr. Mihai pe străzile din Valverde în onoarea Preasfintei Maria Înălţată la Ceruri cu statuia Maicii Sfinte şi Icoana „Adormirii Maicii Domnului”, precum şi cu relicvele Sfintei Cruci şi ale Sfintei Ana –mama Maicii Preasfinte – care va avea loc după prima Sf. Liturghie din 15 August.
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.