Română | Italiano
AcasăŞtiri201710 August: Ce speranţă de pe urma persecuţiei?
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: Comunitatea din Padova participă la Sărbătoarea Rusaliilor în ritul latin » Titlu: 11703.jpg

Anul: 2021

Eveniment: Comunitatea din Padova participă la Sărbătoarea Rusaliilor în ritul latin

Titlu: 11703.jpg

Ştiri

Ce speranţă de pe urma persecuţiei?

Ce speranţă de pe urma persecuţiei?

În cadrul festivităţilor hramului Parohiei Sf. Martir Laurenţiu (San Lorenza martire) din Forgaria nel Friuli, în cadrul Arhidiecezei de Udine, parohul don Ennio Gobbatta, a invitat pe pr. Ioan Marginean Cocis şi pe doamna preoteasă Cristina pentru a ţine o întâlnire despre actualitatea martiriului, mărturii ale Bisericii Române Unite cu Roma.
La întâlnire au venit în număr mare credincioşi ai parohiei, reprezentanţi ai Primăriei şi alte personalităţi din Trieste sau din alte oraşe, dar care îşi au originile în această frumoasă localitate din Friuli, unde se întorc pe timp de vară.
După rugăciunea Vecerniei, care a amintit importanţa martiriului Sf. Laurenţiu, don Ennio a ţinut un scurt moment omiletic după care a dat cuvântul invitaţilor.
S-a vorbit despre Biserica Română Unită, despre unitatea şi deplina comuniune catolică în diversitatea sa, asemenea celorlalte Biserici particulare care alcătuiesc Biserica Catolică.
A fost prezentată cartea de memorii a primului cardinal al României E.S. Card. Iuliu Hossu, Credinţa noastră este viaţa noastră, EDB, Bologna 2016. Cartea a fost publicată sub îngrijirea prof. Marco Dalla Torre, tradusă în italiană de către prof. Giuseppe Munarini, pr. Cristian F. Sabău şi pr. Ioan Marginean Cocis.
Ultima parte a întâlnirii a fost dedicată unor mărturii personale din perioada dictaturii comuniste în România, prin prisma ochilor de copii din acele vremuri.
Don Ennio consideră că şi o situaţie de boală gravă care se poate ivi în viaţa noastră este asemănătoare cu unele aspecte ale martiriului, deoarece se pierde libertatea, parţială sau totală, se pierde autonomia, depindem de alţii, durerea şi suferinţa intră vertiginos în viaţa de zi cu zi. Astfel d.na preoteasă Cristina a vorbit celor prezenţi despre suferinţa şi trăirile în cazul unei grave patologii, rolul credinţei, unele strategii de supravieţuire pe care le-a experimentat, apoi a răspuns întrebărilor din partea ascultătorilor. Spre o mai bună înţelegere a acestor aspecte se face trimitere la cartea intitulată Zero Positivo, publicată de editura Gaspari în luna octombrie 2016. Cartea este scrisă sub formă de roman şi prezintă strategii de supravieţuire în perspectivă pozitivă, dar conţine şi “aventuri” din închisorile regimului comunist ateu.
Toţi cei prezenţi au fost încântaţi de temele prezentate, manifestându-şi dorinţa de a ne cunoaşte mai bine unii cu alţii, pe seama extraordinarei bogăţii pe care o adăposteşte, în sânul ei, Biserica Catolică: tradiţii, culturi diferite, rituri diverse într-o comuniune deplină, pe plan doctrinar şi spiritual, într-o lume în continuă şi rapidă schimbare.
Uficio stampa/Biroul de presă

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.