Română | Italiano
AcasăŞtiri20131 Iulie: Pelerinajul comunităţii româneşti de la Vicenza la Aquileia şi Grado
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea » Titlu: 11676.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonire de preoţi în catedrala din Oradea

Titlu: 11676.jpg

Ştiri

Pelerinajul comunităţii româneşti de la Vicenza la Aquileia şi Grado

Pelerinajul comunităţii româneşti de la Vicenza la Aquileia şi Grado

Duminică 30 iunie a.c., parohia românească din Vicenza a organizat un pelerinaj la Aquileia.
Am plecat la ora 8,00 dimineaţa din faţa bisericii „Araceli Nuova” – unde am avut posibilitatea să parcăm maşinile până la sosire - cu un autocar de 55 de persoane. Pe drum s-a recitat „Rugăciunea de dimineaţă”, de pe foile pregătite special de către pr. paroh Raimondo Salanschi.
Ajunşi la Aquileia, ne-am început ziua prin participarea la Sfânta Liturghie în impunătoarea bazilică patriarhală din Aquileia.
La concluderea Dumnezeieştii Liturghii ne-a întâmpinat ghida Anna Viganò care, cu multă răbdare, ne-a vorbit despre biserica patriarhală din Aquileia, considerată cel mai puternic centru episcopal din nord-estul Italiei. Ea este o clădire uimitoare ce păstrează până azi un extraordinar mozaic, care a jucat un rol deosebit de important în evanghelizarea creştină a unei însemnate regiuni din Europa Centrală.
Bazilica, ridicată iniţial în stilul romanic, conţine şi elemente gotice adăugate în urma reparaţiilor necesitate de cutremurul din anul 1348.
Faţada bazilicii, zidită în stilul romanic-gotic, este legată de Biserica Paganilor şi de ruinele unui baptisteriu din secolul al V-lea, printr-un culoar de piatra. Interiorul măreţei catedrale cuprinde o navată foarte spaţioasă, având două abside laterale, în spate separate de două rânduri de coloane, iar în faţă adâncite în lateral.
Interiorul navei este pavat cu un mozaic impresionant datând din secolul al IV-lea. Mozaicul a fost scos la lumina abia în anul 1909, când tencuiala adăugata peste acesta, în urma reconstrucţiilor, a fost îndepărtată.
Mozaicurile înfăţişează mai multe caractere: portrete ale ctitorilor, scene din Evanghelie, inscripţii, motive geometrice şi florale, cât şi tot soiul de păsări şi animale. Este semnificativa scena care îi înfăţişează pe cei 12 Apostoli, ca şi pescari, împreună cu scena profetului Iona.
Tavanul bazilicii datează din anul 1526, iar frescele păstrate fragmentar datează din mai multe perioade: fresce din secolul al IV-lea s-au păstrat în Capela Sfântul Petru, situată în zona absidei celei mari; fresce din secolul al XI-lea, prezente chiar în absida cea mare; fresce din secolul al XII-lea, situate în aşa-numita “Cripta a Frescelor”, aflată în partea estică a Sfântului Altar.
Către sfârşitul vizitei ne-am întâlnit cu pr. Mihai Roca, responsabilul comunităţii româneşti din Cervignano del Friuli.
După vizita bazilicii am pornit spre Fossalon di Grado, unde am luat prânzul împreună la Restaurantul „Da Napoleone”.
La terminarea prânzului ne-am îndreptat spre oraşul Grado unde am vizitat portul şi am avut ocazia să ne relaxăm împreună, bucurându-ne de minunatele privelişti ale oraşului.
A fost un pelerinaj foarte frumos şi mai ales util din punct de vedere cultural, în care am avut prilejul să descoperim modul în care s-a format prima comunitate de creştini în zona Aquileei şi rolul pe care aceasta l-a avut în răspândirea credinţei creştine în zonele învecinate.
Mulţumim colaboratorilor şi celor prezenţi pentru participare şi, nu în ultimul rând, părintelui Raimondo pentru paterna răbdare cu care ne păstoreşte.
Claudia Calestru

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.