Română | Italiano
AcasăŞtiri201715 Octombrie: Întâlnirea Protopopiatului din Nord est la Rovigo
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859 » Titlu: 11643.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hramul Parohiei Roma Nord şi Sărbătorirea Unirii din 1859

Titlu: 11643.jpg

Ştiri

Întâlnirea Protopopiatului din Nord est la Rovigo

Întâlnirea Protopopiatului din Nord est la Rovigo

Sâmbătă 14 octombrie a avut loc în parohia Boara Polesine (în cadrul diecezei catolice de Adria-Rovigo) întâlnirea protopopiatului Triveneto, condusă de părintele dr. Raimondo Rudolf Salanschi. Au fost prezenţi: pr. Ionuţ Ursuleac, fost colaborator la Radio Vatican din Roma, preot greco-catolic al eparhiei de Maramureş, sosit recent în dieceza de Adria-Rovigo, care îşi va desfăşura activitatea pastorală atât pentru românii uniţi cât şi pentru catolicii de rit roman; pr. Vasile Şoptea, din eparhia de Oradea, viitorul responsabil cu asistenţa spirituală a credincioşilor greco-catolici din Monfalcone, dieceza de Gorizia; pr. Vasile Nistor, preot al eparhiei de Cluj-Gherla, însărcinat cu asistenţa spirituală a credincioşilor greco-catolici în dieceza de Pordenone, la Spilimbergo; pr. Cristian Florin Sabău, fost rector al Seminarului nostru din Oradea, în prezent la Padova; pr. Ioan Mărginean-Cociş, responsabil al Misiunii Române Unite “San Cristoforo” din Friuli la Udine; pr. Dumitru Petrovan, asistentul spiritual al românilor greco-catolici din Villafranca de Verona; pr. Liviu Gheorghe Marian, asistent spiritual al greco-catolicilor din Oderzo, dieceza de Vittorio Veneto; pr. Lucian Mihuţ, asistent spiritual al credincioşilor greco-catolici din San Dona di Piave, Provincia de Veneţia şi dieceza de Treviso şi subsemnatul prof. Giuseppe Munarini.
Ziua a început cu rugăciunea Orei a Treia, în limba română, rostind psalmii rânduiţi, urmaţi de troparele şi condacele Sfinţilor Mucenici Ghervasie, Protasie, Celsie şi Silvan şi al Cuv. Cosma al Maiumei.
Ziua a continuat cu prezentarea doamnei Oana Ursuleac, soţia pr. Ionuţ care şi-a început activitatea pastorală în dieceza de Adria-Rovigo. Gazda s-a dovedit a fi foarte primitoare şi prietenoasă cu toţi cei prezenţi. Pr. Raimondo Rudolf Salanschi l-a prezentat pe Mons. Giuliano Gulmini, paroh al Unităţii Pastorale în care îşi desfăşoară activitatea pr. Ionuţ. Este vorba de un monsenior italian foarte deschis faţă de Biserica noastră Greco-Catolică, care a vizitat de mai multe ori România, în special Transilvania, şi a găzduit studenţi de teologie greco-catolici în Italia. A învăţat să cunoască ambele tradiţii, cea proprie latină şi cea orientală, oferind ospitalitate şi ajutor multor persoane pe care le-a introdus în parohia italiană cu scopul de a face cunoscute bogăţiile şi mentalitatea Răsăritului creştin şi aici în provincia de Rovigo.
Fiecare preot a avut posibilitatea să-şi prezinte situaţia din zona unde a fost chemat să-şi desfăşoare misiunea pastorală, scoţând în evidenţă atât activităţile desfăşurate pentru credincioşii italieni de rit roman cât şi pentru cei de rit bizantin (catehism pentru copii şi tineri, etc.).
Părintele Raimondo a prezentat punctele de pe ordinea de zi, oferind cuvântul celor prezenţi. A ilustrat importanţa convenţiilor, ca un moment de colaborare între eparhia de origine şi dieceza gazdă.
A fost descrisă pe larg procedura necesară pentru preoţii care doresc să fie încadraţi în diecezele unde îşi desfăşoară activitatea pastorală, până când autorităţile competente, anume Congregaţia pentru Bisericile Orientale, vor crea un Ordinariat sau, eventual, o eparhie pentru Italia.
Este demn de remarcat discursul părintelui Salanschi despre rolul preoţilor din protopopiat. A subliniat importanţa unui dialog deschis şi sincer şi valoarea unei fraternităţi deschise.
A descris, apoi, rolul soţiei preotului, de o importantă deosebită, care trebuie să aibă un rol activ, să fie prietenoasă alături de soţul ei şi cu credincioşi. Părintele Raimondo a prezentat un text al Sfântului Ioan Gură de Aur despre prezenţa soţiei preotului, precum şi despre rostul ei în tradiţia românească.
Părintele Cristian Sabău a oferit ultima sa carte tuturor celor prezenţi, printre care se aflau şi preoţii romano-catolici gazdă: mons. Giuliano Gulmini şi noului vicar general al diecezei de Adria-Rovigo mons. Damiano Furini, căruia îi dorim pe această cale un drum fructuos şi o lucrare binecuvântată de Dumnezeu. Recenta lucrare a pr. Cristian se intitulează Cercetarea lui "Isus istoric" de la H.S. Reimarus la Joseph Ratzinger / Benedict al XVI-lea, care a văzut lumina timarului în acest an la Baia Mare, cu o introducere a Mons. Virgil Bercea şi prefaţă scrisă de către prof. univ. Andrei Marga. Ne bucurăm pentru noua trudă a preotului orădean care, recent, a dat presei, aşa cum a fost anunţat în buletinul nostru, o carte despre Fatima.
Important este de asemenea evenimentul prezentat de către părintele Ioan Mărginean Cociş, responsabilul Comunităţii româneşti din Udine, care cu ocazia aniversării celor 15 ani de prezenţă în Friuli la Udine a organizat două evenimente foarte interesante: sâmbătă 28 octombrie, de la ora 17.00, prezentarea cărţii "Credinţa noastră este viaţa noastră", EDB, Bologna 2016, scrisă de episcopul Iuliu Hossu, [primul cardinal martir al României]. Vor fi prezenţi, în afară de arhiepiscopul de Udine Andrea Bruno Mazzocato, stimatul prof. univ. Cesare Alzati şi subsemnatul. Duminică 29 octombrie, tot la ora 17.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească cu Excelenţa Sa arhiepiscopul de Udine şi Mons. Ioan Alexandru Pop, coordonatorul naţional pentru Italia a preoţilor români bizantini. În oraşul friulan vor avea loc şi alte activităţi culturale, între care cele ale grupului folcloric „Voie Bună” din Sacile şi ale grupului friulan “Stelutis di Udin”. Va fi prezent şi domnul Consul general Cosmin Victor Lotreanu de la Consolatul General al României de la Trieste.
Înainte de încheierea lucrărilor a fost subliniată importanţa Întâlnirii Naţionale a preoţilor români greco-catolici, care va avea loc în perioada 24-25 noiembrie la Bologna.
După dezbateri, în cadrul cărora au ieşit la lumină şi eventualele necesităţi de uniformizare a limbajului liturgic, a luat cuvântul Mons. Giuliano Gulmini şi Vicarul general prof. Damiano Furini, care a amintit experienţele pozitive dintre greco-catolici şi romano-catolici.
Foarte apreciată a fost prezenţa episcopului de Rovigo, Excelenţa Sa Mons. Pierantonio Pavanello care a arătat afabilitate şi bunătate. El a împărtăşit cu cei prezenţi agapa frăţească pregătită de către doamna preoteasă Oana împreună cu părinţii pr. Ionuţ Ursuleac, originari din Cacica, unde se vorbeşte, în afară de limba română, limba ucraină şi limba poloneză.
Prof. Giuseppe Munarini

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.