Română | Italiano
AcasăŞtiri201717 Septembrie: Prezentarea cărţii Mons. Iuliu Hossu la Oderzo (TV)
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini » Titlu: 11630.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Ziua Dialogului dintre evrei şi creştini

Titlu: 11630.jpg

Ştiri

Prezentarea cărţii Mons. Iuliu Hossu la Oderzo (TV)

Prezentarea cărţii Mons. Iuliu Hossu la Oderzo (TV)

Părintele Liviu Gheorghe Marian şi credincioşii parohiei româneşti din Oderzo, un oraş din provincia Treviso, dar aparţinător Diecezei de Vittorio Veneto, a trăit, sâmbătă după-amiază, ore de profundă emoţie.
În sala situată aproape de Biserica „Santa Maria Maddalena” - unde credincioşii români se adună în fiecare duminică pentru a participa la Sfânta Liturghie şi serviciile religioase celebrate de părintele Gheorghe Marian -, a fost prezentată cartea slujitorului lui Dumnezeu Mons. Iuliu Hossu: „Credinţa noastră este noastră este viaţa noastră”, care a văzut lumina tiparului la ediţia „Dehoniane” din Bologna, la sfârşitul anului 2016.
Cartea a fost îngrijită de către dr. Marco Dalla Torre şi tradusă în limba italiană de prof. Giuseppe Munarini - autor al notelor de la sfârşitul cărţii -, pr. Cristian Florin Sabău şi pr. Ioan Mărginean-Cociş, responsabilul enoriaşilor greco-catolici din Udine.
Au participat mulţi credincioşi români în frunte cu profesoara Carina Sava Cesa, preşedinta lăudabilei Asociaţii Culturale româneşti „George Enescu”, mulţi credincioşi italieni, preoţi diecezani şi ai diasporei greco-catolice româneşti. Oaspeţi de onoare, alături de Mons. Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare a românilor şi responsabil pentru diaspora, au fost: Excelenţa Sa Mons. Corrado Pizziolo, episcop de Vittorio Veneto, Mons. Martino Zagonel, vicarul general al diecezei de Vittorio Veneto, Mons. Pierpaolo Bazzichetto, preotul paroh al Catedralei din Oderzo, care poartă vechiul titlu de „preot-paroh abate”, alţi preoţi şi laici implicaţi în viaţa episcopiei. În afară de pr. Liviu Gheorghe Marian, au fost prezenţi: pr. Roberto Giraldo OFM, fost rector al Institutului de Studii Ecumenice din Veneţia, coordonatorul preoţilor greco-catolici români din Italia, Mons. Ioan Alexandru Pop, sincelul greco-catolicilor din nordul Italiei, pr. dr. Vasile Alexandru Barbolovici, pr. Ioan Mărginean-Cociş, pr. Lucian Mihuţ din San Dona di Piave, pr. Eduard Roman Constantin, administratorul Seminarului greco-catolic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea.
A fost prezent şi primarul din Oderzo, doamna Maria Scardellato, comandantul carabinierilor, Gerardo Santarzero, cavaler al Republicii, şi alte personalităţi.
Introducerea a fost făcută de pr. prof. Roberto Giraldo, care a salutat oaspeţii şi a subliniat importanţa prezentării cărţii.
Prof. Giuseppe Munarini a prezentat pe scurt caracteristicele ediţiei în limba italiană a acestei importante opere care reflectă gândirea şi mărturia unui episcop care a studiat nu numai în Transilvania, ci şi în Roma.
Au fost făcute câteva observaţii: cartea a văzut lumina la trei ani de la cea a Monseniorului Ioan Ploscaru „Lanţuri şi teroare”, apărută tot la ediţia „Dehoniane”, tradusă de Mariana Ghergu şi de Giuseppe Munarini.
A fost subliniat faptul că această carte ar trebui să fie meditată punând accent pe aspectul religios al fidelităţii, perseverenţei şi iertării.
Este cartea îmbrăţişării, din închisoarea în care episcopul a fost închis, credincioşilor pe care i-a iubit cu adevărat ca şi copii ai lui Dumnezeu.
A fost relevată claritatea gândirii de Păstor care nu a cedat momelii celor fără Dumnezeu şi a colaboratorilor acestora, dar nici nu s-a lăsat stăpânit de ură.
De asemenea, cartea cuprinde în special pentru vorbitorii italieni, o serie de note care ilustrează multe dintre personajele prezente în carte, de la martori greco-catolici cunoscuţi şi necunoscuţi, la politicieni de diferite orientări.
Mons. Virgil, după ce a subliniat importanţa cărţii, a prezentat pe scurt viaţa Bisericii greco-catolice româneşti, punând accent pe martiriul celor 12 episcopi şi a multor preoţi şi laici greco-catolici, fără a nega sacrificiul preoţilor ortodocşi, pentru ca la urmă să prezinte pasaje care descriu suferinţa în închisorile din România. A citit câţiva paşi din cartea părintelui Tertulian „Trecând pragul tăcerii” şi a altor lucrări ale mărturisitorilor din închisorile comuniste şi din aceea a Mons. Ioan Ploscaru.
Monseniorul Corrado Pizziolo a subliniat prezenţa italienilor în România, cu mai mulţi preoţi care i-au însoţit pentru asistenţa pastorală. S-a oprit şi asupra cărţii şi asupra valorii mărturiei creştine din România.
Au urmat, apoi, intervenţii, cum ar fi cea a pr. Ioan, care a subliniat cum această carte nu trebuie citită ca un roman, ci meditată, mai ales în lumina sintagmelor liturgico-biblice care o caracterizează.
Au urmat intervenţiile unui public atent şi complex.
După prezentarea cărţii, Excelenţa Sa Mons. Corrado, a prezidat în Catedrala din Oderzo, vechiul „Opitergium”, pe vremuri dieceză proprie, Sf. Liturghie în ritul latin la care au concelebrat preoţii români prezenţi dar şi vicarul general Mons. Pierpaolo Bazzichetto care au primit în mod solemn de la episcopul Virgil Bercea crucea pectorală, semnul distinctiv pentru abnegaţia sa şi pentru ajutorul pe care-l acordă necontenit bisericii greco-catolice româneşti.
Prelatul a comentat textul Sfintei Evanghelii a zilei (Matei 18,21-35), subliniind importanţa iertării.
Mulţi au fost credincioşii, inclusiv o pereche de căsătoriţi care a sărbătorit alături de nepoţi şi strănepoţi cincizeci de ani de căsătorie, reînnoind în faţa episcopului făgăduinţele de căsătorie, mulţumind Domnului pentru calea parcursă, presărată cu bucurii şi necazuri, dar în lumina lui Hristos şi a iubirii.
Corul Catedralei a fost dirijat de Maestrul Claudio Prevedel, director al coralei Catedralei din Oderzo.
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.