Română | Italiano
AcasăŞtiri201217 Iunie: Pelerinajul comunităţii româneşti din Veneţia-Mestre la Veneţia şi pe ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11685.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11685.jpg

Ştiri

Pelerinajul comunităţii româneşti din Veneţia-Mestre la Veneţia şi pe Insulele veneţiene

Pelerinajul comunităţii româneşti din Veneţia-Mestre la Veneţia şi pe Insulele veneţiene

Pelerinajul este una dintre formele de manifestare a credinţei şi cele mai răspândite din cele mai vechi timpuri ale creştinismului, întrucât, creştinul dorea să obţină de la un sfânt o mijlocire către Dumnezeu pentru viaţa lui şi celor dragi ai săi.
Comunitatea română greco-catolică "Sfântul Rocco" din Veneţia-Mestre, sâmbătă 16 iunie a efectuat un pelerinaj la Veneţia la mormântul sfântului evanghelist Marcu, care din secolul al VIII-lea se odihneşte in splendida Bazilică ce poarta numele său si care este împodobită, înăuntru si în exterior cu mai bine de opt mii de metri pătraţi. Dintre credincioşi ce au participat la acest pelerinaj, mulţi lucrează chiar în Veneţia, dar frenezia şi preocuparea pentru locul de muncă, nu le-a permis să intre în Bazilica sf. Marcu şi să savureze frumuseţea şi splendoarea acestui loc în care, în fiecare an vin milioane şi milioane de pelerini şi turişti din lumea întreagă.
Ghidul pentru Bazilică a fost Mons. Giuseppe Camilotto, protopopul Bazilicii, care cu o competenţă spirituală si artistică ne-a împărtăşit şi desluşit la toţi cei prezenţi misterele acestui loc unic din lume.
După prânzul comun de la Murano, am vizitat o altă biserică importantă de pe "insula sticlarilor", precum se mai chiamă această insulă şi anume Biserica "Santa Maria şi Donato", unde părintele paroh, Don Carlo Gusso, ne-a descris cu lux de amănunte istoria şi importanţa acestui loc de cult în istoria veneţienilor, si unde se află si sfintele Moaşte ale călugărului Gerardo Sagredo, care a adus contribuţia sa la încreştinarea poporului maghiar in timpul regelui Sfântului Ştefan.
Ultimul loc vizitat este insula Torcello, unde se află splendida Bazilică din sec VII "Înălţarea Fecioarei la cer", cu splendidul mozaic ce reprezintă ultima judecata, şi care este din secolul al XII-lea şi totodată cu pavimentul Bazilicii care este la fel din aceeaşi perioadă. Aici la Torcello, am fost ajutaţi de un ghid foarte competent, trimis de oficiul turistic al patriarhatului din Venezia.
Sunt convins că pentru mulţi credincioşi participanţi la acest pelerinaj, chiar daca muncesc şi trăiesc in zona Veneţiei, a trezit în sufletele lor mult curaj şi speranţă, ştiind ce patrimoniu spiritual, cultural si artistic se găseşte în această zonă şi care nu degeaba a contribuit la îmbogăţirea culturi şi dezvoltării acestei minunate regiuni din Nord-Estul Italiei, chemată "Veneto".
P. Vasile-Alexandru Barbolovici

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.