Română | Italiano
AcasăŞtiri201414 Decembrie: Doamna Dana Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia, la Roma, ...
Arhivă foto
Anul: 2021 » Eveniment: Botez în comunitatea din Padova » Titlu: 11696.jpg

Anul: 2021

Eveniment: Botez în comunitatea din Padova

Titlu: 11696.jpg

Ştiri

Doamna Dana Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia, la Roma, participă la slujbele religioase în Parohia greco-catolică Flaminia ─ Euclide Roma Nord

Doamna Dana Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia, la Roma, participă la slujbele religioase în Parohia greco-catolică Flaminia ─ Euclide Roma Nord

În Parohia Flaminia ─ Euclide Roma Nord, Duminică 7 Decembrie 2014 a avut loc un moment special, românii credincioşi fiind onoraţi de vizita Preasfinţiei Sale Matteo Zuppi, Episcop auxiliar de Roma-Centru. Un alt moment cu totul special a fost vizita Excelenţei Sale Dana Constantinescu, Ambasadoarea României în Italia la Roma. Cu această ocazie corul studenţilor teologi de la „Colegiul Pio Romeno” a susţinut un frumos Concert de Colinde spre bucuria tuturor. Părintele Ioan Alexandru Pop, coordonator naţional în Italia, maica Gabriela, Provincială în Italia a Congregaţiei Surorilor „Santa Maria Giuseppa Rossello” însoţită de alte surori, un grup de preoţi şi aproximativ două sute de credincioşi, i-au primit pe distinşii oaspeţi.
Importanţa sărbătorii de astăzi este împărţită în trei momente: spiritual-liturgic, apoi artistic, cultural-naţional-patriotic şi în final momentul gustării unor preparate culinare tradiţionale româneşti.
Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele Ioan A. Pop împreună cu preoţii Serafim Vescan Iulian, parohul comunităţii Flaminia-Euclide Roma Nord, pr. Lucian Lechinţan, pr. Olivian Filip, diaconul Dan Pisuc. La spovedanie au fost preoţii Valentin Marcu şi pr. Gabriel Buboi, Rector al Colegiului Pio Romeno.
În omelia sa, Episcopul a precizat: „În aceste zile ne pregătim de venirea Domnului. Aceasta ne ajută să-L vedem pe Domnul aproape de noi, să preparăm Naşterea Sa în inimile noastre, curăţind tot ce este rău. Naşterea Domnului ne vindecă inimile şi ne face să ne pregătim pentru ca Domnul să ne dăruiască bucuria şi iubirea sa. Şi noi trebuie să ducem pretutindeni iubirea lui Dumnezeu, ca astfel să fie multă speranţă pentru oameni”.
Preasfinţia Sa şi-a dat acordul ca Parohia noastră să fie vizitată de papa Francisc.
Pr. Ioan A. Pop a spus un cuvânt de învăţătură în limba română subliniind: „Ascultând Evanghelia zilei (Lc. 14,16-24) se înţelege că cei care ar trebui să fie mai aproape de Dumnezeu, cei care predică Cuvântul lui Dumnezeu au învăţat numai regulile umane, nu regulile iubirii şi ale adevărului. Iubirea are regulile ei, nu este interesul personal... A cerut apoi ajutorul Preasfintei Fecioare Maria ca prin viaţa noastră să-i mulţumim şi să-L mărim pe Dumnezeu.
Doamna ambasadoare Dana Costantinescu a precizat că este pentru prima dată într-o Comunitate Română Unită, Greco-Catolică, mulţumindu-i pr. paroh Serafim pentru invitaţie. În discursul său a vorbit despre aspecte din viaţa românilor din Italia şi importanţa legăturii lor cu Ţara, asigurându-ne că va veni şi anul viitor cu mare plăcere.
În cuvântul de bun venit, pr. Serafim, a amintit că se îmlinesc 96 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii de la Alba Iulia din 1918 şi noi aici în Roma până astăzi încercăm să ducem înainte acel spirit de unitate după cuvintele Episcopului Iuliu Hosu care ne-a lăsat ”testamentul” său prin cuvintele sale: ”Lupta mea s-a sfârşit dar a voastră continuă”.
Părintele Serafim a amintit de semnificaţia pregătirii pentru Crăciun.” Să trăim învăţătura Evangheliei, că Dumnezeu s-a făcut om şi ne-a învăţat cum să devenim sfinţi ca şi El.”
A doua parte a programului a continuat în teatrul parohiei, cu un moment artistic al unor obiceiuri religioase de Crăciun şi bine cunoscutele Colinde, dar şi cu tradiţii popolare cum ar fi: căluţii, ursul, capra şi un moment cultural naţional specific Zilei Naţionale a României - Unirea Transilvaniei cu Ţara Românească la 1 Decembrie 1918 - încheiendu-se cu o frumaoasă şi frăţească „Hora Unirii” precedată de Imnul Naţional pe platoul din faţa teatrului, dând o adevărată valoare acestei zile istorice pentru românii din Comunitatea noastră parohială.
Parohia noastră are tradiţia de a sărbători în fiecare an, în prima duminică din luna Decembrie Ziua Naţională a României, deoarece în timpul săptămânii lumea lucrează şi numai duminica ne putem întâlni cu toţii, promovând limba, cultura şi spiritualitatea românească.
Distinşii oaspeţi au fost întâmpinaţi după obiceiul românesc cu pâine şi sare iar la sfârşit părintele Serafin le-a oferit o iconă cu Naşterea Pruncului Iisus.
A treia parte a fost gustarea propriu-zisă din preparatele tradiţionale româneşti, pregătite de cei pricepuţi cu ajutorul voluntarilor mărinimoşi.
Din an în an soseşte mereu bucuria colindelor care ne duce cu gândul la vremurile frumoase ale copilăriei.
Dumnezeu să ne menţină în sănătate să ne pregătim sufleteşte pentru Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos să-l putem întâmpina cu bucurie şi mulţumire.
Crăciun fericit tuturor!
Maria Marincas

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.