Română | Italiano
AcasăŞtiri201329 Aprilie: Cine sunt greco-catolicii? „Quo vadis-ul” ecumenismului
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11670.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11670.jpg

Ştiri

Cine sunt greco-catolicii? „Quo vadis-ul” ecumenismului

Cine sunt greco-catolicii? „Quo vadis-ul” ecumenismului

O ocazie bună pentru a cunoaşte mai bine cine sunt greco-catolicii a fost evenimentul de prezentare a cărţii “Catene e terrore – Lanţuri şi teroare”, Ed. Dehoniane Bologna, organizat pe data de 16 aprilie 2013, la orele 18 în biserica parohială “Madre Teresa di Calcuta” din Bolzano.
Cartea a fost îngrijită de Marco Dalla Torre, apărută aproximativ acum o lună, a fost tradusă iniţial de Mariana Ghergu şi reluată de prof. Giuseppe Munarini, care a îmbogăţit textul cu notele referitoare le personaje şi fapte istorice şi toponimice de mare ajutor cititorului italian.
Volumul este jurnalul Arhiepiscopului Ioan Ploscaru, hirotonit în clandestinitate de către Nunţiul apostolic de atunci în România Mons. Patrik O’Hara, în anul 1948, înainte ca asupra Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, făuritoarea Renaşterii în Transilvania, să se fi abătut acea vijelie nefastă care a constrâns-o la clandestinitate până în 1989.
Preasfinţitul Ioan Ploscaru, a plătit fidelitatea sa faţă de Biserica Romei cu o lungă perioadă de detenţie în temniţele româneşti comuniste, fără a-şi pierde nici o clipă dragostea sa faţă de Dumnezeu, faţă de Biserica Catolică şi faţă de iubiţii săi credincioşi, dar nici umorul său sau sensibilitatea sa poetică.
La prezentare au intervenit: succesorul episcopului Ioan Ploscaru, actualul Episcop de Lugoi P.S. Sa Alexandru Mesian, care a făcut prezentarea, Vicarul general al Diecezei de Bolzano, Mons. Michele Tommasi, prof. Luigino Endrighi (Identitate şi memorie), preotul român gr.-cat. Din Comunitatea parohială română din Bolzano, pr. Marius Vişovan, prof. Luigino Endrighi Luigi, prof. Giuseppe Munarini, prof. Daniel Cociş, Maurizio Passerotti, Consulul român onorific la Trento, secretarul consular Dan Ioan şi don Flavio Debertol, preşedintele Asociaţiei de solidaritate Arca pe lângă biserica San Pio X.
Întâlnirea s-a arătat un bun prilej pentru a înţelege istoria şi identitatea acestei/acestor Biserici din Europa de Est care sunt de rit bizantin. Au intrat sub influenţa imperiului bulgar din 850 până în 1200, apoi sub influenţa mănăstirilor greceşti din 1453 până în secolul al XVII-lea, şi au tentat unirea cu Biserica Romano-Catolică la Conciliul din Lyon în anul 1247 şi la cel din Ferarra Florenţa în 1439, dar care au ajuns la unitatea cu Roma numai în 1700.
continuarea în curând ...

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.