Română | Italiano
AcasăŞtiri201111 Februarie: Călătoria Papei la Aquileia şi Veneţia în zilele de 7 şi 8 mai 2011. ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11647.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11647.jpg

Ştiri

Călătoria Papei la Aquileia şi Veneţia în zilele de 7 şi 8 mai 2011. Cardinalul Scola: o vizită la toţi oamenii de bunăvoinţă

Călătoria Papei la Aquileia şi Veneţia în zilele de 7 şi 8 mai 2011. Cardinalul Scola: o vizită la toţi oamenii de bunăvoinţă

(RV - 10 februarie 2011) A fost prezentată joi 10 februarie într-o conferinţă de presă, la Zelarino în ţinutul italian Veneto, apropiata vizită a papei la diecezele din Nord-Est - Aquileia şi Veneţia - pe 7 şi 8 mai. Erau prezenţi: cardinalul Angelo Scola, patriarh de Veneţia şi preşedinte ale Conferinţei Episcopale Triveneto (CET); mons. Dino De Antoni, arhiepiscop de Gorizia şi vicepreşedinte al CET; mons. Lucio Soravito De Franceschi, episcop de Adria-Rovigo şi vicepreşedinte al Comitetului şi vicepreşedinte al Comitetului Triveneto pentru “Aquileia 2”; mons. Beniamino Pizziol, episcop auxiliar de Veneţia şi referent organizator din partea Cet pentru vizita Papei.
Programul vizitei, încă provizoriu, prevede sosirea Papei la Aquileia în după amiaza zilei de sâmbătă 7 mai, vizita la bazilică pentru Adunarea în pregătire a Reuniunii bisericeşti care se va ţine în oraş în 2012. Seara, Sfântul Părinte se va transfera la Veneţia unde, a doua zi, duminică 8 mai, va prezida Sfânta Liturghie pentru Bisericile particulare din Nord-Est, în Parcul de la San Giuliano din Mestre, urmată de recitarea rugăciunii „Angelus”. Trei, în schimb, sun tîntâlnirile prevăzute în cursul după amiezii: în Bazilica „San Marco”, întâlnirea Papei cu Adunarea bisericească pentru încheierea vizitei pastorale; în „Basilica della Salute”, întâlnirea cu oamenii de cultură, artă şi economie şi în fine, în Capela Preasfintei Treimi, Benedict al XVI-lea va binecuvânta şi va inaugura Biblioteca reînnoită a centrului „Studium Generale Marcianum”. Apoi, duminică seară 8 mai, Sfântul Părinte se va întoarce în Vatican.
În vederea acestui eveniment semnificativ, episcopii regiunii Triveneto au difuzat la începutul lunii ianuarie o scrisoare în care invită toţi credincioşii să participe la o colectă pentru a ajuta Biserica locală în organizarea vizitei. „Primirea Papei - scriu episcopii din Triveneto - va fi sobră şi esenţială: se va căuta să se onoreze cu mare simplitate, da cu multă grijă, acela care, cum învaţă credinţa creştină, nu este doar un oaspete plăcut, dar este parte constitutivă a fiecărei Biserici particulare”. Apoi, începând de joi 10 februarie, este activ site-ul internet: http://www.ilpapaanordest.it/ita/home.asp, conţinând ştiri, informaţii logistice şi aprofundări religioase despre vizita Sfântului Părinte. Deosebită este secţia „Media” cu fotografii şi clipuri video ale episcopilor din Nord-Est care explică semnificaţia evenimentului şi modalităţile de pregătire.
Cardinalul Angelo Scola a vorbit despre semnificaţia acestei călătorii pastorale a lui Benedict al XVI-lea:
Noi am dorită să o sintetizăm în sloganul „Tu întăreşte credinţa noastră”: cerem deci Sfântului Părinte, datorită ministerului său de succesor al lui Petru şi puterii sale de mărturie să susţină în acest moment de tranziţie credinţa noastră şi prin aceasta viziunea cretină despre viaţă, care permite tuturor oamenilor, bărbaţi şi femei din Nord-Est să înfrunte cotidianul cu o intensitate ca aceea care vine din posibilitatea de a-l urma pe Isus. Aceasta este ceea ce i-am cerut Papei şi acum suntem toţi în aşteptare şi mobilizaţi: vom primi persoana sa şi vom asculta cuvântul său, cu certitudinea în inimă că succesorul lui Petru vine în acest scop. Aşa cum Isus a spus. „Iar tu întorcându-te, întăreşte-i pe fraţii tăi”; noi avem încă credinţă în aceste ţinuturi, dar suntem ca ucenicii care i-au zis lui Isus „Doamne, credem dar tu sporeşte-ne credinţa”. Credinţa înseamnă stil de viaţă; înseamnă mod de a trăi; mod de a lăsa să se vadă - prin vieţile noastre schimbate - convenienţa pentru omul contemporan de a-l urma pe Isus cu simplitatea inimii, spre a putea fi liberi şi demni.
Ce realitate îl aşteaptă pe Papa?
Înainte de toate Nord-Estul Italiei are această mare rădăcină istorică: de la Aquileia, unde Papa va începe vizita sa, au luat naştere 57 de Biserici particulare; dintre acestea, 36 există şi astăzi; în timp ce alte 21 de dieceze au fost integrate în dieceze existente încă astăzi, dar trăiesc încă prezente în comuniunea sfinţilor. Cum se poate vedea, este vorba de o realitate foarte articulată, deoarece cuprinde Biserici din Croaţia, din Slovenia, din Austria, din Bavaria până la a ajunge în Lombardia - Mantova şi Como - care s-au născut din Aquileia, pe lângă toate Bisericile din Nord-Est.Prin urmare Papa întâlneşte această realitate complexă care tinde să se proiecteze spre viitor şi tocmai de aceea întâlnirea de la Aquileia va fi în vederea celei de-a doua Reuniuni a tuturor Bisericilor din Nord-Est, şi care se va desfăşura la Aquileia la Rusalii în 2012. Papa va sosi apoi la Veneţia, unde va celebra o Liturghie pentru toţi credincioşii din Nord-Est în marele Parc de la San Giuliano, cel mai mare parc din Europa, pentru a ne chema pe toţi la frumuseţea credinţei: o credinţă care, pe urma lui Dumnezeu Întrupat, se joacă în istorie şi vrea să documenteze existenţa sa pentru binele tuturor. Apoi Papa vine pentru toţi credincioşii, pentru toţi cei botezaţi, dar şi pentru toţi oamenii de bunăvoinţă, deoarece credinţa retrezind tot umanul vorbeşte tuturor. Celelalte două momente - strict veneţiene - sunt reprezentate de două evenimente: primul va fi o adunare, ce se va desfăşura în Bazilica catedrală Sfântul Marcu, la încheierea vizitei pastorale pe care am început-o în 2004 şi pe care o va încheia tocmai Benedict al XVI-lea în faşa reprezentanţilor tuturor parohiilor şi tuturor organizaţiilor locale ale diecezei de Veneţia; apoi Papa se va deplasa la vârful promontoriului Vămii, unde „Basilica della Salute”, folosită în acest caz ca o mare aulă de Centrul „Studium generale Marcianum”, şi va vorbi întregului oraş al Veneţiei care - cum a fost definit de Ioan Paul al II-lea - este un oraş al omenirii, deoarece toţi oamenii îl vizitează: sunt peste 23 de milioane de vizitatori în fiecare an. Papa va vorbi, deci, reprezentanţilor lumii artei, culturii, ştiinţei, economiei şi muncii şi va spune cum trebuie să trăiască Veneţia. Este vorba de o serie de momente pline de intensitate, care trezesc deja aşteptarea tuturor locuitorilor din Nord-Est, ai acestui Nord-Est lărgit, care vine din istorie şi care priveşte spre viitor.
Cum decurg pregătirile?
Foarte bine. Am înfiinţat la nivelul Conferinţei Episcopale Triveneto o Comisie alcătuită din reprezentanţi ai fiecărei dieceze şi articulată în diferite nivele. Au loc întâlniri capilare şi zonale cu toţi preoţii şi cu responsabilii laici tocmai pentru a explica marele dar pe care Benedict al XVI-lea ni-l face: este o mare ocazie de educaţie, de evanghelizare, deoarece ne consimte într-o lume care de atâtea ori confundă semnificaţia şi valoarea prezenţei succesorului lui Petru şi a mesajului său cu o conducere de tip civil. Este vorba, prin urmare, şi de o mare ocazie de evanghelizare şi de cateheză pentru tot poporul nostru, Trebuie să spun că există o mare mobilizare a întregii populaţii, al cărei prim semnal va fi dat de colecta pe care o vom face în toate cele 3500 de parohii din Nord-Est: vrem ca vizita Papei - care este unul dintre noi şi pe care noi îl simţim ca fiind imanent Bisericilor, deoarece Petru este în fiecare Biserică particulară - să fie o vizită susţinută, şi în aspectele financiare, de popor. Toată luna februarie va avea loc, în fiecare din parohiile ţinutului Nord-Est, această colectă. Acesta reprezintă primul semn adevărat de mobilizare generală pentru care ne pregătim.
Sergio Centofanti

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.