Română | Italiano
AcasăŞtiri20172 Octombrie: Părintele Serafim şi cei zece ani de misiune. Prezentarea volumului „Un ...
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11617.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11617.jpg

Ştiri

Părintele Serafim şi cei zece ani de misiune. Prezentarea volumului „Un deceniu de misiune românească în Roma Nord"

Părintele Serafim şi cei zece ani  de misiune. Prezentarea volumului „Un deceniu de misiune românească în Roma Nord"

O seară cu o frumoasă participare cea din ziua de 28 septembrie 2017 la Parohia Greco-Catolică Română din Roma Nord cu hramul Sfinţilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan” la adresa din via Sacro Cuore di Maria, 5, Piazza Euclide. A fost o seară de sărbătoare a primului deceniu de activitate. Zece ani în slujba primirii, mângâierii, întrajutorării materiale şi spirituale, zidirea prin multe feluri a vieţii credincioşilor „Naţiunii noastre surori de la răsărit”: românii. Aceste persoane care au pornit de acasă spre Italia în căutarea unui loc d emuncă, abandonând-şi nu fără durere familiile, neamurile, au găsit în această parohie şi în persoana părintelui Serafim o bucată a patriei îndepărtate cu mulţi conaţionali, tradiţia şi ritul pe plan religios, limba, cultura; totodată au fost introduşi în frumuseţea limbii, a tradiţiilor şi a culturii tării gazdă, Italia.
În ziua sărbătorii, în cadrul slujbelor s-au alternat frumos intervenţiile oaspeţilor de seamă, sfânta slujbă, agapa fraternă, în jurul figurii emblematice a părintelui Serafim, pe numele de mirean Serafim Iulian Veşcan care, în via Belgio 32, adresa parohiei, a fost punctul de referinţă.
În momentul sărbătorii, impunătoarea sală de teatru a parohiei a fost presărată cu fotografii în amintirea si drept mărturie a numeroaselor activităţi desfăşurate în aceşti zece ani în favoarea conaţionalilor românilor, la care am participat ca invitaţi. În cadrul activităţilor au fost abordate teme care au plecat de la aspecte de natură liturgică şi spirituală, legate de asistenţa morală şi materială, aspecte culturale, teme degate de tazaurul limbii, a tradiţiilor româneşti, inclusiv iconografia religioasă şi teologia, dând importanţă şi promovării limbii şi culturii italiene. În acest sens au fost organizate numeroase pelerinaje la diferite sanctuare, locuri semnificative de artă, de istorie şi de religiozitate, dar şi conferinţe şi întâlniri.
Pentru a da un sens şi mai memorabil activităţilor parohiei, fost publicat, prin grija părintelui Serafim, volumul intitulat „Un deceniu de misiune românească la Roma Nord”, care a fost dăruit oaspeţilor de semă care au luat cuvântul la momentul aniversar.
În rândul invitaţilor de seamă se numara ca oaspete deosebit E.Sa prof. Univ. Dr. Petru L. Zăpârţan, Ambasadorul României pe lângă Sf. Scaun împreună cu doamna; E.Sa. Mons. Guerino di Tora episcop auxiliar la Roma şi responsabil pe sectorul Roma Nord; mons. Pier Paolo Felicolo, director al Biroului Migrantes din Roma; rev. Paroh Francesco Modugno; Mons. Ioan alexandru Pop, coordonatorul naţional pentru Biserica Greco-Catolică în Italia; Mons. Anton Lucaci, coordonator pentru Biserica Romano-Catolică în Italia; protopopul pentru românii catolici de rit roman din Roma pr. Isidor Iacoviciţ; pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului Pio Romeno împreună cu zece studenţi de teologie; Giuseppe Sergio Balsama, preşedintele Asociaţiei „Assieme per l’Athos”; reprezentanţi ai diferitelor asociaţii române la Roma; prieteni italieni de la parohia românească şi de la cea parohială; d/na Elena Postelnicu pentru Radio România; jurnalista Maria Raluca Mihăilă din partea ambasadei României din Italia şi minunata cântăreaţă româncă Steluţa Floriştean alături de Elena Ifrim, fin orator în limba română deasemenea în mod plăcut şi în cea italiană; oaspeţi bineveniţi şi tineri dansatori peruvieni.
Un moment emoţionant al grandioasei spiritualităţii româneşti a fost oferit de corul studenţilor teologi de la Pio Romeno care au intonat piesa Te Deum a cappella şi părţi antice din cadrul Sfintei Liturghii.
Agapa frăţească a încheiat programul evenimentului.
          
Traducere din italiană: pr. Ioan Mărginean-Cociş
Federico Carabetta

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.