Română | Italiano
AcasăŞtiri201721 Septembrie: Eveniment istorico-cultural şi religios la Institutul Român de Cultură şi ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa » Titlu: 11587.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Ziua Naţională a României şi cinci ani de la înfiinţarea Comunităţii Române Unite la Florenţa

Titlu: 11587.jpg

Ştiri

Eveniment istorico-cultural şi religios la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Venezia: opera Pr. Vasile Cesereanu

Eveniment istorico-cultural şi religios la Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Venezia: opera Pr. Vasile Cesereanu

Joi, 21 septembrie a.c., a avut loc, în sala „Marian Papahagi”, a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia o întâlnire istoric-cultural-religioasă foarte interesantă.
Au fost prezenţi, în afară de numeroşi prieteni italieni şi români care frecventează Institutul, protopopul celor Trei Veneţii, dr. Raimondo Salanschi, P. Ioan Mărginean-Cociş, rectorul Misiunii Române Unite cu Roma "San Cristoforo" din Friuli la Udine, şi autorul acestor rânduri.
Au intervenit prof. Cesereanu Domiţian, fiul părintelui Vasile Cesereanu (1899-1984), profesor, poet, eseist şi nepoata acestuia Ruxandra Cesereanu, care este nu doar profesoară de literatură comparată, ci şi jurnalistă şi eseistă. Dezbaterea a fost condusă de către doamna Aurora Firţa-Marin, responsabilă de Proiecte împreună cu prof. Alexandru Damian la Institut. Doamna Aurora Firţa a fost şi traducătoarea în italiană a intervenţiilor celor doi oaspeţi distinşi. A fost prezentată cartea „Persecuţie şi rezistenţă. Vasile Cesereanu un greco-catolic greco-catolic în Dosarele de urmărire de către Securitate” (Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016) a cărei retipărire este în curs de desfăşurare la Editura „Galaxia-Gutenberg”, condusă de Silviu şi Maria Hodiş de Târgu-Lăpuş. Această carte se alătură altora, cum ar fi cea a Pr. Prof. Sergiu Soica (1), însă are caracteristici interesante, datorită faptului că autorii sunt rude ale părintelui Vasile Cesereanu.
Cum era de prevăzut din titlul conferinţei, timpul aferent de mai bine de două ore a suscitat interes, moment în care s-a revizut viaţa acestui preot, născut la Năsel, nu departe de Gehrla, "Armenopolis" care denotă originea acestui antic popor de pe muntele Ararat. Familia sa era credincioasă, profesa credinţa creştină după ritul grec şi era de origini tărăneşti. După studiile la Liceul de stat în limba maghiară şi la Liceul "Andrei Mureşanu" din Dej, tânărul Vasile se înscrisese la cursurile Academiei Teologice din Gherla unde, în anul 1925, primise diploma de licenţă. După căsătoria cu Veturia Mureşan, trecută la cele veşnice în anul 1953, a fost hirotonit preot de către Epsicopul Iuliu Hossu (1885-1970), primul cardinal al Bisericii noastre, pentru care este în curs procesul de beatificare, alături de alţi şase episcopi greco-catolici. Fusese paroh la Copru şi se dusese în pelerinaj la Roma în anul 1937. Aproape de enoriaşii săi, dânsul îl avea mereu drept model pe Episcopul Iuliu Hossu, care fără a fi retoric, poate fi numit "erou al Naţiunii", luptător hotărât împotriva acelora pe care el însuşi îi definise "Fără Dumnezeu şi fără Patrie", adică comuniştii.
Părintele Vasile nu s-a ocupat de politică, chiar dacă simpatiza Partidul Naţional Ţărănesc, care avea în persoana lui Iuliu Maniu (1873-1953) istoricul leader care a plătit cu calvarul său şi cu însăşi viaţa, fidelitatea sa faţă de Hristos şi faţă de Patrie.
Nu acceptase niciodată trecerea forţată la Ortodoxie a cărei ierarhi erau aproape în totalitate supuşi comuniştilor. Continuase activitatea sa de preot clandestin şi casa sa devenise o biserică clandestină. În anul 1956 îşi începuse "activitatea memorandistică" care-l avea ca şi susţinător pe pr. Vasile Chiondriş (1905-1972) care avusese curajul să slujească Liturghia greco-catolică la Cluj-Napoca. Pentru perseveranţa şi fidelitatea faţă de Roma şi faţă de conştiinţa sa primise şase condamnări, devenind astfel pelerin prin închisorile din Gherla, Cluj, Aiud, Jilava, cu intervale între anii 1952 şi 1964.
În anul 1978 fusese primit în Ordinul Bazilitan şi doi ani mai târziu plecă spre Cetatea Eternă unde îl cunoscuse pe Canonicul Aloisie Tăutu (1895-1981) care era nu numai istoric şi publicist, ci şi rector al Bisericii "San Salvatore alle Coppelle", biserică ce oferea refugiaţilor români dragoste şi primire, deseori nu numai spirituală. Îl cunoscuse şi pe episcopul titular de Lebedo, asumţionistul Mons. Vasile Cristea (1906-2000), care fusese episcopul vizitator apostolic al românilor greco-catolici în străinătate, singurul care putuse participa la lucrările Conciliului Vatican al II-lea, după cum a subliniat recent şi domnul prof. Riccardo Burigana.
Părintele Vasile Cesereanu avusese bucuria de a-l cunoaşte pe Papa Ioan Paul al II-lea care l-a apreciat şi i-a încredinţat slujbbele la Mănăstirea Surorilor Oblate, ca şi călugăr bazilitan, la periferia Romei.
Se întâlnise de mai multe ori cu Sfântul Părinte şi fusese în pelerinaj atât la Fatima cât şi în Ţara Sfântă.
A terecut la cele veşnice la Roma, în ziua de hram a Eparhiei de Cluj-Gherla, pe 19 martie 1984 şi a fost înmormântat alături de Canonicul Mons. Aloisie Tăutu, fiu ilustru al Eparhiei de Oradea, în cimitirul Verano din Roma.
În aşteptarea ediţiei a doua a volumului, exprim şi în numele Diasporei Greco-Catolice Române din Italia aprecierea mea, nu numai faţă de relatori, ci şi faţă de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică din Veneţia, în mod deosebit faţă de domnul director Dinu Rudolf şi Cristian Luca şi nu în cele din urmă faţă de responsabila cu proiectele culturale, d.na Aurura Firţa-Marin şi faţă de domnul prof. Alexandru Damian pentru că au dat spaţiu pentru evocarea unui mărturisitor al adevărului precum părintele Vasile Cesereanu, ucenic al Episcopului şi Cardinalului Iuliu Hossu.
Tradus din italiană de: pr. Ioan Mărginean-Cociş
          
1. Sergiu Soica, Cardinalul Iuliu Hossu în dosarele Securităţii, Ed. Mega, Cluj-Napoca 2016.
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.