Română | Italiano
AcasăŞtiri201718 Septembrie: Liturghie greco-catolică solemnă la Oderzo
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11610.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11610.jpg

Ştiri

Liturghie greco-catolică solemnă la Oderzo

Liturghie greco-catolică solemnă la Oderzo

Duminică, 17 septembrie 2017, în parohia românească din Oderzo (TV), cu hramul „Madonna della Salute”, condusă de pr. Liviu Gheorghe Marian, a avut loc o liturghie solemnă cu ocazia vizitei Mons. Virgil Bercea, eparh Oradea şi responsabil al comunităţilor din diaspora. Preasfinţitul, cu o zi înainte, a prezentat cartea Mons. Iuliu Hossu „Credinţa noastră este viaţa noastră”.
Liturghia solemnă a văzut participarea multor români din Oderzo şi din zonă, precum şi a prietenilor italieni. Serviciul coral a fost asigurat de cantorii Ionuţ Ştir din Comunitatea de San Dona di Piave, respectiv de către domnul Avram Pop din comunitatea „San Rocco“ din Venezia Mestre.
Episcopul Episcop a fost primit cu căldură de către credincioşi şi de o familie care, în numele tuturor, a oferit pâinea tradiţională de „bun venit”.
Au concelebrat cu Preasfinţitul Virgil: pr. Marian Gheorghe, pr. Prof. Roberto Giraldo OFM, arhimandrit al Bisericii noastre, Mons, Ioan-Alexandru Pop, coordonatorul preoţilor greco-catolici români din Italia, pr. Eduard Roman Constantin, administratorul Seminarului Greco-Catolic „ Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea, pr. Lucian Mihuţ din San Dona di Piave, diaconul Giuseppe Munarini care a citit ecteniile. Distins oaspete la concelebrare a fost Mons. Pierpaolo Bazzichetto, abate-paroh al Domului, care a primit distincţia de iconom stavrofor.
Episcopul i-a salutat pe cei prezenţi şi s-a oprit asupra Sfintei Evanghelii din duminica a întâia după Înălţarea Sfintei Cruci (Mc 8,34-9-1), proclamată în limba italiană şi română, în care Însuşi Mântuitorul îi invită pe cei care doresc să-l urmeze ca fiecare să-şi ia propria sa cruce. Şi aşa continuă: „Şi ce ar putea da un om în schimb pentru sufletului său? Pentru că oricine se ruşinează de mine şi de cuvintele Mele, în acest neam desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el când va veni în slava Tatălui Său cu sfinţii săi îngeri”.
Excelenţa sa s-a oprit asupra valorii crucii, „lemn de viaţă”, pe care Biserica, în această perioadă, ne invită să sărbătorim. A subliniat, după aceea, valoarea bucuriilor şi a suferinţelor comunităţii şi a credincioşilor care trăiesc în diaspora, precum şi a creştinilor italieni care-i primesc.
La sfârşitul liturghiei, celebrată în ritul bizantin românesc - cu unele mici părţi şi în limba italiană pentru a favoriza implicarea credincioşilor locului în jertfa euharistică -, a fost conferită demnitatea de iconom stavrofor cu brâu roşu pentru loialitatea în cadrul bisericii părintelui Liviu Gheorghe Marian.
A urmat o agapă frăţească oferită de comunitatea din Oderzo, moment la care au participant multe persoane. Printre ei îi amintim pe: Excelenţa Sa Mons. Corrado Pizziolo, Excelenţa Sa Mons. Bercea, Mons. Pierpaolo Bazzichetto, mulţi prieteni români şi italieni. Au fost prezenţi şi pr. sincel Vasile Alexandru Barbolovici, decanul de Triveneto P. Raimondo Salanschi cu familia acestuia şi alţi preoţi diecezani din zonă.
Cântecele Anişoarei Staicu, Claudiei Dancă şi ale dl. Ionuţ Ştir au animat agapa, pregătită cu multă dragoste de către membrii comunităţii din Oderzo. Unii credincioşi s-au strâns de multe ori în dansul tradiţional numit „Hora”.
Foarte apreciate au fost intervenţiile doamnei Carina Cesa Sava, preşedinta Asociaţiei Culturale Române "George Enescu”.
Toţi şi-au exprimat satisfacţia pentru prezenţa celor doi episcopi şi a preoţilor, exprimându-şi aprecierea faţă pentru noul stavrofor P. Liviu Gheorghe Marian, foarte iubit şi de credincioşii de rit latin.
Agapa a fost o ocazie de întâlnire pentru credincioşi, inclusiv pentru cei tineri care au putut gusta mâncăruri tradiţionale şi să se apropie de tradiţiile străvechi.
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.