Română | Italiano
AcasăŞtiri201527 Noiembrie: Lansarea cărţii „Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneză, ...
Arhivă foto
Anul: 2023 » Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno » Titlu: 11719.jpg

Anul: 2023

Eveniment: „Copiii constructori ai păcii”. Întâlnire interculturală şi interreligiosă despre pace la Livorno

Titlu: 11719.jpg

Ştiri

Lansarea cărţii „Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneză, integrare şi devenire”

Lansarea cărţii „Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneză, integrare şi devenire”

La Seminarul Teologic Greco Catolic din Oradea, joi seara a avut loc o importantă prezentarea de carte. Este vorba de teza de doctorat a părintelui Raimondo Rudolf Salanschi, paroh la Vicenza în Italia, intitulată „Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneză, integrare şi devenire”, apărută la Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, Cluj-Napoca, 2014.
Volumul ce a văzut lumina tiparului a fost prezentat de către Preasfinţia Sa Virgil Bercea, în prezenţa domnului profesor doctor al Universităţii Petru Maior din Târgu Mureş, a domnului prof. univ. Cornel Sigmirean - conducătorul ştiinţific al tezei de doctorat - şi a domnului profesor doctor Blaga Mihoc, binecunoscuţi şi apreciaţi specialişti ai istoriei moderne a Transilvaniei.
„Din istoria Eparhiei greco-catolice de Oradea. Geneză, integrare şi devenire” este o contribuţie la aprofundarea chestiunilor legate de formarea şi activitatea Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, de Oradea în primul secol al existenţei sale. Cartea este compusă din patru capitole. Primul capitol este dedicat Transilvaniei ca spaţiu al confluenţelor confesionale, catolicism şi ortodoxie, al doilea capitol atinge unele aspecte ale Conciliului de la Ferrara-Florenţa, al treilea capitol este dedicat Unirii Românilor cu Biserica Romei, iar ultimul capitol este dedicat unirii din Nord-Vestul României, crez şi acţiune în primul secol al existenţei Eparhiei Greco-Catolice de Oradea.
Aşa cum domnul academician profesor univ. dr. Ioan Aurel Pop - Rectorul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca - numea cartea de faţă în cuvântul introductiv către cititor: „o lucrare de istorie ecleziastică, una care luminează pentru prezent, trecutul atât de vitregit al Bisericii Române Unite cu Roma, dar şi memoria colectivă a poporului român în ansamblu”.
          
Biroul de presă al Episcopiei de Oradea / Ufficio Stampa dell’Eparchia di Oradea

 

Evenimente foto legate de această ştire

Pentru a trimite o ştire, vă rugăm să folosiţi acest  formular.