Română | Italiano
AcasăŞtiri20172 Noiembrie: Cardinalul Parolin despre Medjugorje şi despre cazul Fer. Stepinac
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord » Titlu: 11579.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Concurs de arta culinara in parohia Roma Nord

Titlu: 11579.jpg

Ştiri

Cardinalul Parolin despre Medjugorje şi despre cazul Fer. Stepinac

Cardinalul Parolin despre Medjugorje şi despre cazul Fer. Stepinac

Cu privire la fenomenul Medjugorje „este voinţa Sfântului Scaun de a ajuta la reglementarea lui în aşa fel încât credincioşii care vin aici să poată asculta Cuvântul lui Dumnezeu, să celebreze Sacramentele şi să trăiască o autentică experienţă de credinţă”. Secretarul de stat al Vaticanului, Cardinalul Pietro Parolin, a abordat recent delicata temă ce este de mulţi ani în centrul studiilor şi investigaţiilor din partea Vaticanului.
Aflat în vizită în aceste zile în Croaţia, prelatul a răspuns întrebărilor jurnaliştilor cărora – conform agenţia SIR – le-a amintit că rezultatele comisiei conduse de Cardinalul Camillo Ruini şi responsabilă cu clarificarea fenomenului pretinselor apariţii mariane, începute în 1981 şi încă neîntrerupte, în sătucul din Herţegovina, care în fiecare an atrage sute de mii de credincioşi şi pelerini, sunt „în mâinile Sfântului Părinte”. Nu este de analizat numai dimensiunea „supranaturală a evenimentelor”, a mai evidenţiat Cardinalul, ci la fel de importantă este problema „grijii pastorale” pentru pelerini. Motiv pentru care Papa l-a numit la 11 februarie pe Arhiepiscopul polonez Henryk Hoser ca „trimis special” al său a fost nu pentru a face o investigaţie suplimentară, ci – aşa cum se spunea într-un comunicat al Vaticanului – pentru „a dobândi cunoştinţe mai aprofundate ale situaţiei pastorale a acelei realităţi şi, mai ales, ale exigenţelor credincioşilor care ajung acolo în pelerinaj”.
Tot cu presa croată Cardinalul Parolin a intrat în tema altei probleme, la fel de spinoase, rămase până acum fără răspuns: canonizarea Fericitului Alojzije Stepinac. Arhiepiscopul de Zagreb este o figură care, la distanţă de decenii, creează o profundă diviziune între croaţii catolici care îl aclamă ca păstor sfânt şi sârbii ortodocşi care îl acuză că a fost un colaborator al regimului nazist-fascist în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu privire la activitatea lui Stepinac în timpul acelor ani dramatici a fost instituită în urmă cu un an o comisie comună între Conferinţa Episcopală Croată şi Biserică Ortodoxă Sârbă care şi-a încheiat lucrările în Casa Santa Marta, în perioada 12-13 iulie, sub conducerea preşedintelui Comitetului Pontifical de Ştiinţe Istorice, părintele Bernard Ardura, comisie care însă nu a reuşit să ajungă la „o interpretare univocă”.
Totuşi prelatul a afirmat: „Cred că lucrarea Comisiei a fost utilă şi că acest proces a ajutat dialogul şi înţelegerea comună”. „Rănile pe care le lasă faptele istorice nu pot să fie depăşite de astăzi pe mâine. Este important să se ţină fermă direcţia spre care trebuie mers şi să se lucreze pentru comuniune şi pace. Dialogul interreligios şi ecumenic este instrument fundamental pentru a ajunge la acest obiectiv.” Documentele produse de comisia pentru „recitirea comună” a vieţii şi a operei Arhiepiscopului Stepinac sunt, ca cele despre Medjugorje, „în mâinile” Pontifului, a explicat secretarul de stat. Şi a reafirmat că „dorinţa” Papei Bergoglio „este ca această chestiune să nu creeze tensiuni între cele două popoare, ci să ajute în drumul comun”. În orice caz, „chestiunea este internă Bisericii Catolice şi mi se pare important să subliniez aceasta”. (Sursa: Vatican Insider)
          
Traducere în limba română: de pr. Mihai Pătraşcu

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.