Română | Italiano
AcasăŞtiri201728 Noiembrie: Întâlnirea naţională a preoţilor
Arhivă foto
Anul: 2019 » Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească » Titlu: 11625.jpg

Anul: 2019

Eveniment: Cardinalul Bassetti în vizită la comunitatea românească

Titlu: 11625.jpg

Ştiri

Întâlnirea naţională a preoţilor

Întâlnirea naţională a preoţilor

A avut loc la Bologna, de la 24 la 25 noiembrie 2017, Întâlnirea naţională a preoţilor români uniţi din Italia. Evenimentul a fost organizat de parohia din acest oraş, în frunte cu păstorul ei, pr. Marinel Mureşan, şi s-a bucurat de prezenţa majorităţii preoţilor de pe teritoriul Italiei. Lucrările întâlnirii au fost conduse de coordonatorul naţional, mons. Ioan Alexandru Pop. În debut a fost citită scrisoarea trimisă cu această ocazie de PS Virgil Bercea, responsabil cu diaspora în cadrul Sinodului Bisericii noastre. După acest moment preoţii s-au împărţit în grupe de câte cinci şi au discutat anumite teme cuprinse în scrisoarea ierarhului. Au fost analizate chestiuni precum posibilitatea de a înfiinţa noi comunităţi, fraternitatea între preoţi, viaţa spirituală şi misiunea preotului din diaspora. De asemenea, a fost analizată şi posibilitatea organizării unei întâlniri a soţiilor preoţilor.
A doua zi a debutat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie concelebrată de preoţii prezenţi, după care s-au discutat anumite proiecte privind anul 2018, precum împlinirea a o sută de ani de la Marea Unire şi pelerinajul naţional de la Milano, care va avea loc la o dată ce va fi anunţată ulterior. În ultima parte a zilei preoţii s-au bucurat de prezenţa ÎPS Cyril Vasiľ, secretar al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, care a venit însoţit de directorul Migrantes Bologna, mons. Andrea Cagnato. Arhiepiscopul Cyril s-a arătat plăcut surprins să vadă o prezenţă atât de numeroasă a preoţilor români uniţi în Italia şi a adunat câteva informaţii cu privire atât la viaţa şi misiunea comunităţilor noastre, cât şi a preoţilor. Stilul deschis şi patern al mons. Vasiľ a făcut în aşa fel încât discuţiile să dureze până înspre seară. Prelatul s-a arătat susţinător al ideii de a crea o structură eclezială pentru orientalii de pe teritoriul Italiei, subliniind că această prezenţă este o bogăţie.
În încheiere, secretarul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale a primit în dar o icoană, a rămas pentru o poză de grup şi pentru discuţii libere.
Mulţumim Domnului pentru aceste momente şi gazdelor pentru organizare!
P. Ionuţ Ursuleac

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.