Română | Italiano
AcasăŞtiri20172 Octombrie: “Recuperaţi capacitatea de a privi, faceţi revoluţia duioşiei!”
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord » Titlu: 11613.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concertul de Colinde şi Ziua Naţională a României în parohia Roma Nord

Titlu: 11613.jpg

Ştiri

“Recuperaţi capacitatea de a privi, faceţi revoluţia duioşiei!”

“Recuperaţi capacitatea de a privi, faceţi revoluţia duioşiei!”

Duminică, 1 octombrie, la Cesena s-a respirat aer de mare sărbătoare, o zi istorică pentru Cesena care l-a primit pe Sfântul Părinte Papa Francisc în vizita pastorală ce coincide cu aniversarea a 300 de ani de la naşterea Papei Pio al VI-lea.
Papa Francisc a rostit primul său discurs în Emilia-Romagna într-un loc emblematic Piaţa Poporului: ”această piaţă frământă binele comun al tuturor, aici se lucrează pentru binele comun al tuturor” a spus Sfântul Părinte. Apoi a participat la inaugurarea Piaţetei Pius al VI-lea dedicată pontifului cezenat Giovanni Angelo Braschi de la naşterea cui se împlinesc 300 de ani, după care s-a deplasat la Catedrala oraşului, pentru obişnuita întâlnire cu clerul, persoanele consacrate, laicii din consiliile pastorale, membrii Curiei Episcopale şi reprezentanţii parohiilor.
Intrând în Catedrală, Sfântul Părinte a salutat întâi bolnavii şi s-a oprit în rugăciune în tăcere în capela Fecioarei Poporului, în care s-a rugat în urmă cu 31 de ani şi Sfântul Ioan Paul al II-lea. În drumul său spre altar, a salutat reprezentanţii comunităţilor religioase din dieceză. Am avut împreună cu fiica mea bucuria sufletească să-i strângem mâna Sfântului Părinte şi să-i înmânăm o scrisoare din partea comunităţii şi a copiilor din parohie care au făcut portretul Papei Francisc, scriindu-i următorul mesaj: „Credinţa noastră este viaţa noastră”. Am sărutat inelul Sfântui Părinte în semn de supunere şi respect şi am cerut binecuvântarea şi pentru toţi cei care ar fi dorit să fie prezenţi. Episcopul Douglas Regattieri ne-a prezentat Sfântului Părinte, spunându-i că suntem „soţia şi fiica preotului greco-catolic din Cesena”.
Preasfinţitul Douglas Regattieri a transmis cordialul salut de bun venit, alături de cel al oraşului şi al Diecezei de Cesena-Sarsina, a făcut un discurs foarte frumos şi plin de umilinţă. „Cerul a rezervat din nou acestui oraş o mare binecuvântare. Sperăm să fim vrednici de aceasta. Suntem siguri că vizita Dumneavoastră va însemna istoria oraşului şi aceea a comunităţii diocezane” a spus Preasfinţia Sa Douglas. „O tăticul meu, dulce Cristos pe pământ, cerem binecuvântarea apostolică”, a încheiat Episcopul.
În discursul adresat Bisericii din Cesena, Sfântul Părinte a pornit de la misiunea principală a preoţilor, ucenici ai lui Cristos: „să vestească şi să mărturisească Evanghelia cu bucurie”. “Această vestire - a spus Pontiful - este mai eficientă atunci când este realizată cu unitate de intenţii şi o colaborare sinceră între diferitele realităţi ecleziale şi între diferiţii subiecţi pastorali, care au în Episcop punctul sigur de referinţă şi de coeziune”.
Sfântul Părinte ne-a îndemnat să privim rănile lui Isus vizibile în cei „marcaţi de suferinţă, de greutăţi, de abandonare şi de sărăcie”. „Apropiindu-ne şi îngrijindu-ne cu duioşie de aceste răni, adesea nu numai trupeşti ci şi spirituale, suntem noi purificaţi şi transformaţi de milostivirea lui Dumnezeu”.
“Pentru aceasta, e necesar să rezervăm un spaţiu adecvat rugăciunii şi meditaţiei Cuvântului lui Dumnezeu: rugăciunea este forţa misiunii noastre”, a spus Sfântul Părinte. „Întâlnirea constantă cu Domnul în rugăciune devine indispensabilă” fiind chemaţi să ieşim din propria ‘grădină’ şi să mergem spre periferiile existenţiale”. Ne-a recomandat să recuperăm capacitatea de ‘a privi’, lăsându-ne contagiaţi de privirea lui Isus. “Privind cu respect şi iubire persoanele putem face şi noi revoluţia duioşiei”, ne-a învitat Sfântul Părinte.
„Printre cei care au mai mare nevoie să experimenteze această iubire a lui Isus sunt tinerii… Biserica se bazează mult pe ei şi este conştientă de marile lor resurse, de aptitudinea lor la bine, la frumos, la libertate autentică şi la dreptate... Pentru aceasta încurajez să fie întâlniţi, să fie ascultaţi, să se meargă cu ei, pentru ca să-l poată întâlni pe Cristos şi mesajul Său eliberator de iubire”, a spus Papa Francisc.
Apoi a abordat tema familiei. “Această situaţie socio-economică închide frumosul raport al părinţilor cu copiii lor. Trebuie să lucrăm pentru ca aceasta să nu se mai întâmple, pentru ca părinţii să poată pierde timpul jucându-se cu copiii lor. Aceasta este important!” a enunţat Sfântul Părinte, aplaudat cu frenezie de către copiii prezenţi în Catedrală şi în pieţele Cesenei.
S-a adresat apoi preoţilor: “Dragi preoţi... Voi nu aveţi copii... da, este unul acolo, greco-catolic, care are...- a spus Sfântul Părinte amintindu-şi de copilul preotului greco-catolic pe care l-a binecuvântat - dar voi nu-i aveţi, şi se spune că atunci când Dumnezeu nu dă fii, diavolul dă nepoţi”, „nepoţii” simbolizând problemele pe care le au toţi preoţii. „Dragi preoţi – a continuat Papa Francisc, vă urez să redescoperiţi continuu, bucuria de a fi preoţi. Nu pierdeţi această bucurie! Bucuria de a fi preoţi, de a fi chemaţi de Domnul să-l urmaţi pentru a transmite cuvântul Său, iertarea Sa, dragostea Sa, binecuvântarea Sa. Bucuria de a ajunge la sfârşitul zilei obosiţi: aceasta e frumoasă! Şi să nu ai nevoie de pastile pentru a dormi. Eşti obosit, te duci la culcare şi dormi. E o chemare care nu încetează niciodată să ne uimească, chemarea Domnului. În fiecare zi ea e reînnoită în celebrarea euharistică şi în întâlnirea cu poporul lui Dumnezeu pentru care am fost trimişi. Domnul să vă ajute să lucraţi cu bucurie în via Sa ca şi lucrători primitori, răbdători şi mai ales milostivi. Cum era Isus. Şi să puteţi contamina persoanele şi comunităţile cu spiritul misionar.” a continuat Papa Francisc.
„Iubiţi fraţi şi surori din Dieceza de Cesena-Sarsina, nu vă descurajaţi în faţa dificultăţilor. Fiţi tenace în a da mărturie despre Evanghelie, mergând împreună: preoţi, consacraţi, diaconi şi credincioşi laici. Uneori vor exista neînţelegeri, dar când există neînţelegeri, vorbiţi despre ele, sau vorbiţi cu parohul, pentru ca să vă ajute. Dar niciodată bârfele! Bârfele distrug o comunitate: o comunitate călugărească, o comunitate parohială, o comunitate diecezană, o comunitate prezbiterală. Bârfele sunt acte de „terorism”.
„Dacă tu ai ceva împotriva fratelui tău, du-te şi spune-i-o în faţă. Fii curajos, fii curajoasă” ne-a îndemnat Papa Francisc. „Şi dacă nu ai curajul să i-o spui, muşcă-ţi limba”, a mai spus Sfântul Părinte.
„În drumul vostru simţiţi-vă mereu însoţiţi şi susţinuţi de promisiunea Domnului, adică forţa Spiritului Sfânt. Vă mulţumesc din inimă pentru această întâlnire şi încredinţez pe fiecare dintre voi şi comunităţile voastre, proiectele şi speranţele voastre Preasfintei Fecioare, pe care voi o invocaţi cu un titlu foarte frumos: "Fecioara Poporului" - nu populista!, e mama poporului. Vă binecuvântez din inimă şi vă cer să vă rugaţi pentru mine.”
Ieşind din Catedrală ne-am întâlnit cu enoriaşi din Parohia „Izvorul Tămăduirii” împărtăşindu-ne reciproc această bucurie şi emoţie de nedescris, fiind atinşi de căldura, simplitatea, lumina transmise de Sfântul Părinte, dornici să aplicăm în vieţile noastre „revoluţia duioşiei” propusă de Papa Francisc.
Claudia David

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.