Română | Italiano
AcasăŞtiri201220 Februarie: Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11690.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11690.jpg

Ştiri

Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră

Cardinalul îmbrăcat cu tunică neagră

Când i-a venit rândul să primească însemnele specifice cardinalului, Preafericirea Sa Lucian Mureşan a urcat cu greu până la Sfântul Părinte. E vorba de ceremonia creării a douăzeci şi doi de nou cardinali, din ziua de sâmbătă, 18 februarie 2012.
A ajuns în faţa Sfântului Părinte, s-a aplecat şi, cu umilinţă, dar şi cu zâmbetu-i venit parcă dintr-o altă lume, a acceptat "crucea" de cardinal. Unii o numesc demnitate, dar în realitate e o greutate în plus la crucea deja acceptată o dată cu hirotonirea ca preot şi apoi ca episcop.
Ceea ce era diferit la "cardinalul nostru", era mantia sau tunica. Toţi cardinalii erau îmbrăcaţi în roşul specific, doar el, "cardinalul român" avea pe deasupra o tunică neagră. Iar "curioşii" s-au întrebat repede: "De ce?" "De ce e diferit cardinalul român?"
Iar răspunsul le-a venit doar celor care au mers mai departe cu întrebările. E un veşmânt specific ritului oriental şi nimic mai mult.
Tunica Eminenţei Sale însă a spus şi spune mult mai mult decât simplul fapt că este specifică ritului oriental. Acolo, în faţa Sfântului Părinte, noul cardinal a purtat o dată cu tunica sa neagră toată suferinţa Bisericii Greco-Catolice din România, a Bisericii Romano-Catolice, a românilor în general. A purtat anii grei ai perioadei comuniste, dar şi "stângăciile" perioadei de după. A purtat bisericile încă neprimite, a purtat povara "modernismului şi a libertinajului" care, încet, încet, pare să cuprindă şi România. A purtat copiii nenăscuţi, familiile destrămate, i-a purtat pe toţi cei care din dorinţa unui trai mai bun, au fost nevoiţi să emigreze. A purtat suferinţa unui întreg popor. Şi aceasta, doar într-o mantie...
Iar între cei prezenţi, veniţi să-l susţină, să-i fie aproape, aşa cum i-au fost mereu de-a lungul timpului, mulţi credincioşi, preoţi şi toţi episcopii greco-catolici, dar şi romano-catolici, printre care ÎPS dr. Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti, şi PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi. Tot acolo, lângă episcopi erau şi comunităţile catolice de ambele rituri prezente în Italia, împreună cu reprezentanţii lor [s.n.], dorind parcă să-i reprezinte pe toţi românii catolici din Italia..., pe toţi cei care ar fi vrut să fie prezenţi, dar, din diferite motive, nu erau.
A doua zi, duminică, 19 februarie, în aceeaşi măreaţă bazilică, "San Pietro", înveşmântată în toată splendoarea ei, a avut loc celebrarea sfintei Liturghii de către Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, împreună cu toţi cei 22 de cardinali.
          
Pr. Felician Tiba

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.