Română | Italiano
AcasăŞtiri20172 Noiembrie: Udine: 15 ani de prezenţă în Friuli. Sf. Liturghie arhierească de mulţumire
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11621.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11621.jpg

Ştiri

Udine: 15 ani de prezenţă în Friuli. Sf. Liturghie arhierească de mulţumire

Udine: 15 ani de prezenţă în Friuli. Sf. Liturghie arhierească de mulţumire

Duminică 29 octombrie, la Udine, în contextul a celor două zile de Sărbătoare de mulţumire pentru cei 15 ani de prezenţă a Misiuni Române Unite „San Cristoforo” în Friuli la Udine în Biserica San Cristoforo din piaţa cu acelaşi nume, după o sâmbătă intensă de întâlniri şi evenimente la care au participat sute de persoane la Palazzo Antonini – pentru inaugurarea expoziţiei fotografice a lui Dorin Mihai, intitulată Luci dell’Est. La genuinità della terra romena - şi prezentarea cărţii de memorii a primului cardinal al României, Iuliu Card. HOSSU, intitulată La nostra fede è la nostra vita, EDB, Bologna, 2016 pentru o cunoaştere reciprocă mai aprofundată şi pentru înţelegerea unui cadru istoric şi socio-cultural legat de o perioadă puţin cunoscută şi încă mult prea caldă pentru a cerceta numeroasele adevăruri ascunse timp de decenii. Cu trecerea timpului va fi cunoscut şi adevărul.
Pentru a fi iluminaţi referitor la aceaste teme dificile, am avut onoarea de a avea în mijlocul nostru pe domnul prof. univ. Cesare Alzati, de la „Università Cattolica” din Milano, istoric al Creştinismului şi bun cunoscător al Orientului creştin, cu realităţile sale complexe pe plan ecleziastic, civil, istorico-cultural şi cu precădere al spaţiului românesc.
Duminică 29 octombrie, spuneam, a fost ziua rezervată spiritualităţii, o bună parte din fiind dedicată expoziţiei de icoane pe lemn şi pe sticlă cu distinsele noastre iconografe românce – prof. Iulia Tarciniu Bălan (restaurează şi piese antice) şi Ana Maria Bizim (cu pasiune şi spre decaraţii interioare pe perete, lemn, sticlă sau alte suprafeţe din locuinţe), foarte amabile şi autentice, care locuiesc deja în Italia de mulţi ani, aproape de Veneţia, în Veneto, unde îşi păstrează pasiunea şi credinţa lor, continuând vocaţia picturii de icoane pe lemn şi pe sticlă, care necesită metode particulare de lucru, mai ales dacă este respectată erminia bizantină.
Publicul – adică credincioşii ieşiţi de la sfintele liturghii duminicale la ora amiezii – a avut ocazia să pună întrebări, să vadă îndeaproape icoana pe lemn şi pe sticlă, care se pictează cu metode speciale deloc uşoare.
Costumele populare şi artizanatul, drept continuitate a unei tradiţii milenare, de exemplu porturi populare din diferitele zone ale României, ne-au fost prezentate datorită colaborării cu Asociaţia “George Enescu”, din Sacile, prin bunăvoinţa doamnei profesoare Carina Cesa, profesoară de limba franceză în cadrul şcoali italiane. Colaborarea cu Asociaţia de prietenie italo-română, “Decebal” din Trieste (de 30 de ani în regiunea Friuli Venezia Giulia) şi cu Asociaţia “Danubio” ultima realitate asociativă cu sediul la Trieste care îşi propune reunirea tuturor românilor din regiune FVG pentru unele activităţi comune, de calitate şi pentru binele tuturor, pentru o formare a unei identităţi şi o îmbunătăţire a imaginii noastre ca români pe acest pământ italian. Acest eveniment al nostru a fost o mărturie cu efecte benefice. Sperăm să avem pe viitor contribuţia tuturor. Doamna profesoară Iulia Daniela Negru este preşedinta asocizţiei mai sus amintite, care pune efort pentru atingerea acestori noi obiective împreunp cu d.na Adriana Ingrid patriche şi alţi membri mărinimoşi din zona.
Momentul central al evenimentului a fost la ora 17.00, Sfânta Slujbă Arhierească sau Dumnezeiasca liturghie, cum îi spunem noi, Sf. Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur (Hrisostom) în română şi italiană. Cântul liturgic a fost executat de către corul de studenţi de teologie români de la Colegiul Pontifical Pio Romeno din Roma, veniţi pentru acest eveniment, prin bunâvoinţa pr. Rector Gabriel Buboi, care le-a dat permisiunea la cererea subsemnatului. Prezenţa lor nu a fost fără trudă, ţinând cont de distanţa de la Roma până la Udine.
La ora 17.00 dată cu sosirea P.S. Sale Mons. Andrea Bruno Mazzocato, Arhiepiscop şi Mitropolit de Udine, a început sfânta slujbă Euharistică, la care unele părţi s-au cântat în italiană din respect pentru oaspeţii italieni de faţă, iar imnurile tipice liturghiei au fost intonate în limba română, pentru a transmite celor prezenţi frumuseţea liturghiei bizantine cu tradiţia sa de veacuri în limba română, după o lungă perioadă de influenţe ale limbii slavone bisericeşti, dar care efectiv nu au intrat în viaţa poporului, rămânând doar la suprafaţă, astfel găsim până azi rămăşiţe în cadrul limbii române moderne bisericeşti, spre exemplu: slavă (glorie, mărire), preavoslavnic (preamărit), Duh (Spirit), sobornicească (catolică, universală) şi exemplele pot continua. Bogăţia şi specificitatea limbii române moderne este aceea că a primit cu generozitate neologisme din toate limbile cu care a intrat în contact, mai ales cu cele ale popoarelor învecinate, totodată recuperând până la 80% din latinitatea structurală a limbii. Toate acestea pot fi studiate în prezent la Universitate de studii din Udine, în cadrul Facultăţii de Limbi Romanice şi Germanice, la Secţia de Limbă, Literatură şi Civilizaţie Românească.
Lunga şi terifianta perioadă a totalitarismului comunist (jumătate de secol) a încercat să ducă şi limba română neo-latină în sfera sovietică, mai ales cea bisericească, care denotă o oarecare simpatie de idei şi intenţii chiar şi în prezent, în timp ce limba Şcolii Ardelene de la Blaj, iluminismul românilor, limba din „Mica Romă” după spusele lui Eminescu, a făcut cale largă, recuperând în mod misterios latinitatea, astfel încât azi folosim alfabetul latin şi olimbă modernă armonioasă, frumos articulată, bogată şi importantă în Europa şi în lume.
Revenind la Slujba Euharistică arhierească, s-a creat o atmosferă de meditaţie şi de rugăciune tipică liturghiei bizantine, care a dat celor prezenţi posibilitatea de a participa în chip frumos, mergând dincolo de limitele lingvistice sau dincolo de cânt, ajungând la experienţa biblică de a fi „o inimă şi un suflet”. Cu emoţie am primit la sfârşit mărturisirile unor participanţi. Unii îşi doresc să aprofundeze câteva aspecte foarte frumoase şi intense şi să repete experienţa trăită.
Corul studenţilor de teologie de la Colegiul Pio Romeno din Roma a cântat extraordinar, Mons. Ioan Alexandru Pop - coordonatorul naţional - a slujit cu atenţie şi devoţiune, în sintonie cu părţile tipice arhiereului în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti şi cu ceilalţi slujitori. Amintim prezenţa îmbucurătoare a pr. Roman Pelo, preotul Comunităţii Unite cu Roma ucrainene, care se află la biserica San Pietro martire; Mons. Luciano Nobile, parohul Catedralei din Udine şi responsabilul legal al bisericii încredinţate nouă; apoi secretarul arhiepiscopului şi mitropolitului de Udine, don Marcin Gazzatta; pr. Dumitru Simionca, protopop de Roma-Lazio al Bisericii noastre; diferiţi preoţi diecezani italieni au rămas printre credincioşi în naos, poate obosiţi de numeroasele, Sfinte Liturghii din parohiile lor. Mulţumirea noastră se îndreaptă şi către sfinţiile lor, cu dorinţa de a ne cunoaşte mai mult şi mai bine în această deplină comuniune catolică pe seama „unităţii în diversitate” conform documentelor Conciliulul Vatican al II-lea.
Arhiepiscopul şi Mitropolitul de Udine, Mons. Andrea Bruno Mazzocato a ţinut momentul omiletic pornind de la lecturile Sfintei Scripturi din Duminica a XXIV-a după Rusalii, pe tema Îmvierii fiicei lui Iair (Luca 8, 41-56).
La încheiere, Preasfinţia Sa a salutat pe toţi cei prezenţi, manifestându-şi bucuria pentru prezenţa noastră aici în friuli la Udine de 15 ani, amintind în mod public, că Misiunea Română Unită „San Cristoforo” este oficială în Arhidieceza de Udine şi împreună mergem spre o tot mai bună cunoaştere a lui Hristos Domnul şi a Sfintelor Sale Taine în Biserica Sa. Este o bogăţie importantă posibilitatea de a neputea îngriji la nivel spiritual de credincioşii ieşiţi dintr-o perioadă dură a recentului totalitarism comunist, care fără îndoială a lăsat urme adânci pentru mai multe generaţii. De fapt, acest lucru se paote vedea şi azi.
La terminarea sfintei slujbe arhiereşti a Sf. Euharistii, au luat cuvântul pentru un scurt salut diverse personalităţi marcante din Friuli: On. Pietro Fontanini, până nu demult preşedintele provinciei de Udine, magnificul Rector al universităţii de studii din Udine, dl. prof. univ. Alberto Felice De Toni, domnul Consul Laurenţiu Babei, reprezentându-l şi pe Consulul general al României la Trieste (dl. Cosmin Victor Lotreanu), care a fost prezent sâmbătă la toate evenimentele. Alte personalităţi ale lumii civile, bisericeşti şi academice au fost de faţă, dintre care amintim pe dl. prof. Alessandro Zuliani, de la catedra le Limbă şi Civilizaţie română, care a re nevoie să fie mai bine cunoscută şi apreciată de românii din această regiune Friuli Venezia Giulia, mai ales de către generaţiile tinere şi de cei din generaţia a II-a, care au posibilitatea să aprofundeze propria limbă maternă chiar aici la ateneul friulan, cu rezultate optime. O bună cunoaştere a limbii române, citit, tradus şi scris, este o oportunitate reală pentru a găsi de lucru. Există firme sau instituţii culturale şi sociale care cer tot mai mult specialişiti, mai ales de când România a intrat în Uniunea Europeană, tinând cont de faptul că 3, 4 sau chiar 5 milioane de cetăţeni români se află în afara României peste tot în lume.
Evenimentul s-a terminat cu un moment de agapă în sala alăturată, unde prin grija şi generozitatea doamnelor de la Misiunea noastră, am putut gusta excepţionale preparate culinare italieneşti şi româneşti, la care s-au adăugat cele pregătite de către chef Patrizia Lombardi de la pasticeria Il Cortiletto şi duciuri de la Pasticeria Beltrame din Udine.
P. Ioan Mărginean-Cociş

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.