Română | Italiano
AcasăŞtiri20143 Martie: Mărţişorul un simbol al primăverii şi al veşniciei, un semn de prietenie ...
Arhivă foto
Anul: 2020 » Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot » Titlu: 11674.jpg

Anul: 2020

Eveniment: Hirotonirea PS Cristian Dumitru Crişan şi a PS Călin Ioan Bot

Titlu: 11674.jpg

Ştiri

Mărţişorul un simbol al primăverii şi al veşniciei, un semn de prietenie şi consideraţie de la cei dragi de acasă

Mărţişorul un simbol al primăverii şi al veşniciei, un semn de prietenie şi consideraţie de la cei dragi de acasă

Pentru noi românii, ziua de 1 Martie este legată de tradiţia Mărţişorului. Pentru a cultiva şi a face cunoscut acest frumos obicei copiilor români născuţi în Italia şi de a-l reîmprospăta în memoria celor adulţi, Parohia din Vicenza împreună cu Şcoala Gimnazială „Europa” din Tg-Mureş a organizat proiectul intitulat: „Un Mărţişor pentru a cunoaşte... şi a aduce aminte”.
De ce acest proiect? Pentru că mulţi dintre copiii născuţi în Italia nu ştiu de existenţa „Mărţişorului” şi majoritatea părinţilor nu cultivă această tradiţie.
Iată motivul pentru care parohia noastră a primit cu entuziasm iniţiativa Şcolii Gimnaziale „Europa” de a prezenta exponatele copiilor, pregătite special pentru această ocazie.
Însă, în cele ce urmează, lăsăm să vorbească tocmai ei, copiii acestui gimnaziu, care, ne-au trimis şi un mesaj. Iată-l: „Suntem elevii claselor a IV-a de la Şcoala Gimnazială „Europa” din Tg-Mureş. V-am cunoscut prin intermediul părintelui Raimondo Salanschi, care ne-a vorbit atât de frumos despre comunitatea românească de la Vicenza pe care domnia sa o păstoreşte, despre copiii români care frecventează biserica. Ne-am gândit să vă transmitem un semn al aprecierii noastre faţă de voi şi aşa s-a născut ideea că venirea Primăverii poate reprezenta prilejul de a vă aduce în atenţie frumosul obicei românesc al Mărţişorului.
Acesta este considerat ca semn al primăverii, simbolul renaşterii naturii şi al speranţelor noastre. Odată cu natura, în fiecare primăvară, în noi reînvie dorinţa de a fi mai buni, mai frumoşi, mai optimişti, mai credincioşi. Deci, Mărţişorul reprezintă simbolul vieţii şi al dragostei.
Ca urmare, în fiecare an, fie artizani recunoscuţi, fie elevii în atelierele şcolii, pregătesc mărţişoare pentru cei dragi.
Din micile noastre realizări artistice vă transmitem şi vouă frumoasele mărţişoare, pe care vă îndemnăm să le dăruiţi mamelor voastre, prietenilor, tuturor celor dragi.
În speranţa că gestul nostru v-a surprins în mod plăcut, că aşteptăm la Tg-Mureş, să ne cunoaştem şi, împreună, să descoperim şi să împărtăşim bucuria frumoaselor obiceiuri româneşti. Să aveţi o primăvară minunată!”.
După Sfânta Liturghie, în afară de mesajul de mai sus, au fost citite şi bileţelele copiilor cu gândurile originale pentru Mărţişor. În timpul recitării acestora pe feţele credincioşilor se puteau citi emoţia, bucuria şi mai ales nostalgia pentru aceste tradiţii.
Mulţumim tuturor persoanelor care s-au implicat în acest proiect: prof. Mihaela Însurăţelu, director al Şcolii Gimnaziale „Europa”, prof. Daniela Secelean, coordonator proiecte, Grupului organizatoric în frunte cu prof. Amalia Sigmirean şi prof. Adriana Gheorghişor, şi nu în ultimul rând tuturor elevilor care cu abnegaţie au lucrat pentru buna reuşită a proiectului.
Pr. dr. Raimondo Rudolf Salanschi

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.